Zákaz sladkostí v školských bufetoch opäť neplatí, ministerstvo vyhlášku stiahlo

Úrady už druhýkrát za necelý rok ustúpili od plánu zakázať predaj nezdravých potravín na školách. Najnovší návrh obmedziť ponuku v školských bufetoch ministerstvo zdravotníctva stiahlo po tom, čo jeho iniciatíva vyvolala vlnu kritiky z radov podnikateľov a škôl.

11.08.2015 15:35
skola, bufet, stravovanie, gymnazium vazovova Foto: ,
Zelenina či nesladené nápoje si postupne nachádzajú cestu do školských bufetov.
debata (9)

Ministerstvo zdravotníctva minulý mesiac zverejnilo návrh vyhlášky, na základe ktorej by sa od jesene nemohli v bufetoch a automatoch na školách ponúkať okrem iného cukrovinky, zmrzlinu, výrobky z kakaa a čokolády, potraviny rýchleho občerstvenia, ako napríklad hamburgery, ale ani solené výrobky. Tým by sa výrazne obmedzila ponuka tovaru, v súčasnosti sa na školách zákaz predaja vzťahuje na alkoholické nápoje, tabakové výrobky či nápoje s obsahom kofeínu.

Ministerstvo zdravotníctva návrh odôvodnilo snahou zmierniť obezitu a s ňou súvisiace ochorenia u detí a mládeže. Proti regulácii sa postavili aj desiatky zamestnávateľských a profesných združení, ktoré v pondelok oznámili, že vyzvali vládu, aby chystanú reguláciu odvolala.

Tvrdili, že zámer by vyústil do výrazného obmedzenia sortimentu predávaného tovaru na školách a že návrh bol zverejnený bez akejkoľvek predchádzajúcej diskusie. Školy zase upozornili, že žiaci by si mohli napríklad sladkosti kúpiť v predajniach v blízkosti škôl. Ministerstvo zdravotníctva požiadavke vyhovelo a návrh vyhlášky z legislatívneho procesu stiahlo.

Podobný návrh na vylúčenie sladkostí a ďalší produktov zo sortimentu školských bufetov minulý rok stroskotal aj v parlamente. Parlament síce vďaka hlasom poslancov Smeru najskôr zákaz presadil, zákon ale vrátil prezident Andrej Kiska a parlament veto hlavy štátu pri opätovnom prerokovaní už neprelomil.

Plány zakázať predaj vybraného tovaru v školských bufetoch aj vtedy sprevádzala hlasná kritika. Potravinárska komora Slovenska tvrdila, že podobné reštrikcie schválené v Maďarsku alebo Rumunsku sa minuli účinkom, pretože stúpol predaj cukroviniek v okolí škôl.

Z prieskumov vyplýva, že na Slovensku má nadváhu alebo obezitu zhruba každý siedmy žiak vo veku 11 až 15 rokov. V prípade dospelej populácie je výskyt nadváhy ešte rozšírenejší.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ministerstvo zdravotníctva #vyhláška #školské bufety