Kňaz si vybral civilnú prácu, riskuje cirkevné rúcho

Už niekoľko dní šéfuje organizačnému odboru na trnavskom mestskom úrade výpomocný kňaz Radoslav Bazala. Do práce nastúpil bez súhlasu trnavského arcibiskupa Jána Oroscha, ktorý si bude od neho pýtať tento týždeň vysvetlenie. V krajnom prípade môže arcibiskup Bazalu potrestať tak, že mu zakáže vykonávať kňazské povolanie.

13.08.2015 15:00
Mestský úrad Trnava Foto: ,
Mestský úrad v Trnave. Jednému z jeho odborov šéfuje kňaz.
debata (39)

Bazala je stále pomocným kňazom vo Vrbovom. Toto zaradenie znamená, že je podriadený farára a vykonáva všetky úlohy, ktorými ho poverí. Do funkcie na mestskom úrade sa dostal cez konkurz. Podľa primátora Trnavy Petra Bročku bol spomedzi uchádzačov jednoznačne najlepší. Ako šéf organizačného odboru bude mať na starosti chod mestského úradu, organizovanie volieb, do jeho pôsobnosti bude patriť kancelária prvého kontaktu, matrika či ohlasovňa pobytu.

To, že je kňazom, pri konkurze výberová komisia neposudzovala. „Právne predpisy, ktoré sa týkajú pracovnoprávnych vzťahov v samospráve, neriešia problematiku cirkevných pravidiel,“ podotkla Jana Gmitterová z kancelárie primátora. Bazala podľa nej splnil všetky požadované kritériá na časť konkurzu. „Napriek tomu sa výberová komisia zaujímala aj o to, či má vyriešené všetky náležitosti s rímskokatolíckou cirkvou. Uviedol, že áno,“ dodáva Gmitterová.

Ak chce Bazala vykonávať civilné povolenie, potrebuje na to súhlas arcibiskupa. Kódex kanonického práva totiž zakazuje duchovným prevziať verejné úrady, s ktorými je spojená účasť na vykonávaní občianskej moci.

O tom, že sa kňaz chystá do novej práce, arcibiskup Ján Orosch nevedel. Vedenie Trnavskej arcidiecézy sa to dozvedelo z médií. Arcibiskup teraz žiada od svojho podriadeného vysvetlenie. „Podobný prípad sme tu za posledné roky asi ani nemali,“ konštatuje hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík, ktorý upozornil, že Bazala sa bez súhlasu arcibiskupa nemal zúčastniť ani na výberovom konaní.

Orosch sa má s Bazalom stretnúť počas tohto týždňa. Možné výsledky stretnutia Kolenčík komentovať nechcel, označil to ako citlivú tému.

Denník Pravda oslovil aj Bazalu. Vzniknutú situáciu odmietol komentovať. Krátko pred nástupom sa však vyjadril, že si bude aj naďalej plniť povinnosti výpomocného duchovného a jeho budúcnosť ako kňaza je v rukách arcibiskupa.

Podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu sú tri možnosti, ako môže celá vec dopadnúť. Arcibiskup môže požiadať Bazalu, aby sa vzdal funkcie na mestskom úrade, a on mu vyhovie. Druhou možnosťou je, že si Orosch vypočuje vysvetlenie a dodatočne mu udelí súhlas. „Ak by došlo k závažnému konfliktu, v krajnom prípade môže arcibiskup rozhodnúť o Bazalovom suspendovaní,“ dodal Gazda. Suspendovanie znamená, že mu nadriadený zakáže vykonávať kňazské povolanie. Tento trest môže po čase odpustiť, ak kňaz svoj čin dostatočne oľutuje.

Gazda zo svojej praxe pozná niekoľko prípadov, keď duchovný zároveň vykonáva civilné povolanie. Ako príklad uvádza gréckokatolíckeho kňaza, ktorý je lekárom. „O takých, ktorí by pracovali v rámci obecných, mestských či župných úradov, neviem,“ uzavrel Gazda.

Bazala nastúpil na post riaditeľa od 1.¤augusta. Momentálne je v skúšobnej lehote. Za čias bývalého arcibiskupa Róberta Bezáka bol riaditeľom Arcibiskupského úradu v Trnave. Ako predseda stál na čele poľovníckej organizácie HunTT, ktorú založil Bezák. Bol tiež v dozornej rade cirkevnej obchodnej spoločnosti Ninett. Výpomocným kňazom vo Vrbovom je od júla, presunul sa sem z Dechtíc.

Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na rozdiel od katolíckej je v podobných prípadoch zhovievavejšia. Podľa tlačovej tajomníčky Edity Škodovej žiadny zákon ECAV nevylučuje pôsobenie evanjelických duchovných vo verejných funkciách. „Mali by však dôkladne zvážiť, či je to v súlade s ich pôsobením v cirkvi, “ podotkla Škodová. Prehľad o verejných funkciách svojich farárov si táto cirkev nevedie.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #kňaz #mestský úrad