Prieskum: Smer s náskokom vedie, v parlamente bude SNS aj SaS

V prípade, že by sa parlamentné voľby konali na prelome júla a augusta, vyhral by ich Smer so ziskom 34,6 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý robila v dňoch 28. júla až 4. augusta. Výberovú vzorku v rámci prieskumu tvorilo 1 017 respondentov.

11.08.2015 11:40
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (52)

Na druhom mieste by skončila strana Sieť so ziskom 11,9 percenta. Nasledovali KDH (8,8 percenta), koalícia OĽaNO a NOVA (8,1 percenta), Most-Híd (7,5 percenta) a SNS (7 percent). Do parlamentu by sa dostala aj SaS so ziskom 5,1 percenta hlasov.

Pred bránami parlamentu by naopak ostali SMK (4,2 percenta), SDKÚ (2,2 percenta), ĽS NS (2,2 percenta), KSS (1,7 percenta) či SKOK (1,2 percenta). Menej ako jedno percento hlasov by získali Strana zelených (0,9 percenta) a Národ a Spravodlivosť (0,3 percenta).

Voliť by podľa prieskumu nešlo 19,4 percenta respondentov a 12,8 percenta opýtaných na otázku odpovedalo "neviem“, respektíve "nechcem odpovedať“.

Abrhan: KDH, Most a Sieť môžu byť alternatívou Smeru

Základom alternatívy a protiváhy Smeru by mohlo byť podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana zoskupenie KDH a Most-Híd. Podľa Abrhana sú tieto strany spolu združené aj v EPP (Európska ľudová strana). „Aby sme získali nadpolovičnú väčšinu, malo by to byť rozšírené aj o stranu Sieť. Títo traja by mohli byť alternatívou voči Smeru,“ zdôraznil Abrhan s tým, že sú vlastne spolu s OĽaNO štyri strany, ktoré by mohli vytvoriť protiváhu Smeru.

„My sme pripravení sa na nej podieľať. A ponúkame takúto spoluprácu,“ povedal. KDH si však všíma vyjadrenia predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára, že s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom, vzhľadom na jeho koncept strany, ktorá je založená na nezávislých osobnostiach, je ťažko spolupracovať. O spolupráci by potom podľa Abrhana museli v OĽaNO rokovať s každým osobitne.

Bugár cez víkend povedal, že cieľom strany Most-Híd je vytvoriť na základe programovej zhody skupinu politických strán, ktoré by boli alternatívou vláde. Okrem Mosta-Híd by túto alternatívu mohli tvoriť KDH a Sieť. „My sme takýto signál vyslali na republikovej rade. S predsedami oboch strán som sa stretol. Odvtedy čakám, že aspoň jeden z nich povie, že toto je naozaj cesta. Asi však budem musieť byť trpezlivejší. Pokiaľ títo dvaja predsedovia nenaznačia, že po voľbách sme pripravení spolupracovať a ukážeme ľuďom, že vieme vymeniť súčasnú garnitúru, bude to zlé,“ vyhlásil Bugár.

Abrhan: Frešo zbytočne nechá prepadnúť hlasy

Vyžadovať dnes od opozície nejakú jednotu, je však podľa Abrhana falošné. Opozícia sa totiž nevyberá, ale v politickej opozícii strana zostáva. „Vyberá sa koaličný partner. Opozícia nebola jednotná ani vtedy, keď v nej boli Smer, HZDS a KSS,“ uviedol. Úlohou opozície je podľa Abrhana vytvoriť protiváhu vláde. „Ak kritizujeme vládu, treba ukázať, čo iné vieme ponúknuť. V tomto je zrejmé, že sú strany, ktoré sú k sebe bližšie a ktoré dokážu alternatívu vytvoriť a s veľkou pravdepodobnosťou ich hlasy ani neprepadnú. Či už je to KDH, Most-Híd, Sieť alebo OĽaNO,“ konštatoval.

Abrhan sa však obáva, že dohody medzi Pavlom Frešom a Smerom pri obsadzovaní persón v úradoch nakoniec vyvrcholia tým, že Frešo bez ohľadu na preferencie povedie SDKÚ do volieb s tým, že ich hlasy prepadnú. „Ale to budú hlasy, ktoré stredopravé strany stratia. Obávam sa, že takto bude postupovať aj SaS. To už spolu s SDKÚ môže byť šesť percent. To je veľa hlasov. Bojím sa, že veľa týchto stredopravých hlasov sa môže stratiť,“ vyhlásil.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Focus #preferencie