V Kotlebovom občasníku využili protižidovskú karikatúru

Plný extrémizmu a urážajúci práva iných. Občasník Bystrický kraj, ktorý vydáva banskobystrická župa pod vedením jej predsedu Mariana Kotlebu, balansuje na hrane zákone. V aktuálnom vydaní sa v ňom objavila upravená antisemitská karikatúra, ktorá pripomína propagandu nacistickej ríše.

31.07.2015 06:55
debata (144)

Noviny dostávajú ľudia zadarmo do schránok. Na druhej strane najnovšieho vydania vyšiel článok, ktorý sa týka znižovania dlhu v kraji. Jeho súčasťou je kreslený obrázok s mužom, ktorý má nápadný nos, lysiny v krátkych brčkavých vlasoch a v ruke drží bankovky. Kresba kopíruje antisemitskú karikatúru, je však upravená. V novinách vyšla preškrtnutá a bez pôvodného sprievodného textu „…so Židmi…prehráš!“

Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici skúmala, či použitím tohto obrázka nedošlo k naplneniu trestného činu proti mieru a ľudskosti. Posudzovala ho spolu so súvisiacim textom. „V tejto súvislosti neprijmeme žiadne opatrenia v zmysle ustanovení Trestného poriadku. Nezistili sme žiadne skutočnosti, ktoré nasvedčujú spáchaniu trestného činu,“ povedal hovorca banskobystrickej krajskej prokuratúry Ivan Vozár.

Denník Pravda sa pýtal úradu kraja na karikatúru aj na financovanie občasníka. Jeho hovorca Vladimír Gürtler uviedol, že išlo o ilustračnú fotografiu a grafik túto karikatúru použil bez akéhokoľvek textu. Na otázky o náklade a jeho financovaní neodpovedal.

Podľa právničky a predsedníčky občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu Ireny Biháriovej takto uverejnený obrázok ani text neobsahujú priamy hanlivý odkaz na konkrétnu menšinu. „Aj keď môžeme tušiť, že takýto odkaz je práve výberom grafiky „medziriadkovo“ naznačený,“ reagovala právnička.

Poukázala, že pravico-extrémistická scéna, najmä tá jej časť, ktorá má politické ambície, upustila od prejavov, ktoré by ju postavili mimo zákona. „Nenávisť voči Židom tlmočí ako „boj proti takzvaným banksterom a ich ekonomickej svetovláde“, nenávisť voči Rómom zase zaobaľujú do rečí o „ochrane slušných Slovákov proti parazitom“, nenávisť voči neheterosexuálom maskujú heslami o ochrane tradičnej rodiny,“ vyrátala Biháriová príklady.

Trestný zákon nie je podľa Biháriovej postavený zle, aj keď zmeny na jeho zlepšenie nevylučuje. „Medzery vidím skôr v právno-aplikačnom procese, kde je problém doviesť prípady až do konca, teda k stíhaniu vinníkov,“ myslí si. „To, čo tu málo funguje, je tlak zdola. Nejde len o odmietnutie takýchto extrémistických prejavov. Chýba tu ich satirizácia a či demaskovanie agendy extrémistov, čím by verejnosť ukázala, že ich neberú ako relevantných politických aktérov,“ uzavrela.

Občasník začal úrad vydávať po tom, čo v apríli minulého roka krajskí poslanci stopli financovanie oficiálneho mesačníka s názvom Náš kraj z krajského rozpočtu, teda z peňazí daňových poplatníkov. Odmietli dotovať tlačovinu, ktorú vnímali ako propagandu Kotlebových kontroverzných názorov. Mesačník Náš kraj vychádzal v náklade 240-tisíc kusov ročne. Jedno vydanie stálo župu viac ako štyritisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Marian Kotleba #propaganda #časopis