SaS plánuje napadnúť Ficove sociálne balíčky na Ústavnom súde

SaS by v prípade účasti vo vláde urobila všetko pre to, aby zrušila sociálne balíčky prijímané vládnym Smerom. Opatrenia prvého a druhého sociálneho balíčka chce strana napadnúť na Ústavnom súde.

11.08.2015 12:54 , aktualizované: 16:36
Richard Sulík, SaS Foto: ,
Šéf SaS Richard Sulík
debata (114)

Liberáli začnú zbierať podpisy, podanie na ústavný súd musí podpísať najmenej 30 poslancov, SaS ich má osem. Podpredseda liberálov Jozef Mihál vysvetlil, že opatrenia sociálneho balíčka môžu byť v rozpore s článkom Ústavy, podľa ktorého hospodárstvo Slovenskej republiky sa zakladá na princípoch sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky a Slovensko chráni a podporuje hospodársku súťaž. SaS po vyzbieraní podpisov bude musieť počkať, kým vláda a parlament opatrenia druhého sociálneho balíka schvália.

„Trhová ekonomika znamená, že vláda nemôže presadzovať opatrenia, ktoré narušujú slobodnú súťaž,“ povedal Mihál. Napríklad vlaky zadarmo znevýhodňujú veľkú skupinu firiem, ktoré podnikajú v doprave, rovnako to znevýhodňuje všetkých ľudí, ktorí nebývajú v dosahu vlakových tratí. Vratky za plyn podľa Mihála zasa zvýhodnia iba občanov, ktorí kúria plynom, naopak, znevýhodnia všetkých, ktorí plynom nekúria. „Ide o zneužívanie štátnych peňazí na kampaň vládnej strany Smer,“ zdôraznil Mihál.

Namiesto sociálnych balíčkov by SaS po úspechu vo voľbách zaviedla rovnú daň z príjmov vo výške 19 percent, ktorú by od roku 2019 znížila na 15 percent. Zníženie dane na 15 percent by podľa Eugena Jurzycu v prvom roku znamenalo výpadok vo výške necelej miliardy eur, tri sociálne balíčky sú rozpočtované na približne miliardu eur. „Nižšia daň by znamenala vyšší hospodársky rast,“ pripomenul Jurzyca.

„Už niekoľko mesiacov otravuje Fico so sociálnymi balíčkami. Zoberie na nich peniaze od tých, ktorí hodnoty tvoria a dá ich tým, o ktorých si myslí, že ho budú voliť. Ide o najväčšiu volebnú korupcia v histórii Slovenska,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Liberáli podľa jeho slov balíčky ako celok odmietajú, peniaze, ktoré do nich vláda investuje, by mohli ostať ľuďom. Opatrenia, ktoré Smer v balíčkoch navrhuje, sú podľa Sulíka buď hlúpe, zbytočné alebo škodlivé.

Fico: Opatrenia zo sociálnych balíčkov sú legitímnou politikou sociálnodemokra­tickej vlády

„Ak vznikne akákoľvek široká vládna koalícia mimo Smeru a takáto koalícia nie je možná bez účasti SaS, tak balíky, ktoré považujeme za legitímnu politiku vlády sociálnej demokracie, budú zrušené alebo niektoré opatrenia budú významne limitované,“ reagoval premiér Robert Fico. Smer podľa neho svoje vlastné sociálne balíky po parlamentných voľbách rušiť nebude.

Ak budúca vláda podľa neho opatrenia zo sociálnych balíkov zruší, penzisti a študenti by prestali cestovať vlakom zadarmo, zastavil by sa rast minimálnej mzdy, prestalo by platiť zníženie zdravotných odvodov pre ľudí s nízkym príjmom z práce a zrušilo by sa aj zníženie dane z pridanej hodnoty na vybraný okruh základných potravín.

Opatrenia zo sociálnych balíkov považuje Fico za legitímnu politiku sociálnodemokra­tickej vlády. „Ak niekto považuje rozhodnutie vlády, že môžu používať ľudia na Slovensku vlaky zadarmo za protiústavné, myslím si, že som natoľko právne vzdelaný, aby som sa len pousmial nad takýmto argumentom,“ povedal. Podľa neho takéto rozhodnutie nemá s Ústavou SR nič spoločné.

„Tieto opatrenia sa dotýkajú všetkých bez rozdielu a v žiadnom prípade nie sú vyberané len pre voličov konkrétneho politického subjektu,“ tvrdí. Označil ich za racionálne a užitočné, keďže v mnohých prípadoch podporujú hospodársky rast na Slovensku. Strane SaS pripomenul, že v rokoch 2010 až 2012 neznížila dane, ani zdravotné odvody, ale, naopak, podporila zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 19 % na 20 %.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Smer #sociálne balíčky #SASKA