Osy sú pre horúčavy ešte agresívnejšie

Všetkých obťažujú a mnohí sa ich právom boja. Vysoké teploty spôsobujú, že osy sú teraz aktívnejšie ako inokedy, ich bodnutie môže byť smrteľné. V Česku už majú na svedomí jednu obeť. V Benátkach nad Jizerou zomrel po zasiahnutí osím žihadlom 42-ročný muž.

11.08.2015 07:00
osy, melón, leto Foto:
Uštipnutie osy je nebezpečné najmä pre alergikov.
debata

Osy u našich susedov robia problémy a niektoré reštaurácie už prestali servírovať jedlo v záhradkách, ktoré ich lákalo. Na Slovensku zatiaľ premnožené nie sú. „Viac ako zvyčajne ich momentálne u nás nemáme. Početnosť osích populácií výrazne ovplyvňuje mierna zima. Po nej samičky zakladajú viac hniezd, ako po chladnejších zimách,“ hovorí zoológ Vladimír Smetana z Tekovského múzea v Leviciach. Podľa neho výskyt ôs je lokálny. Niekde ich nájdeme zriedkavo, zatiaľ čo na inom mieste môžu byť v hojnom počte.

„Medzi najrozšírenejšie na našom území patria osa obyčajná a osa útočná. To sú tie, ktoré v tomto období lietajú najmä okolo kontajnerov,“ upozorňuje Smetana. V teplej oblasti na juhu Slovenska od Bratislavy až po hranicu s Ukrajinou sa hojne vyskytuje aj sršeň obyčajný a osa dravá.

Aj napriek pomenovaniu sa osa útočná nespráva agresívnejšie ako osa obyčajná. „Obe môžu bodnúť v prípade ohrozenia hniezda či rušivých vplyvov,“ vysvetľuje zoológ. V akej vzdialenosti môžu mať osy pocit ohrozenia hniezda, je podľa neho individuálne. Agresivitu týchto živočíchov zvyšujú aj horúčavy. „Pri nepriaznivej zhode okolností môže dôjsť k pobodaniu viacerými jedincami. K hromadnému pobodaniu však dochádza zriedkavo, predovšetkým pri neodbornom odstraňovaní hniezda," dodal.

V počte tropických dní padne 114-ročný rekord

Do konca júla tohto roku zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stanici v Hurbanove už 11 supertropických dní, čo znamená, že teplota vzduchu tam vystúpila na 35 stupňov Celzia a viac. V auguste sa však tento počet určite zvýši a SHMÚ preto nevylučuje, že tento rok bude prekonaný rekord a supertropických dní bude najviac od roku 1901. Najvyšší počet takýchto dní meteorológovia v Hurbanove pozorovali v roku 2012, keď ich bolo 15.

Tropické noci, keď teplota neklesne pod 20 stupňov Celzia, sa začali podľa SHMÚ pravidelne vyskytovať v Hurbanove po roku 1980 a od roku 1992 začal ich počet stúpať. Najvyšší počet tropických nocí – desať – zaznamenali v roku 2012. Do konca júla tohto roku v Hurbanove neklesla teplota pod 20 stupňov počas siedmich nocí.

V tomto roku bola zatiaľ najvýraznejšia vlna horúčav v období od 17. do 25. júla. V Hurbanove každý deň okrem 20. júla namerali aspoň 35 stupňov. Výnimočná bola aj séria tropických nocí na bratislavskej Kolibe, kde deväť dní za sebou teplota neklesla pod 20 stupňov. Mimoriadne horúce počasie pokračuje aj v auguste. Vysoké teploty budú pretrvávať takmer celý tento týždeň s možnosťou ochladenia až cez víkend.

SHMÚ predĺžil výstrahu tretieho, najvyššieho, stupňa pred horúčavami až do stredy. Dnes platí výstraha tretieho stupňa pre celú krajinu s výnimkou okresov Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad a Kežmarok, pre ktoré meteorológovia vydali druhý stupeň výstrahy.

V stredu je najvyššia výstraha v platnosti na celom území Slovenska. Juhozápad a juhovýchod krajiny čakajú aj tropické noci, čo znamená, že teploty neklesnú pod 20 stupňov Celzia, v niektorých južných okresoch sa dokonca budú pohybovať okolo 25 stupňov.

(sita)

Osa je nebezpečná najmä pre alergikov, mnohí ľudia však o alergii na ich jed ani netušia. Preto by si mali dávať pozor. „Ťažkosti po ich bodnutí sa prejavujú svrbením tela, kožnými vyrážkami, sčervenaním, opuchom pier, jazyka, hrdla, končatín, vracaním, žalúdočnými kŕčmi, často aj sťaženým dýchaním. Dochádza k šokovému stavu, človek je malátny a v niektorých prípadoch môže stratiť vedomie," opisuje alergologička a imunologička Lucia Bellová z Onkologického ústavu sv. Alžbety.

Podľa nej môže bodnutie vyvolať takú silnú reakciu, že dôjde až k zástave srdca. Ľudia, ktorí sú alergickí na ich jed, nosia so sebou balíček prvej pomoci. Je na lekársky predpis a obsahuje tri zložky. Antihistaminikum, adrenalínové pero a kortikoid. „Kortikoid je protizápalový liek, ktorý tlmí alergickú reakciu,“ vysvetľuje Bellová. Treba ho užiť naraz spolu s liekom na alergiu ihneď po bodnutí. Ak človek cíti, že to nezaberá, vpichne si do stehna adrenalínové pero. To by malo zabrániť anafylaktické­mu šoku.

Alergická reakcia sa môže prejaviť v každom veku. Ak sa človek chystá na dovolenku alebo do prírody, liek na alergiu by mal byť súčasťou jeho bežnej výbavy. V menších baleniach sa dá kúpiť v lekárni aj bez predpisu. V prítomnosti osy by mal človek zachovať pokoj.

Snaha odohnať ju spolu s tým, že ju zasiahneme, môže zapríčiniť, že sa osa bude brániť a použije svoje žihadlo napustené jedom. Žihadlo majú len kráľovné a robotnice, samčeky nie. Laik ich však nerozozná. Na rozdiel od včely, osa o svoje žihadlo po bodnutí neprichádza a nezomiera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #osa #agresivita #extrémne horúčavy