Kúpele Brusno budú pokračovať v reštrukturalizácii, rozhodol Ústavný súd

V kauze Kúpeľov Brusno nastal zvrat. Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS) v druhom senáte na neverejnom zasadnutí rozhodol o zrušení rozsudku Okresného súdu Banská Bystrica z 10. októbra 2014, v ktorom sudkyňa okresného súdu posunula Kúpele Brusno do konkurzu bez možnosti odvolania sa, čím uprela kúpeľom, správcovi a veriteľom právo na spravodlivé súdne konanie.

05.08.2015 11:05
debata

ÚS vrátil spis súdu na ďalšie konanie. V mene Kúpeľov Brusno o tom v tlačovej správe informovala Monika Kozelová. Kúpele Brusno sa dostali do sklzu so splácaním úveru v Slovenskej záručnej a rozvojovej banke v období, keď sa zmenilo preplácanie liečebných pobytov. V súlade s novou legislatívou niektoré pobyty boli preradené zo skupiny A, kde sú hradené v plnej výške, do skupiny B, kde sú hradené len liečebné náklady.

Vzhľadom na to, že mnohí pacienti nemali na zaplatenie kúpeľnej liečby, nárazovo klesol ich počet a tým aj tržby kúpeľov viac ako o polovicu. Okresný súd Banská Bystrica 14. mája 2014 povolil reštrukturalizáciu. Ako uviedla Kozelová, správkyňa Veronika Škodová vykonávala dohľad nad činnosťou kúpeľov a podľa jej slov si kúpele riadne plnili svoje povinnosti vyplývajúce zo zákona a uhrádzali všetky nové záväzky.

Kozelová uviedla, že do reštrukturali­začného konania si Slovenská záručná a rozvojová banka prihlásila pohľadávku vo výške 8,9 milióna eur. Konanie banky však už od samého začiatku smerovalo k tomu, aby bol na kúpele vyhlásený konkurz, hoci to bolo nevýhodné aj pre ňu. Banka ihneď po začatí reštrukturali­začného konania vyhlásila predčasnú splatnosť úveru. Podľa Kozelovej to bol postup, ktorý je v zmysle účinkov začatia reštrukturali­začného konania neprípustný a teda protizákonný.

Kúpele Brusno podali na príslušný súd návrh na vydanie predbežného opatrenia, ktorým by súd nariadil banke dodržiavať zákon. Tento návrh ale musel súd zamietnuť, a to z logického dôvodu – nemôže rozhodovať o niečom, čo je dané priamo zákonom. Banka si aj napriek protizákonnému postupu prihlásila svoju pohľadávku do reštrukturalizácie tak, ako keby bol úver naozaj splatný a vôbec nerešpektovala rozhodnutie súdu.

Reštrukturalizačný plán bol schválený väčšinou veriteľov (97,22 %), a banka ako iniciátor konkurzného konania už počas reštrukturalizácie vedela, že v konkurze sa jej uspokojenie dostane niekde hlboko pod 60 %. Oproti tomu v reštruktura­lizácii mala v prípade úspechu v incidenčnom spore v schválenom pláne navrhnuté 100 % uspokojenie. Podľa Kozelovej „medzičasom vyšlo najavo, že Slovenská záručná a rozvojová banka už v predminulom roku s touto pohľadávkou špekulovala, keď presunula Kúpele Brusno medzi rizikových klientov“.

Ústavný súd rozhodol v prospech Kúpeľov Brusno, čo je dobrá správa nielen pre viac ako 150 zamestnancov a ich rodiny, ale aj pre štát, ktorému sa v regióne dlhodobo nedarí znižovať nezamestnanosť a kde sa evidovaná miera nezamestnanosti blíži k 17,3 %. Viac ako 180-ročná tradícia Kúpeľov Brusno tak bude pokračovať a Kúpele Brusno nebudú nasledovať osud chátrajúcich kúpeľov v Korytnici.

Ako uviedla Kozelová, po potvrdení reštrukturali­začného plánu budú môcť Kúpele Brusno naďalej úspešne expandovať na trhu s podpornou kúpeľnou liečbou či s balenou minerálnou vodou. Dostavbou nových kúpeľných a ubytovacích kapacít budú kúpele môcť nielen poskytovať kúpeľné služby pre domácu, ale aj zahraničnú klientelu, ale zároveň tým vytvoria aj ďalšie pracovné miesta pre tento región. V neposlednom rade budú kúpele podporovať rast cestovného ruchu na Horehroní, a tým nepriamo ovplyvňovať zamestnanosť aj v tejto oblasti.

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #reštrukturalizácia #Brusno #Ústavný súd SR