Fico: Slovensko je ochotné prijať viac utečencov z Rakúska

Slovensko je podľa premiéra Roberta Fica v zásade ochotné prijať od Rakúska viac utečencov ako 500, na ktorých sa obe krajiny dohodli, ak sa doterajšia dohoda ukáže ako efektívna. V rozhovore s rakúskym denníkom Der Standard šéf slovenského vlády takisto vyhlásil, že Bratislavu "znervózňuje" európska diskusia o záväzných kvótach pre prijímanie utečencov.

10.08.2015 19:52 , aktualizované: 20:32
fico, róbert fico Foto: ,
Predseda vlády Róbert Fico.
debata (169)

Fico poukázal na to, že Slovensko nezvláda ani integráciu svojich vlastných Rómov. "V prijatej dohode sa hovorí o 500 ľuďoch. Ak by bol tento mechanizmus vnímaný ako veľmi efektívny, sme ochotní pomáhať ďalej.

Potom môžeme byť veľmi aktívni, pričom od všetkých migrantov očakávame, že budú disciplinovaní a budú dodržiavať tunajšie zákony. Ak nechcú akceptovať životný štýl a pravidlá, budeme reagovať veľmi rázne," vyhlásil Fico, ktorý v pondelok rokoval s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom.

Na dočasnom ubytovaní 500 migrantov umiestnených v rakúskom utečeneckom tábore Traiskirchen sa dohodli ministri vnútra oboch krajín 21. júla. Slovensko prisľúbilo svojmu susedovi pomoc, lebo Rakúsko patrí k európskym štátom, ktoré majú veľké problémy s prívalom migrantov z Blízkeho východu a z Afriky.

Utečenci môžu zostať nanajvýš šesť mesiacov. „Potom musia ísť späť, aby sa dokončilo ich azylové konanie,“ potvrdil Fico dočasnosť opatrenia. Slovenský premiér naznačil, že Slovensko bolo ochotné pristúpiť na dohodu s Rakúskom kvôli debate v EÚ o záväzných kvótach, ktoré majú umožniť spravodlivejšie rozdelenie utečencov medzi členské štáty.

Napríklad Slovensko malo od Talianska a Grécka prevziať 1 200 utečencov. "To nás znervóznilo. Nevieme, či medzi nimi nie sú teroristi alebo extrémisti. Zároveň je ťažké integrovať ľudí, ktorí majú inú tradíciu a kultúru. Na Slovensku je veľa Rómov. Veď ani ich nezvládame integrovať, našich vlastných štátnych občanov. Ako ťažké by to potom bolo s ľuďmi zo severnej Afriky? " povedal Fico.

Fico v rozhovore pre Der Standard vyjadril súhlas s názorom, podľa ktorého má rakúsko-slovenská dohoda ukázať zvyšku EÚ, že „povinné kvóty nie sú nutné“. Na margo skutočnosti, že Taliansko a Grécko musia zvládať veľký nápor migrantov, Fico povedal: „Nechcem byť príliš kritický, ale mám jednu otázku: Kto bombardoval Líbyu? Kto spôsobil problémy v Severnej Afrike? Slovensko? Nie.“

Slovenský premiér v rozhovore tiež obhajoval svoje postoje k záchrane gréckej ekonomiky, pričom odmietol tvrdenie, že Slovensko je „štatisticky“ bohatšie ako Grécko. „Kým budem premiérom, Slovensko neodpustí Grécku zo štátnych dlhov ani jeden jediný cent,“ povedal Fico (viac v článku Fico nemieni Grékom škrtať dlhy, poslal by ich dočasne preč z eurozóny).

169 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rakúsko #utečenci