Harabina budú riešiť jeho kolegovia

Nad niekdajším prvým mužom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom sa sťahujú mraky. Už v najbližších týždňoch bude zrejmé, či jeho vplyv na justíciu výrazne oslabne. Po rozhodnutiach o spochybnení policajnej inšpekcie by mal skončiť Harabinov senát a v septembri sa rozhodne aj o zotrvaní Harabina na čele Trestnoprávneho kolégia.

05.08.2015 20:00
volba predsedu najvyssieho sudu, svecova Foto: ,
Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová pripravuje zmenu rozvrhu práce, podľa ktorej by mal senát vedený Harabinom skončiť.
debata (33)

Situácia na Najvyššom súde sa skomplikovala po protirečivých rozhodnutiach senátov o policajnej inšpekcii, ktorá vyšetrovala trestnú činnosť policajtov. Prekvapenie vyvolal aj verdikt dovolacieho senátu pod vedením Harabina v prípade bývalého finančného riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu Ivana Maroša v kauze Duckého zmeniek za vyše 350 miliónov českých korún. Harabinov senát zrušil doterajšie rozsudky a Marošov prípad bude súd posudzovať znovu.

Čo bude ďalej s Harabinom, už rieši predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Plánuje zmeniť rozvrh práce súdu, čo bude znamenať koniec senátu vedeného Harabinom, ktorého členmi sú Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský. "Dôvodom sú aj rozdielne rozhodnutia Najvyššieho súdu týkajúce sa policajnej inšpekcie. Navrhovaná zmena rozvrhu práce musí byť Sudcovskou radou Najvyššieho súdu prerokovaná, jej mimoriadne zasadnutie sa bude konať 18. augusta 2015,“ uviedla v stanovisku kancelária predsedníčky Najvyššieho súdu.

Máme za to, že súdy sú na to, aby páchateľov trestných činov trestali, a nie púšťali na slobodu.
Ivan Netík, hovorca ministra vnútra

Takýto postup Štefan Harabin odmietol s tým, že pôjde o trest za právny názor vyjadrený v rozhodovaní. "Ak to predsedníčka urobí, stane sa potom prvou predsedníčkou Najvyššieho súdu, nie v EÚ, ale na celom svete, ktorá na želanie a pokyn ministra vnútra svojvoľne zruší funkčný a nezávisle rozhodujúci senát,“ povedal Harabin pre Pravdu.

Ministerstvo vnútra odkázalo, že nikdy nekomentuje rozhodnutia súdov a nebude tak robiť ani teraz. "V prípade rozhodnutia senátu pána Harabina koná Generálna prokuratúra a minister spravodlivosti, nie minister vnútra. Máme za to, že súdy sú na to, aby páchateľov trestných činov trestali, a nie púšťali na slobodu,“ uviedol Ivan Netík, hovorca ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ešte v októbri v roku 2014 o policajnej inšpekcii súdy nepochybovali. Dovolací senát Najvyššieho súdu, ktorému šéfoval Harabin, vtedy rozhodol, že inšpekcia neporušila práva obžalovaného a všetky dôkazy v rámci trestného stíhania vykonala v súlade so zákonom. Obžalovaný policajt oslobodený nebol. Tento rok v máji už odvolací Harabinov senát oslobodil iného policajta s tým, že ho obvinila inšpekcia, ktorá je nezákonná. V júli však iný odvolací senát v zložení Juraj Kliment, Milan Karabín a Peter Szabo poprel rozhodnutie Harabinovho senátu z mája a priklonil sa k záverom, ktoré prijal Harabinov senát v októbri 2014, že policajná inšpekcia má oporu v zákone.

Prečítajte si na túto tému aj glosu Svojvôľa

Vo veci začal ako prvý konať generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý pred pár dňami podal dovolanie proti rozsudku Harabinovho senátu z mája tohto roka. Do budúcnosti sa však bude možné chaotickému stavu vyhnúť jedine zjednotením rozdielnych rozhodnutí senátov. To bude úlohou Trestnoprávneho kolégia, čo je vlastne plénum všetkých trestných sudcov Najvyššieho súdu. Zjednocovacie rozhodnutie kolégia sa zverejní v Zbierke stanovísk Najvyššieho súdu a bude záväzné aj pre iné súdy. Kolégium mieni predsedníčka súdu Švecová zvolať koncom septembra.

Predpokladá sa, že kolégium bude hlasovať aj o odvolaní Harabina z postu šéfa kolégia. Podľa sudcu Paludu je zhruba polovica členov kolégia za odchod doterajšieho šéfa. Či bude v hre aj prípadné disciplinárne konanie voči Harabinovi, je otvorené. "Možnosť disciplinárneho konania závisí od výsledkov zasadnutia Trestnoprávneho kolégia,“ uviedla kancelária predsedníčky Najvyššieho súdu.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Senát #Štefan Harabin