Fico vyzval opozíciu, aby povedala, či zruší opatrenia zo sociálnych balíčkov

Premiér Robert Fico verejne vyzval opozičné strany, aby sa vyjadrili, či po parlamentných voľbách zrušia opatrenia prijaté v rámci sociálnych balíčkov súčasnej vlády. "Ak majú výhrady k balíkom, nech povedia slovenskej verejnosti korektne pred parlamentnými voľbami, že balíky sa nám nepáčia a že ich zrušíme, ak budeme súčasťou novej vlády,“ povedal na stredajšej tlačovej besede.

05.08.2015 16:23
vlada Robert Fico 2 balik opatreni Foto: ,
Premiér Robert Fico spustil druhý vládny balíček pre ľudí.
debata (157)

V prípade, že opozičné strany opatrenia rušiť nebudú, tak potom s nimi podľa Fica súhlasia a nemajú voči nim žiadne výhrady. S opozíciou je to však podľa premiéra veľmi ťažké. "Krútia sa ako červíky v zdochline ryby,“ povedal.

Predseda vlády opätovne odmietol, že by financovanie opatrení zo sociálnych balíkov zvyšovalo deficit verejných financií alebo verejný dlh. Upriamil pozornosť na to, že medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's pred pár dňami zvýšila rating dlhodobých záväzkov Slovenska v zahraničnej a domácej mene na stupeň A+ z úrovne A.

"Táto agentúra povedala, že dopad týchto balíkov na verejné financie bol relatívne malý a je vo veľkej miere kompenzovaný lepším výberom daní,“ uviedol Fico. Financie na sociálne balíky totiž vláda podľa neho získava dominantne lepším výberom daní a nie ich zvyšovaním.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #opozícia #výzva #sociálne balíčky