Kiska si užíva dovolenky

Prezident Andrej Kiska si zjavne svoju funkciu užíva, v poslednom čase najmä dovolenkami. Tento týždeň je už na tretej dovolenke v zahraničí. Najskôr sa na prelome júna a júla vybral do Grécka, potom nasledovalo Turecko a teraz je v Taliansku.

12.08.2015 11:04 , aktualizované: 19:30
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska
debata (271)

Zvláštne pritom je, že prezident o svojich odchodoch zo Slovenska neinformuje ani pred nimi, ani po príchode. Odôvodňuje to ochranou súkromia svojich malých detí.

Presné termíny, v ktorých bola hlava štátu na dovolenke v cudzine, jeho kancelária neuviedla. Hovorca prezidenta Roman Krpelan povedal, že Kiska počas leta oddychoval „16 dní“ a že v niektorých destináciach bol len počas víkendu. Podľa našich informácií mal byť Kiska aj na štvrtej dovolenke na španielskej Malorke, na to však Krpelan neodpovedal.

Aj dovolenka v Turecku bola mimoriadne utajená. V čase, keď tam bol, viala na paláci v Bratislave prezidentská štandarda. Vypovedá o tom fotografia z 30. júla tohto roka, ktorú má Pravda k dispozícii. V skutočnosti však už Kiska oddychoval v spomínanom Turecku a štandarda mala byť stiahnutá. Je to pravidlom, keď je hlava štátu mimo republiky.

Informácie Kiskovho hovorcu sú však opačné. „Ak niekedy stiahnutá nebola, znamená to, že bol na Slovensku,“ uviedol Krpelan. Na tento konkrétny prípad to však nesedí.

Hovorca poprel informáciu, že by Kiska trávil čas v Turecku na pozvanie tamojšej hlavy štátu Recepa Tayyipa Erdogana. Portál topky ako prvý zverejnil aj video dovolenkujúceho Kisku z Turecka s kolónou tureckých vozidiel vrátane sanitky.

Krpelan na otázky, ako cestoval Kiska na dovolenky, odpovedal, že prezident nikdy na žiadnu dovolenku nevyužil letku ministerstva vnútra, vždy to boli komerčné linky. „Všetky dovolenky a veci s tým súvisiace si financuje, pochopiteľne, sám,“ poznamenal hovorca.

„Dopravu prezidenta v mieste jeho pobytu vždy zabezpečuje štát, v ktorom sa nachádza. Rovnako je to, keď na Slovensku dovolenkuje ústavný činiteľ inej krajiny,“ uviedol Krpelan. Teraz je prezident s rodinou v Taliansku. Presné miesto pobytu prezidenta na dovolenke opäť s odvolaním sa na súkromie jeho rodiny kancelária prezidenta nezverejnila. Prezidenta vždy sprevádza ochranka. Rezort vnútra bol pri odpovedi ohľadom dovoleniek hlavy štátu a nákladov na jej ochranu strohý. „Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií poskytuje ochranu prezidentovi v súlade so zákonom 365 dní v roku. Prezident SR je hlavou štátu aj počas svojej dovolenky, preto sa nedá pre ochranku rozdeliť rok na dovolenkové a nedovolenkové obdobie. Svoje povinnosti sú povinní si plniť bez ohľadu na miesto a krajinu, kde sa prezident práve nachádza,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Dovolenka prezidenta v Turecku bola pravdepodobne tiež jedným z dôvodov, prečo nebol Kiska ako hlavný veliteľ ozbrojených síl na pohrebe vojenského pilota Sépiho, ktorý sa konal 3. augusta. Krpelan ani v stredu priamo neodpovedal na otázku, či dôvodom prezidentovej neprítomnosti na rozlúčke s pilotom bola jeho dovolenka.

Na oficiálnej stránke prezidenta sa posledné mesiace objavuje rovnaký text, že prezident má neoficiálny program. Otvorenou otázkou zostáva, či v rámci neho nie sú aj prezidentove cesty za oddychom. Denník Pravda napočítal, že hlava štátu mala v júni 4 dni s neoficiálnym programom a 18 dní s oficiálnym. V júli dní s neoficiálnym programom bolo 16 a 7 s oficiálnym.

Hovorca Krpelan povedal, že počas ostatných letných dní mal prezident 26 prijatí, akcií. Väčšina z nich bola podľa hovorcu v oficiálnom programe prezidenta, časť, pochopiteľne, nie. Čo robil predchádzajúci prezident Ivan Gašparovič, keď mal neoficiálny program? Jeho niekdajší hovorca Marek Trubač povedal, že by ho neoznačoval ako neoficiálny, ale ako program neprotokolárneho charakteru, lebo prezident je stále oficiálne v úrade. „Prezident má bohaté povinnosti ako študovanie zákonov, podpisovanie dekrétov, stretávanie sa so šéfmi odborov prezidentskej kancelárie, pracovné stretnutia, ktoré sa nemedializujú. Boli teda dni, kedy bol program medializovaný a boli dni, kedy nebol zverejnený, ale prezident bol v úrade,“ podotkol Trubač.

Prezident Ivan Gašparovič obľuboval ako dovolenkovú destináciu Chorvátsko. Oddychoval tam zhruba 10 až 14 dní. Podľa Trubača boli roky, keď bol len na Slovensku.

Dovolenka Gašparoviča v Chorvátsku vyvolala rozruch v roku 2013. Tamojšie médiá informovali o tom, že za všetko si platí sám okrem ubytovania, ktoré mu hradili chorvátski daňoví poplatníci. Portál ezadar.hr uviedol, že slovenský prezident bol ubytovaný v Brionoch vo vile Jadranka. Jeden deň v tejto štátnej vile podľa portálu vtedy stál podľa komerčného cenníka v prepočte 1 350 eur.

Legendárnou bola dovolenka prezidenta Rudolfa Schustera v Brazílii. V roku 2001 po plánovanej oficiálnej návšteve zostal v krajine a uskutočnil dobrodružnú výpravu do džungle. Bolo to rok po tom, čo sa prezident vyliečil po viacerých život zachraňujúcich operáciách. Schusterova dovolenka trvala vyše päť týždňov. Zaplatil si ju sám, vyčítali sa mu však náklady na ochranku.

© Autorské práva vyhradené

271 debata chyba
Viac na túto tému: #limuzína #Andrej Kiska