Utečenci nie sú teroristi, tvrdí KBS. Cirkev spúšťa informačnú kampaň

Katolícka cirkev na Slovensku spustila informačnú kampaň o utečencoch, v ktorej odmieta obavy z príchodu migrantov do krajiny. Slovenská katolícka charita v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS) rozposlala do svojich farností letáky s informáciami o utečencoch.

10.08.2015 16:22
arcibiskup Stanislav Zvolenský Foto: ,
Metropolita Bratislavskej arcidiecézy a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský
debata (106)

„Keď chýbajú informácie, vytvára sa priestor na šírenie jednostranných pohľadov a nevyvážených postojov. K otázke utečencov je potrebné pristúpiť v duchu kresťanskej lásky, ktorá si nezatvára oči pred pravdou, vidí problémy, ale zároveň hľadá rozumné, ľudské spôsoby riešenia,“ povedal v kampani hovorca KBS Martin Kramara. Leták by mali dostať všetky farnosti a ich prostredníctvom by sa mali dostať k veriacim.

Leták okrem informácií o probléme ohľadom utečencov vo svete vyvracia obavy, že utečenci sú teroristi, prenášajú choroby, stoja štát peniaze a že berú prácu. „Faktom je, že práve aktivity teroristických skupín nútia tisícky ľudí opustiť svoje domovy a svoje krajiny, aby si zachránili to najcennejšie – život. Vo väčšine prípadov sa utečenci zamestnajú v pracovných pozíciách, o ktoré Slováci nemajú veľký záujem, pretože sú pre nich slabo platené,“ píše sa v letáku.

Slováci majú podľa prieskumu negatívnejší postoj voči imigrantom ako zvyšok obyvateľov Európskej únie. Naposledy sa proti dočasnému prijatiu 500 utečencov, ktorých už nedokázal prijať tábor v Rakúsku, vyslovili v referende obyvatelia Gabčíkova. Minister vnútra Robert Kaliňák však vyhlásil, že výsledky hlasovania nie sú pre vládu záväzné.

Médiá zase vládu Roberta Fica dlhodobejšie kritizujú, že príspevok Bratislavy k riešeniu migračnej krízy v EÚ je nedostatočný.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #KBS #Slovenská katolícka charita #informačná kampaň