Rezort školstva chce, aby sa zo zdravotných odvodov financoval šport

Zdravotné poisťovne by mali z odvodov, ktoré majú slúžiť predovšetkým na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, prispievať na rozvoj športu. Predpokladá to ministerstvo školstva v návrhu zákona o športe, ktorým zároveň mení aj zákon o zdravotnom poistení.

31.07.2015 14:40
Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler
debata (19)

Zdravotné poisťovne sú proti, upozorňujú, že je to v rozpore s tým, načo má slúžiť poistné. A nie sú jediné, ktoré nesúhlasia s týmto opatrením.

Rezort školstva chce od poisťovní, aby zriadili prevenčný fond. Doň majú odvádzať 0,25 percenta z prijatého poistného. Z tejto sumy majú 80 percent previesť ministerstvu na mimorozpočtový účet zriadený pre príjmy a výdavky športu. "Tento zdroj by mohol byť použitý výlučne na dva účely, a to financovanie športových poukazov pre deti a projekty na výstavbu, rekonštrukciu a prevádzkovanie športovej infraštruktúry športu pre všetkých,“ konštatuje rezort v predkladanom návrhu.

Ostatných 20 percent peňazí, ktoré zostanú vo fonde, majú poisťovne použiť na "realizáciu projektov, ktorých cieľom je podpora a rozvoj športu v Slovenskej republike alebo projektov podporujúcich zdravý spôsob života a zdravie poistencov zdravotnej poisťovne.“ Ak ich poisťovňa do troch mesiacov od ukončenia roka nevyužije, poputujú na účet rezortu školstva.

Začnú si časť odvodov nárokovať ďalšie ministerstvá?

Zdravotné poisťovne vystríhajú pred vznikom nebezpečného precedensu, keď aj iné rezorty by si mohli nárokovať časť zdravotných odvodov. Poukazujú na to, že návrh prišiel bez akejkoľvek diskusie, ako i na to, že zoberie zdroje z podfinancovaného rezortu zdravotníctva, ktorý naopak investície potrebuje.

Podľa zdravotnej poisťovne Dôvera ide o nezmyselné odčerpávanie peňazí na financovanie populistických aktivít iného rezortu. „Nie je možné, aby poistné určené na úhradu zdravotnej starostlivosti bolo použité na financovanie aktivít štátu, ktoré ani zdanlivo nesúvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti poistencom,“ konštatuje v pripomienkach Dôvera. Tiež poukazuje na to, že poisťovne nesmú robiť inú činnosť ako výkon verejného zdravotného poistenia. Pripomína, že návrh sa nedotkne len práv zdravotných poisťovní, ale predovšetkým práv občanov, ktorí systém financujú zo svojich príjmov a rovnako tak poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, pre ktorých budú mať menej peňazí.

Prevenčný fond by si podľa prepočtov zdravotnej poisťovne Union mal v budúcom roku ukrojiť zo zdrojov verejného zdravotného poistenia 11 miliónov eur ročne. Ministerstvo školstva v návrhu neuvádza finančný dopad. „Obávame sa, že tento výpadok zdrojov by sa v prípade nekompenzovania zo strany štátu premietol do úhrad zdravotnej starostlivosti, čím by v prvom rade utrpeli občania,“ konštatuje hovorkyňa Unionu Judita Smatanová. Pripomína, že zdroje v systéme verejného zdravotného poistenia už výrazne klesli pre rôzne legislatívne opatrenia vrátane odvodovej odpočítateľnej položky pre nízkopríjmových ľudí a ďalšie opatrenia, ktoré si vyžiadajú dodatočné financie. Konštatuje tiež, že možnosť voľby preventívnych programov a aktivít by mala byť ponechaná na samotnej poisťovni.

Svoj nesúhlas s návrhom vyjadrila aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. Podľa nej nie je možné poistné, ktoré je určené na zdravotnú starostlivosť a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, odčleniť na iný účel a na podporu len vymedzenej skupiny poistencov.

Návrh odmietajú poisťovne i rezort zdravotníctva

Negatívny postoj voči návrhu zriadiť prevenčný fond, z ktorého má byť financované niečo iné ako úhrada zdravotnej starostlivosti, má aj ministerstvo zdravotníctva. „Vzhľadom na súčasnú finančnú situáciu v rezorte zdravotníctva je podobná požiadavka neprijateľná. Dovoľujeme si zároveň upozorniť, že prioritná úloha pri verejnom zdravotnom poistení je financovanie poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Podporu a rozvoj športu je potrebné financovať z iných zdrojov štátneho rozpočtu,“ odkázalo ministerstvo zdravotníctva rezortu školstva.

Tiež sa pozastavuje nad ďalším návrhom, aby športovci a športoví odborníci boli oslobodení od odvodov. Pripomína, že štát hradí poistné za ľudí, pre ktorých by platenie odvodov bolo neúmerne finančne náročné. Ide o nezamestnaných, deti, či dôchodcov. „Nepredpokladáme, že skupina ‚športovci a športoví odborníci‘ je takouto sociálne odkázanou skupinou,“ konštatuje ministerstvo.

Do zástupu nespokojných sa pridala aj Asociácia na ochranu práv pacientov. Nesúhlasí s ďalším odčerpávaním peňazí zo zdravotníctva s tým, aby tieto boli použité na športové areály najmä v situácii, keď pacienti nemajú v nemocniciach k dispozícii funkčné sociálne zariadenia, nosia si tam vlastné hygienické potreby, či nemajú dostatočne menenú posteľnú bielizeň.

Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu sa v mnohých veciach stotožňuje s názorom poisťovní, zároveň dodáva, že je bezprecedentné, aby o rozpočte v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva rozhodoval iný rezort, a to najmä v situácii, keď sú zdroje verejného zdravotníctva značne limitované. "Dopady pritom budú podľa odhadov významné a obávame sa, že výsledkom bude len ďalšie zhoršovanie kvality zdravotníctva na úkor pacientov,“ konštatuje výkonná riaditeľa asociácie Katarína Slezáková.

K návrhu ministerstva školstva prišlo takmer 600 pripomienok, z toho 253 zásadných. Rezort ich v súčasnosti vyhodnocuje.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #šport #zdravotné poisťovne #zdravotné odvody