Za kauzu nástenka môžu byť vysoké tresty

Dlhoročné tresty väzenia hrozia dvom bývalým ministrom výstavby za SNS Marianovi Janušekovi a Igorovi Štefanovovi v kauze nástenkového tendra. Celkovo je v prípade obvinených päť osôb.

09.08.2015 16:30
debata (9)

Vyšetrovateľ navrhuje všetkých obžalovať. Bude však na prokurátorovi, či sa návrhom stotožní a podá obžalobu na súd.

„Marián J. je obvinený za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, v jednočinnom súbehu s obzvlášť závažným zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ povedal Martin Wäldl z policajného prezídia.

Najvyššia trestná sadzba pri uvedených trestných činoch je 10 až 20 rokov. Ďalší štyria Radoslav B., Tomáš L., Zdenka K., Igor Š. sú obvinení za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Trestná sadzba je 7 až 12 rokov.

Kauza vznikla ešte v roku 2007. Na chodbe ministerstva výstavby visel oznam o zákazke za 3,6 mld. korún na právne, prekladateľské služby a propagáciu eurofondov. K nástenke bol však obmedzený prístup verejnosti. Tender vyhralo konzorcium firiem blízkych SNS.

Pre kauzu prišiel najskôr o funkciu minister Janušek a potom aj jeho nástupca Štefanov. Obaja sa bránili, že všetko sa udialo v súlade so zákonom.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #obvinenia #nástenkový tender