Košickí policajti našli v autách kamery a mikrofóny, sledovala ich inšpekcia

Košických policajtov sledovala policajná inšpekcia, v autách si našli kamery a mikrofóny. Ministerstvo vnútra prípad zatiaľ bližšie nekomentovalo.

31.07.2015 14:21
polícia, auto Foto: ,
Košickí policajti si našli v autách kamery a mikrofóny. /Ilustračné foto/
debata (25)

Videozáznam, ktorý má k dispozícií TV JOJ, ukazuje, že v policajnom aute je na mieste, kde je vypínač airbagu spolujazdca pripevnené zariadenie, z ktorého vedú káble až do strešného čalúnenia. Na záberoch je vidieť, že auto patriace dopravnej polícii bolo upravené. Autá boli podľa zdroja televízie v júni v servise, následne im montovali zariadenie GPS. Policajti si ale všimli, že potom istý čas parkovali policajné autá na dvore pred inšpekciou ministerstva vnútra.

„Toto zariadenie bolo namontované v niektorých autách, ktoré patrili košickému dopravnému inšpektorátu. Bližšie informácie k tomu nebudeme podávať, keďže prebiehajú procesné úkony,“ povedal riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík. Policajné hliadky mohli byť monitorované aj niekoľko týždňov bez toho, aby o tom niekto z nich vedel.

Trestnú činnosť policajtov rieši vždy inšpekcia ministerstva vnútra. „Ak je podozrenie zo spáchania trestného činu a je v zmysle trestného poriadku príkaz sudcu na trestné konanie, je možné inštalovať takéto zariadenie aj do policajných áut,“ povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Inšpektori podľa nej môžu policajtov sledovať ešte predtým, ako ich začnú trestne stíhať. Podľa Kurilovskej je sledovanie v poriadku aj vtedy, keď je síce podozrivý len jeden policajt, ale odpočúvajú všetkých.

„Bolo to zariadenie, ktoré patrilo ministerstvu vnútra a bolo tam namontované v zmysle zákona,“ potvrdil Netík. Nekonkretizoval však, kto a prečo zariadenia do áut namontoval. „Pokiaľ majú nejaké osoby pocit, že to zariadenie tam bolo protiprávne, môžu podať trestné oznámenie,“ dodal Netík. Podľa Kurilovskej musí policajt v prípade nálezu podobných zariadení nahlásiť skutočnosť nadriadenému a spísať o tom úradný záznam.

Analytik Milan Žitný nevidí problém v tom, že policajtov sledovali. Podľa neho je väčším problémom, že zariadenia našli. „Ide o vážnu chybu orgánu činného v trestnom konaní, že pripustil, aby bolo vyšetrovanie zmarené,“ povedal.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #sledovanie #policajná inšpekcia