Najvyššia výstraha platí už pre celé Slovensko

Celé Slovensko sa kúpe v horúčavách. Od stredy platí najvyššia výstraha pred teplom pre všetky okresy. Výnimkou nie sú ani Vysoké Tatry či Orava.

12.08.2015 07:00
debata (4)

Meteorológovia tam miestami očakávajú až 35 stupňov Celzia. O súčasnom počasí hovoria ako o extrémnom a výnimočnom, aké tu ešte nebolo. Záchranári sa pripravujú na ďalší nárast kolapsov. V južnejších okresoch, kde 3. stupeň výstrahy trvá už niekoľko dní, má teplota v stredu a štvrtok dosiahnuť opäť až 38 stupňov.

Od stredy platí najvyššia výstraha pred teplom... Foto: shmu.sk
shmu Od stredy platí najvyššia výstraha pred teplom pre všetky okresy Slovenska.

„Predpokladám, že takto bude až do soboty, i keď denná teplota na severe nebude taká vysoká ako na juhu. Podľa kritérií, ktoré máme nastavené, sa tretí, najvyšší stupeň výstrahy, vyhlasuje aj z toho dôvodu, že takéto obdobie trvá mimoriadne dlho,“ hovorí vedúci odboru meteorologických predpovedí a výstrah Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavol Zaujec.

Preto sa mapa, ktorú uvádza ústav na svojej webovej stránke, postupne zafarbila celá na červeno. Ešte v utorok však malo na nej sedem severných okresov oranžovú farbu, čo znamená 2. stupeň výstrahy.

Klimatológ Pavol Faško si nepamätá, že by už niekedy pre vysoké teploty bola vydaná najvyššia výstraha pre celé Slovensko. Stáva sa to skôr pri iných výkyvoch počasia, ale pre extrémne horúčavy prijali podľa neho takéto opatrenie prvýkrát. Toto leto bude patriť medzi najteplejšie. O tom, či prekoná rekordne teplé leto z roku 2013, zatiaľ nechcel Faško špekulovať.

„V tomto lete bude z celej histórie meteorologických meraní na Slovensku najviac supertropických dní. To už je teraz jasné. Počas tohto týždňa ešte pribudnú ďalšie,“ predpokladá Faško. Supertropických dní, keď maximálna teplota dosiahne 35 stupňov a viac, tak bude najviac od roku 1901.

Najväčší počet takýchto dní, až 16, zaznamenali toto leto meteorológovia v Hurbanove a Dudinciach. Najmenej, iba jeden supertropický deň, prežili v Banskej Bystrici a Medzilaborciach. V Poprade či v Oravskej Lesnej nebol ešte nikdy.

Rekordy prekonali už aj tropické noci. Na bratislavskej Kolibe ich bolo v júli až deväť za sebou. Teplota tam neklesla pod dvadsať stupňov. Pokorená tak bola doteraz najdlhšia séria z roku 1994, ktorá trvala päť nocí.

Podľa meteorológov je príčinou extrémnych horúčav, ktoré trvajú deň čo deň, teplý vzduch, ktorý sa nachádza nad celou strednou Európou. „Nad stredoeurópskym priestorom je oblasť vysokého tlaku vzduchu, v minulých týždňoch a dňoch sem prenikol pôvodom tropický vzduch z Afriky a ten tu zostáva,“ vysvetlil Zaujec.

Pri treťom stupni výstrahy meteorológovia upozorňujú najmä na zvýšené riziko pre zdravie ľudí a pripomínajú zvýšené nebezpečenstvo požiarov. Minulý týždeň záchranári zaznamenali takmer tisíc kolapsov z tepla. Po miernom poklese v nedeľu začal ich počet znovu stúpať. V pondelok záchranná služba riešila 89 prípadov, včera do sedemnástej hodiny 92. Počas výstrah sa záchranári pripravujú na ešte horšiu situáciu.

„Očakávame, že počet kolapsov bude vyšší, ale počítame aj so zdravým rozumom ľudí a tým, že už dostali toľko informácií, že sa budú zdržiavať v chládku a nevystavovať sa priamemu žiareniu,“ ozrejmil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Jozef Minár a dodal, že záchranári sú pripravení 24 hodín. Ak budú mať ľudia problémy, poradia im aj na tiesňovej linke, prípadne vyšlú pomoc.

Záchranári znovu pripomínajú, že základom zvládnutia horúčav je vypiť aspoň tri litre tekutín denne po malých častiach. Zvlášť starší ľudia nemajú pocit smädu a treba im vodu stále ponúkať. Rovnako je veľmi dôležité zdržiavať sa v chládku a ovlažovať sa napríklad oplachovaním rúk a tváre.

Pokles teplôt do konca týždňa meteorológovia nepredpokladajú. Mierne ochladenie na 30 až 36 stupňov by mohol priniesť až budúci týždeň. „Budúci týždeň nevyzerá, že by malo byť až tak extrémne horúco, je tam šanca, že by sme si mohli trochu vydýchnuť. Ale nemali by sme si od toho veľmi sľubovať, lebo prostredie je také rozpálené, že ochladenie bude prebiehať veľmi pomaly,“ uzavrel Faško.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #SHMÚ #výstraha #extrémne horúčavy