V Ladcoch kresťania zo Sýrie nebudú

Stále hmlisto je okolo dočasného prijatia 500 migrantov z Rakúska. Vie sa len, že budú ubytovaní v Gabčíkove na niekoľko mesiacov, ale kedy sa nasťahujú, nehovorí ani slovenská, ani rakúska strana.

07.08.2015 20:00
gabčíkovo, dopravná značka, utečenci,... Foto: ,
Obyvatelia Gabčíkova utečencov v meste nechcú, dočasný domov nenájdu ani v Ladcoch.
debata (47)

V júli malo prísť už prvých 50 utečencov. Ďalších sto sýrskych kresťanov malo nájsť dočasný domov v Ladcoch, táto možnosť však padla.

"V tejto chvíli nemáme informácie o termíne príchodu azylantov do Gabčíkova,“ uviedol rezort vnútra. Viedeň nereagovala na otázku, kedy odštartuje premiestňovanie migrantov. Slovensko bude znášať náklady na stravu a ubytovanie, rakúska strana zaplatí zdravotnú starostlivosť, strážnu službu, vreckové a ďalšie. Po skončení azylového procesu sa všetci žiadatelia o azyl vrátia naspäť do Rakúska. Ministerstvo vnútra nevie zatiaľ povedať, koľko peňazí na pobyt utečencov vyčlení.

Väčšina občanov Gabčíkova sa v referende vyjadrila proti príchodu migrantov, pre štátne orgány však nie je záväzné. Slovensko sa rozhodlo prijať utečencov z preplneného tábora v Traiskirchene neďaleko Viedne. Žije v ňom vyše 4-tisíc ľudí, hoci kapacitu má o polovicu menšiu. Tábor nemôže prijímať ďalších migrantov. "Hygienická situácia je kvôli preľudneniu tábora dramatická,“ uviedol pred pár dňami podľa ČTK dolnorakúsky hajtman Erwin Pröll.

Stovka kresťanov, ktorí si zachraňujú životy pred vojnou v Sýrii, sa plánovala po absolvovaní azylových procedúr ubytovať v obci Ladce pri Ilave. Takýto úmysel mala misijná spoločnosť sv. Vincenta de Paul, ktorá vlastní v obci opustený kaštieľ a priľahlý park, kde by sa postavili kontajnerové domčeky. Proti dočasnému táboru obyvatelia začali okamžite spisovať petíciu.

Starosta obce Jaroslav Koyš v piatok Pravde povedal, že utečenci v obci nebudú a že o situácii rokoval aj s provinciálom spoločnosti sv. Vincenta Jaroslavom Jaššom. "Zastavil snaženie, aby boli utečenci umiestnení v Ladcoch,“ povedal starosta.

S provinciálom sa rozprával, že v budúcnosti by mohli spoločne uvažovať o zrekonštruovaní kaštieľa tak, aby slúžil ľuďom. Podľa starostu by malo ísť o chudobných slovenských občanov s tým, že by v kaštieli ubytovali aj jednu-dve utečenecké rodiny.

Sýrski kresťania po príchode na Slovensko budú smerovať najskôr do záchytného tábora v Humennom, potom prejdú do pobytového tábora v Rohovciach a Opatovskej Novej Vsi. Neskôr budú podľa ministerstva vnútra umiestnení na súkromí u osôb, ktoré prejavili záujem o pomoc pri integrácii utečencov.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #utečenci #referendum