Nástenkový tender putuje na súd

Kauza nástenkového tendra smeruje na súd. Polícia ukončila vyšetrovanie aj s návrhom na podanie obžaloby. V kauze je obvinených päť ľudí vrátane dvoch exministrov prvej Ficovej vlády.

05.08.2015 22:42
debata (16)

Informovala o tom televízia TA3, ktorej to potvrdil hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. V kauze je obvinených päť ľudí vrátane dvoch exministrov prvej Ficovej vlády.

Kauza siaha do roku 2007. Dnes už neexistujúce ministerstvo výstavby zverejnilo oznam o miliardovom tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku získalo konzorcium, ktoré ako jediné o súťaži vedelo. Aféra zamávala prvou Ficovou vládou, o kreslo prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany Marián Janušek a neskôr aj jeho nástupca Igor Štefanov.

Polícia prípad riešila šesť rokov, v uplynulých týždňoch dal za ním vyšetrovateľ bodku. Momentálne prebieha oboznamovanie sa s vyšetrovacím spisom a následne bude zaslaný prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby pre trestný čin machinácií pri verejnom obstarávaní, uviedol hovorca.

Exminister Janušek sa bližšie k obvineniu nechcel pre televíziu vyjadriť. Celé je to podľa neho spolitizované a trvá na svojej nevinne. So Štefanovom sa televízii nepodarilo spojiť, ale od začiatku tvrdil, že súťaž bola v poriadku.

Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu na vyše 100 miliónov eur zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem ale skončilo viac ako 12 miliónov eur.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza #nástenkový tender