Na Slovensku platí najnižší stupeň teroristickej hrozby

Ministerstvo vnútra vo štvrtok informovalo o zásahu slovenskej polície voči bývalému väzňovi z Gauntánama a ubezpečilo, že na Slovensku platí najnižší stupeň teroristickej hrozby.

13.08.2015 18:11
debata (23)

„Príslušné zložky polície, ale aj ďalšie orgány vrátane SIS majú zriadené centrum pre monitorovanie teroristických hrozieb 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Keby malo dôjsť k zvýšenému riziku, sme povinní ho vyhlásiť. Nič v tejto súvislosti nie je zaregistrované ako zvýšená hrozba alebo nebezpečenstvo,“ informoval tlačový odbor ministerstva vnútra.

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka vo štvrtok podpredseda SaS Ľubomír Galko vyzval, aby informoval občanov, čo sa udialo pri zásahu slovenskej polície voči bývalému väzňovi z Gauntánama a aké opatrenia sa prijali, aby slovenským občanom nič nehrozilo.

„Projekt pomoci USA s uzatvorením väzenia v Guantáname a prijatím väzňov trvá od roku 2008, doteraz sme v súvislosti s ním nezaznamenali žiadne bezpečnostné hrozby ani ohrozenie, ktorého by sa mali obávať obyvatelia Slovenska. Z Guantánama boli väzni prepustení preto, pretože im nebol dokázaný trestný čin terorizmu. Paniku o potenciálnej hrozbe a nezmysly o mučení, ktorú šíria niektoré bulvárne médiá, nepomáhajú nikomu,“ uvádza rezort vnútra. Každý občan, aj cudzinec, ktorý je na území SR, však musí podľa ministerstva dodržiavať platné zákony, vrátane výziev zasahujúceho policajta. „Ak tak niekto neurobí, polícia prijíma adekvátne opatrenia, tak ako to bolo v tomto prípade,“ vysvetľuje ministerstvo.

Pobyt väzňov z Guantánama na Slovensku je dočasný, dvaja z ôsmich už nie sú na území SR a ministerstvo vnútra pracuje na tom, aby mohli všetci začať život v tretej krajine. „Ministerstvo garantovalo, garantuje a aj bude garantovať bezpečnosť v súvislosti s týmto programom. Rezort vnútra nebude z taktických dôvodov s médiami rozoberať, akým spôsobom s týmto ľuďmi pracuje, ani to, akým spôsobom prebieha ich integrácia, pretože by to mohlo ich integráciu zmariť,“ uzatvára rezort vnútra.

Video so zákrokom slovenskej polície voči Tunisanovi, ktorý na Slovensko prišiel ako bývalý väzeň z Gauntánama, podľa týždenníka Plus 7 dní zverejnila v uplynulých dňoch arabská televízia al-Džazíra. Autor nahrávky televíziu informoval, že polícia zadržaného muža mučila. K zákroku policajtov prišlo v azylovom dome na Slovensku. Policajný zásah nahrával muž z vyššieho poschodia napriek tomu, že jeden policajt si ho všimol a upozorňoval ho, aby s tým prestal.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Guantánamo #väzeň