Kde bol prezident počas pohrebu pilota Sépiho?

Za rodinou na východ Slovenska vie vládnym špeciálom lietať takmer každý víkend, ale na poslednú rozlúčku s pilotom Richardom Sépim do Prešova neprišiel. A to napriek tomu, že prezident Andrej Kiska nemal v pondelok žiaden oficiálny program. I keď protokol účasť prezidenta na pohrebe vojaka neprikazuje, odborníci sa zhodujú, že je to jeho morálnou povinnosťou.

06.08.2015 12:00
Kiska, Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (408)

Kapitán Richard Sépi zomrel po páde vojenského vrtuľníka Mi-17 minulý týždeň v lokalite Hradisko pri obci Geraltov. V pondelok sa s ním vo Vrtuľníkovom krídle v Prešove-Nižnej Šebastovej lúčila jeho rodina, priatelia a kolegovia. Prišiel aj minister obrany Martin Glváč. Hlavný veliteľ ozbrojených síl, ktorým je Kiska, však chýbal.

Neúčasť prezidenta mnohých prekvapila. Jeho hovorca Roman Krpelan pre Nový čas, ktorý na to prvý upozornil, povedal, že hlava štátu je s rodinou zosnulého v osobnom kontakte. Pravde v stredu už nič viac k tomu nedodal a odkázal len na pôvodné stanovisko. Kiska podľa neho kondoloval rodine zosnulého vojaka. Kondolenciu v prezidentovom mene odovzdal príbuzným pilota minister obrany. Ten podľa hovorkyne rezortu Martiny Ballekovej s prezidentom Kiskom komunikoval a má informácie o tom, že hlava štátu je s rodinou zosnulého kapitána v úzkom kontakte.

Prečo prezident na rozlúčku neprišiel a kde sa 3. augusta nachádzal, sa Pravde zistiť nepodarilo. Jeho hovorca tvrdí, že Kiska mal vtedy neoficiálny pracovný program. Aký, to nešpecifikoval.

Exprezident Ivan Gašparovič sa podľa jeho hovorcu Mareka Trubača snažil na takéto udalosti chodiť. „Zahynuli nám vojaci v Afganistane, v Maďarsku v Hejciach alebo pri návrate z Kosova, ale exprezident Ivan Gašparovič na ich pohreboch nechýbal. Za desať rokov pôsobenia sa mohlo stať, že vynechal nejaký pohreb, ale musel mať naozaj neodkladné povinnosti, kedy nebol v republike. Pokiaľ sa nachádzal na Slovensku, na všetkých posledných rozlúčkach s našimi vojakmi bol,“ hovorí Trubač.

Podľa neho prítomnosť hlavy štátu síce na pohreboch vojakov nie je povinná, malo by to však byť pre hlavného veliteľa ozbrojených síl morálnou povinnosťou.

Aj keď hlava štátu zvykne mať pripravený program na šesť mesiacov dopredu, keď sa vyskytne niečo také, ako je pohreb, mali by jeho poradcovia zvážiť, či by tam nemal ísť. Tvrdí to protokolistka Mária Holubová. „Slováci sú na pohreby a účasť na nich citliví. Preto by sa mal prezident zúčastniť skôr na rozlúčke s pilotom, ako prijímať účastníkov relácie Štyria po Slovensku v Prezidentskom paláci. Z ľudského hľadiska tam mal ísť. Každý jeden politik v zahraničí by tak urobil,“ uzatvára protokolistka.

Andrej Kiska sa v poslednom období nezúčastňuje na viacerých oficiálnych akciách. Chýbal napríklad na Cyrilo-metodských slávnostiach v Nitre aj na pripomienkovej slávnosti 23. výročia podpísania Deklarácie o zvrchovanosti v historickej budove Národnej rady SR. Podľa našich informácií mal byť v tom čase na dovolenke. Či oddychuje aj teraz, známe nie je.

© Autorské práva vyhradené

408 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Pilot #Andrej Kiska #Richard Sépi