SHMÚ do konca júla zaznamenal 11 supertropických dní, horúčavy neustúpia

Do konca júla tohto roku zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stanici v Hurbanove už 11 supertropických dní, čo znamená, že teplota vzduchu tam vystúpila na 35 stupňov Celzia a viac. V auguste sa však tento počet určite zvýši a SHMÚ preto nevylučuje, že tento rok bude prekonaný rekord a supertropických dní bude najviac od roku 1901.

10.08.2015 10:58
teplo, horúčavy, počasie Foto: ,
Úľavu pred tropickými horúčavami hľadajú ľudia pri vode.
debata

Najvyšší počet takto definovaných dní meteorológovia v Hurbanove pozorovali v roku 2012, keď ich bolo 15. V tom istom roku tam zaznamenali aj najdlhšie trvajúce obdobie deväť po sebe idúcich dní s teplotou nad 35 stupňov. Napriek tomu, že rok 2014 bol najteplejším v histórii, supertropický deň sa nevyskytol v dôsledku chladnejšieho augusta. Supertropické dni sa ojedinele vyskytovali aj v minulosti, ich výskyt po roku 1990 bol však častejší a pravidelnejší.

Takzvané tropické dni, počas ktorých teplota vystúpi nad 30 stupňov Celzia, sú na našom území častejším javom. Tropický deň sa v Hurbanove s výnimkou roka 1926 vyskytol od roku 1901 každý rok. Najvyšší počet takýchto dní zaznamenali v roku 2003, keď ich bolo 61. Najdlhšie trvanie tropických dní bez prerušenia sa v Hurbanove vyskytlo v roku 1994. Teploty nad 30 stupňov trvali 19 dní. Tento rok do konca júla pozorovali v Hurbanove 27 tropických dní, ich počet však ešte porastie.

Tropické noci, keď teplota neklesne pod 20 stupňov Celzia, sa začali podľa SHMÚ pravidelne vyskytovať v Hurbanove po roku 1980 a od roku 1992 začal ich počet stúpať. Najvyšší počet tropických nocí pozorovali meteorológovia v roku 2012, keď ich zaznamenali desať. Do konca júla tohto roku v Hurbanove neklesla teplota pod 20 stupňov počas siedmich nocí.

V tomto roku bola zatiaľ najvýraznejšia vlna horúčav v období od 17. do 25. júla. V Hurbanove každý deň okrem 20. júla namerali aspoň 35 stupňov. Výnimočná bola aj séria tropických nocí na bratislavskej Kolibe, kde deväť dní za sebou teplota neklesla pod 20 stupňov. Mimoriadne horúce počasie pokračuje aj v auguste.

Na stredu platí najvyššia výstraha pre celé Slovensko

Meteorológovia predĺžili výstrahu tretieho, najvyššieho stupňa pred horúčavami až do stredy. V pondelok výstraha platí pre celé západné, južné a južné časti stredného a východného Slovenska. Teploty tam môžu v čase od 12:00 do 18:00 vystúpiť na 36 až 38 stupňov Celzia.

Pre Žilinský kraj a severné časti Banskobystrického a Prešovského kraja je v platnosti výstraha druhého stupňa s teplotami 32 až 35 stupňov. V utorok platí výstraha tretieho stupňa pre celú krajinu s výnimkou okresov Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad a Kežmarok, pre ktoré meteorológovia vydali druhý stupeň výstrahy.

V stredu je najvyššia výstraha v platnosti na celom území Slovenska. Juhozápad a juhovýchod krajiny čakajú aj tropické noci, čo znamená, že teploty neklesnú pod 20 stupňov Celzia, v niektorých južných okresoch sa dokonca budú pohybovať okolo 25 stupňov.

Na stredu platí výstraha tretieho, najvyššieho,... Foto: SHMÚ
výstraha, SHMÚ Na stredu platí výstraha tretieho, najvyššieho, stupňa pre celé územie Slovenska.

Tropické dni s teplotou aspoň 30 stupňov sa na Slovensku vyskytujú už od 2. augusta. Prúdenie veľmi teplého tropického vzduchu od juhozápadu postupne zosilnelo a teplota od 6. augusta opäť vystúpila nad 35 °C. Na bratislavskej Kolibe v sobotu zaznamenali už piatu tropickú noc za sebou a zároveň 18. v tomto roku. Najvyššie nočné minimum namerali v Kuchyni, kde bolo 25,3 stupňa Celzia.

SHMÚ na svojej stránke uvádza, že príčinou pretrvávajúceho horúceho počasia v našej oblasti je hrebeň vysokého tlaku vzduchu vo vyšších hladinách a tlaková výš severne až severovýchodne od tohto hrebeňa. Takého podmienky neumožňujú prechod atmosférických frontov cez strednú Európu ďalej na východ a v našej oblasti sa tak udržiava horúci tropický vzduch. Počasie sa ani v nasledujúcich dňoch meniť nebude a územie Slovenska ostane vo vyššom tlaku. Horúčavy budú pretrvávať takmer celý tento týždeň s možnosťou ochladenia až cez víkend. Je tak pravdepodobné, že môže byť prekonaná doteraz najdlhšia séria dní s teplotou nad 35 stupňov Celzia z roku 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #SHMÚ #výstraha #meteorológovia