Na klimatizáciu treba myslieť pred horúčavami

Vypredaná klimatizácia a plné termíny firiem, ktoré ju montujú. Aj takýto efekt majú páľavy, ktoré takmer celé leto sužujú krajinu. Ľudia sa pre tento typ ochladenia rozhodujú až v poslednej chvíli a chcú ho mať hneď.

13.08.2015 07:00
klimatizácia, byty Foto: ,
Počtom klimatizačných zariadení na fasádach sa už domy na Slovensku začínajú podobať domom v krajinách južnej Európy.
debata (14)

Zapojiť samotný prístroj však nestačí. Majitelia bytov by nemali zabúdať, že jeho inštaláciu treba ohlásiť stavebnému úradu.

Od mája zasiahla Slovensko už štvrtá vlna horúčav a nepoľaví ani tento týždeň. Ľudia s takýmito trópmi nepočítali, ochladzovanie domov a bytov začali riešiť, keď ich k tomu prinútili rozpálené steny a nedýchateľný vzduch. Svedčia o tom aj prázdne regály v niektorých bratislavských obchodoch, kde bola uložená klimatizácia. Inou možnosťou je objednať si ju cez špecializovanú fir­mu.

„Predtým iba plánujú alebo sa rozhodujú, ale už keď príde na lámanie chleba, je zákazníkom všetko jedno, len aby klimatizácia bola namontovaná. Potom to už nie je ani o cene, ale o rýchlosti a čase. Keď si zmyslí veľký počet zákazníkov naraz, samozrejme, je to s termínmi horšie,“ skonštatoval Peter Ferčák z firmy Tittl Thermo King, ktorá predáva a inštaluje klimatizácie.

Okamžitým riešením je mobilná klimatizácia, ktorá sa dá presúvať z miestnosti do miestnosti a je výrazne lacnejšia. Ceny začínajú na 260 až 290 eurách. Je to len čiastočné riešenie, pretože sa vychladí iba obmedzený priestor, navyše niekomu môže prekážať aj hluk, ktorý vydáva. Problémy pri nej môžu mať alergici alebo ľudia citliví na chlad.

„Pri mobilných klimatizáciách treba myslieť aj na odvod teplého vzduchu. Hadica je v cene, treba však vyriešiť, ako teplo dostať von tak, aby okno alebo dvere na balkón neboli súvisle otvorené. Treba ju do okna alebo do rámu zabudovať cez nejakú prípojku, ľudia to väčšinou nerobia, majú okno pootvorené, ale klíma potom nestíha. Teda výrazne klesá jej účinok,“ ozrejmil Rudolf Baranovič z predajne Nay elektrodom.

Dlhodobejšiu a účinnejšiu úľavu od horúčav prináša zabudovaná klimatizácia. Firmy ju prispôsobujú každému zákazníkovi a bytu alebo domu na mieru. Za pohodlnejšie ochladzovanie si však zákazníci priplatia. Prístroje stoja 600 eur a viac. Cena za inštaláciu závisí od miesta, kam bude klimatizácia namontovaná, jej typu či značky. Denník Pravda oslovil viacero spoločností na Slovensku, ktoré sa tejto činnosti venujú. Vo všetkých cena za montáž začína približne na 200 eurách.

Klimatizácia nemusí fungovať nonstop. Dnešné prístroje sú inteligentné a teplotu regulujú elektronicky. Zapínajú sa len podľa potreby, čo znižuje spotrebu energie. Tá závisí najmä od toho, ako často sa klimatizácia využíva a aký má výkon. Mesačne pri bežnom používaní zvýši náklady na energiu o 20 až 50 eur. „Predaj klimatizácií on-off sa už skončil, pretože tie išli na plný výkon nepretržite. Mali krivku vychladenia a išli, až kým ju nedosiahli, potrebovali dlhší čas, a teda spotrebovali aj viac energie,“ dodal Ferčák.

Zabudovaná klimatizácia môže v chladnejšom počasí aj vykurovať. Stačí však iba na jesenné mesiace pred plnou vykurovacou sezónou. „Ak je byt viac vychladený, klesajú náklady napríklad aj na chladničku alebo mrazničku. V chladnejšom prostredí stačí totiž ich motorom iba slabší výkon, a teda aj menej energie. Aj toto sa dá pri nákladoch na prevádzku zohľadniť,“ vymenúva Baranovič.

Majitelia bytov musia montáž stabilnej klimatizácie ohlásiť stavebnému úradu. Pri historických budovách ju musí schváliť navyše pamiatkový úrad. Vlastníci rodinných domov takúto ohlasovaciu povinnosť nemajú. „Myslím si, že polovica ľudí si dá klímu najskôr urobiť a rieši to dodatočne. To však ide mimo firmy, je to záležitosť vlastníka, my ho môžeme maximálne upozorniť,“ poznamenal k povoleniam Ferčák.

Počas horúcich dní majú plno aj klimatizované nákupné centrá. Ľudia sa v nich iba tak prechádzajú alebo sedia na lavičke a vychutnávajú chladnejší vzduch. Viacerí sa prídu do vychladených obchodov, reštaurácií a kaviarní doslova skryť.

Podľa klimatológa Pavla Faška je šanca, že na budúci týždeň by sme si od horúčav mohli trochu oddýchnuť. „Ale nemali by sme si od toho veľmi sľubovať, lebo prostredie je také rozpálené, že ochladenie bude prebiehať veľmi pomaly. Aj na budúci týždeň bude teplo, ale nie tak veľmi ako teraz,“ povedal Faško. Vyššie teploty by však mali vydržať celý august. Na počasí v posledných dňoch je podľa Faška najzaujímavejšia neoblomná stabilita. „Nepostupujú k nám žiadne fronty, ktoré by priniesli aspoň prechodné ochladenie. Stále je to bez zmeny. Cez deň horúco, na viacerých miestach tropické noci,“ podotkol klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #leto #byty #horúčavy #klimatizácia