V kauze nástenka došlo na dvoch exministrov

V ponovembrovej histórii Slovenska sa ešte nestalo, že v jednej kauze sa majú postaviť pred súd dvaja bývalí členovia vlády. Exministri výstavby za SNS Marian Janušek a Igor Štefanov čelia návrhu na obžalobu v kauze nástenkového tendra. Spolu s exministrami sa za prípad zodpovedajú aj ďalší traja ľudia.

06.08.2015 20:00
SNS? Janusek, Stefanov Foto: ,
Exministri výstavby za SNS Marian Janušek (vľavo) a Igor Štefanov.
debata (16)

Polícia zatiaľ potvrdila len ukončenie vyšetrovania, detailnejšie informácie však k prípadu neposkytla. „Po skončení vyšetrovania prebieha oboznamovanie sa s vyšetrovacím spisom a následne bude spis s návrhom na podanie obžaloby zaslaný dozorujúcemu prokurátorovi,“ povedal Martin Wäldl z policajného prezídia.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka S otvoreným koncom.

Ministerstvo výstavby v roku 2007 vyhlásilo tender na poskytovanie služieb vo verejnom záujme. Jeho predmetom boli propagačné, reklamné, tlmočnícke, prekladateľské a právne služby. Legendárne označenie „nástenkový“ si tender vyslúžil pre spôsob, akým ho vyhlásili. Výzva na predkladanie ponúk visela schovaná niekoľko dní na nástenke, ktorá bola na chodbe ministerstva v časti, kde široká verejnosť nemala ani prístup. Zákazku získali spoločnosti blízke SNS. Cez tender mal štát za rôzne služby vyplatiť okolo 12 miliónov eur.

Za kauzu niesli politickú zodpovednosť počas prvej vlády Roberta Fica vtedajší ministri, najskôr Marian Janušek a potom jeho nástupca Igor Štefanov. Obidvaja museli z čela rezortu, ktorý tender vypisoval, odísť. Janušek sa vo štvrtok nechcel vyjadrovať k ukončeniu vyšetrovania a návrhu obžalovať ho. „Nemám záujem komunikovať s novinármi,“ povedal stroho. So Štefanovom sa Pravde nepodarilo skontaktovať.

Podľa našich zistení je spis veľmi obsiahly a istý čas sa s ním budú obvinení oboznamovať. Až potom návrh na obžalobu dostane prokurátor, ktorý rozhodne, či podá obžalobu na súd.

Udalosti z kauzy nástenkového tendra

  • Na chodbe ministerstva výstavby, kde mala verejnosť obmedzený prístup, bol v máji 2007 vyhlásený tender za 3,6 mld. korún na právne služby a propagáciu eurofondov.
  • Do tendra sa prihlásil jediný uchádzač, išlo o konzorcium firiem Avocat a Zamedia, ktoré boli blízke SNS.
  • Najvyšší kontrolný úrad zistil viaceré porušenia zákonov. Na základe preverenia faktúr za poskytnuté právne služby zistil, že niektoré fakturované právne služby neboli preukázateľne doložené. Súčasťou zákazky boli predražené logá alebo televízne šoty. Porušenie zákona zistila aj kontrola Úradu pre verejné obstarávanie.
  • V apríli 2009 konzorcium firiem, ktoré vyhrali nástenkový tender, oznámilo, že súhlasí so zrušením zmluvy s ministerstvom výstavby bez nároku na sankciu.
  • Polícia viedla od septembra 2009 stíhanie pre trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní. V roku 2010 sa pridalo ďalšie trestné stíhanie pre porušovanie záväzných povinností pri správe cudzieho majetku, poškodzovanie záujmov Európskych spoločenstiev a zneužitie právomocí verejného činiteľa.
  • Marián Janušek ako minister výstavby na žiadosť premiéra Fica odstúpil v apríli 2009.
  • Igor Štefanov, ktorý ministerstvo prevzal po Janušekovi, tiež skončil ako minister v marci 2010. Stalo sa tak po tom, čo NKÚ zistil neúčelné vynaloženie časti peňazí zo sporného nástenkového tendra.

Analytik Milan Žitný považuje za ťažké odhadovať, aký bude ďalší vývoj kauzy a či skončí pred súdom aj s právoplatným rozsudkom. Podľa neho záleží na tom, aké nepriestrelné sú zhromaždené dôkazy. „Bolo by potrebné si preštudovať vyšetrovací spis, či je tam jasne dokázateľná vina nielen bývalým ministrom, ale aj úradníkom ministerstva,“ poznamenal Žitný.

Premiér Robert Fico po kontrolách tendra Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) a Úradom pre verejné obstarávanie vyzval Janušeka, aby podal demisiu. V apríli v roku 2009 napokon stoličku ministra stratil. Nahradil ho Štefanov, ale aj ten skončil na čele rezortu po výsledkoch kontrol NKÚ. Janušek aj Štefanov v minulosti opakovane hovorili o svojej nevine a tvrdili, že zákon bol dodržaný. „Vnútorne necítim žiadne previnenie,“ hovoril Štefanov podľa agentúry SITA v roku 2010.

Nástenkový tender je už synonymom politickej korupcie a klientelizmu.
Tomáš Koziak, politológ

Zámer obžalovať vysokých verejných činiteľov bude verejnosť podľa politológa Tomáša Koziaka vnímať ako dobrú správu, aj keď druhá vec je, či sa prípad dotiahne do úplného konca. Politológ poukázal na podobné kauzy v Česku, Rumunsku či Chorvátsku. Podľa Koziaka len Slovensko stálo viac bokom pri vyvodzovaní trestnoprávnej zodpovednosti. „Nástenkový tender je už synonymom politickej korupcie a klientelizmu, a teda všetkých najnegatívnejších vecí, ktoré sa spájajú s politikou. Na iné kauzy sa už aj zabudlo, ale nástenkový tender stále žije. Je to najvypuklejší prípad,“ povedal Koziak. Aj keď je trest vecou súdu, v prípade rozsudku si bude môcť premiér Fico podľa politológa pripísať pozitívne body, lebo nič také sa za predchádzajúcich vlád neudialo.

Prípadov, keď sa vysokí ústavní činitelia postavili pred súd, je naozaj ako šafranu. Súdnemu konaniu aktuálne čelí bývalý minister školstva László Szigeti z SMK za subvenčný podvod vo výške viac ako 100-tisíc eur. Minister sa zodpovedá za poskytnutie štátnej dotácie na opravu školskej telocvične v Zemianskej Olči. Szigeti vyhlásil, že sa necíti byť vinný. V minulosti stál pred súdom minister pre privatizáciu Peter Bisák z éry poslednej Mečiarovej vlády. Súd ho oslobodil.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba