Pri oprave lietadla sa ťažko zranil mechanik, pilot nafúkal

Oprava lietadla sa pre 52-ročného mechanika skončila veľmi nešťastne. Vrtuľa mu odtrhla pravú ruku a poranila hlavu. V tom čase sedel v kokpite pilot, ktorému namerali v dychu 1,38 promile alkoholu. Prípad už vyšetruje polícia aj Inšpektorát práce.

13.08.2015 20:00
debata (30)
Poškodená vrtuľa, ktorá v stredu ťažko zranila... Foto: KR PZ Trenčín
vrtuľa, lietadlo Poškodená vrtuľa, ktorá v stredu ťažko zranila leteckého mechanika.

Nehoda sa stala v stredu krátko pred šiestou podvečer na letisku aeroklubu Dubnica nad Váhom v obci Slávnica v okrese Ilava. Mechanik podľa informácií Inšpektorátu práce opravoval netesnosť motora. „Po ukončení opravy dával pokyn pilotovi, že môže motor vypnúť a vtedy ho zasiahla vrtuľa, ktorá mu spôsobila závažný pracovný úraz,“ vysvetlila Margaréta Bednárová z Inšpektorátu práce v Trenčíne.

Zranený mechanik leží v nemocnici v bratislavskom Ružinove. „Muž má devastačné zranenie ruky a mnohopočetné poranenia na tvári. Je v intenzívnej starostlivosti lekárov. Jeho stav je stabilizovaný a je pri vedomí,“ povedala vo štvrtok hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská. Inšpektori práce boli na mieste nešťastia aj vo štvrtok a vypočúvali svedkov. „Túto udalosť vyšetrujeme. Ak budú zistené porušenia predpisov zo strany zamestnávateľa, bude mu uložená pokuta až do výšky 100-tisíc eur,“ doplnila Bednárová.

Podľa trenčianskej krajskej hovorkyne Eleny Antalovej vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície z Trenčína už začal trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví. Predstavitelia aeroklubu Dubnica nad Váhom sa vo štvrtok k udalosti odmietli vyjadriť.

Odborník na liečbu závislostí Ľubomír Okruhlica hovorí, že 1,38 promile alkoholu, ktoré namerali v dychu pilota, už zásadne ovplyvňuje správanie a schopnosti človeka. V prípade letca je to podľa neho podobné ako pri vodičovi auta. „Výrazne to ovplyvňuje kognitívne funkcie aj motoriku a predlžuje reakčný čas. Hocikedy môže dôjsť k tomu, že sa zasekne. Ak vznikne nejaká nepredvídaná situácia, kým zareaguje, už môže byť neskoro,“ popísal vplyv alkoholu na pilota Okruhlica.

Za pravdu mu dáva aj dlhoročný pilot. Takéto množstvo alkoholu sa podľa neho na človeku nedá prehliadnuť a spôsobí aj zabúdanie a väčšiu ľahostajnosť. „Pri niektorých úkonoch je nutná kooperácia. "Ten človek vonku sa spolieha na toho, ktorý je vo vnútri v lietadle. Stačí, že sa vrtuľa len raz prekrúti. Je to vlastne ako nôž,“ konštatoval skúsený pilot, ktorý nechcel byť menovaný.

To, že ani posádky lietadla nie sú vždy triezve, dokazuje aj prípad, ktorý sa stal minulú sobotu. Pri rutinnej kontrole na letisku v Oslo namerali v dychu kapitána lotyšských aerolínii airBaltic 0,68 promile, druhý pilot mal 1,2, letuška 0,4 a ďalší člen posádky 1,44 promile. Stroj mal letieť na Krétu a na jeho palube sa nachádzalo viac ako sto ľudí. Letecká spoločnosť plánuje nedisciplinovaných zamestnancov prepustiť.

Na svojej stránke zverejnila ospravedlnenie s doplnením, že bude trvať na dôkladnom prešetrení udalosti. „AirBaltic dočasne pozastavila činnosť štyroch členov posádky, pokiaľ nebude ukončené vyšetrovanie. Ďakujeme nórskemu letisku a policajným orgánom za ich prínos pri presadzovaní zásad bezpečnosti,“ uvádza letecká spoločnosť v ospravedlnení.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #nehoda #Pilot