Také kotrmelce ako od Matoviča občan nezažil, tvrdí Horský

Firma manželky Igora Matovičova (OĽANO), ktorú na ňu previedol poslanec a šéf hnutia, čelí podozreniam z krátenia dane a poistného. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci ešte v júni.

14.08.2015 11:00 , aktualizované: 20:00
Fico, manzelka Svetlana, Foto: ,
Premiér s manželkou Svetlanou podali na Matoviča trestné oznámenie pre krivé obvinenie.
debata (1253)

Informácie o vyšetrovaní firmy regionPRESS vyšli na povrch tento týždeň, keď si policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) odniesli z firmy server. Polícia vyšetruje, ako firma Matovičovcov od roku 2011 do roku 2014 poskytovala reklamné služby politickým stranám. Do účtovníctva si mala vraj zaúčtovať faktúry, ktorých skutočnú výšku napokon znížila fiktívnou zľavou až do výšky 90 percent.

„Páchateľ konajúci za regionPRESS takto konal v doposiaľ bližšie nezistenom počte faktúr za realizovanú reklamu a následne vždy k príslušnému termínu podal na Daňový úrad v Trnave daňové priznanie,“ citovala televízia TA3 zdroj pochádzajúci z NAKA. Tá začala trestné stíhanie pre krátenie daní a poistného na základe anonymného oznámenia začiatkom júna tohto roku.

Prečítajte si glosu Martina Krna Cvokhaus.

Pôvodne sa predpokladalo, že polícia firmu vyšetruje v súvislosti s prezidentskou kampaňou Radoslava Procházku a nahrávkou, podľa ktorej chcel Procházka platiť za časť inzercie bez dokladov. Napokon sa však ukázalo, že všetko je inak.

Polícia sa už v piatok k prípadu nechcela vyjadrovať. Denníku Pravda povedala, že sa nedá vtiahnuť do žiadnych politických hier a že môže postupovať vždy len zákonom upraveným spôsobom. „Vyšetrovatelia sú procesne nezávislí a pánom trestného konanie je prokuratúra,“ poznamenal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Spoločnosť regionPRESS vydáva týždenníky po celom Slovensku. Vyšetrovanie sa zameriava na politickú inzerciu. Podľa Matoviča 90-percentnú zľavu mal iba jediný subjekt, a to jeho hnutie Obyčajní ľudia, a všetci ostatní platili výrazne vyššie ceny. Vie to preto, lebo zmluvy a faktúry za hnutie podpisoval.

Matovič dával v piatok opakovane najavo, ako sa ho vyšetrovanie firmy, ktorú zakladal, dotklo. Pozornosť však súčasne zameral na premiéra. Na Facebooku zverejnil, že predseda vlády spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu v Belize. V deň vzniku si táto firma založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional. Stav účtov k 21. júlu 2015 je 674 546 004,4­2 dolára. Matovič tvrdil, že informácie dostal do poštovej schránky, jedna je o účte a druhá o spôsobe, ako sa účet napĺňa. Niekto neznámy mu doručil 20 až 30 prefotených faktúr, blokov, objednávok, zmlúv, ktoré dokladujú, ako sa cez manipuláciu verejného obstarávania peniaze vyvážajú zo Slovenska a vraj na účet v Belize. „Ide o verejné obstarávanie v sume niekoľko desiatok miliónov eur a je to otázka posledných dvoch rokov,“ vravel.

Status Igora Matoviča na Facebooku.
Matovič, status, Facebook Status Igora Matoviča na Facebooku.

Premiér Robert Fico na Matoviča reagoval pred budovou Úradu vlády v spoločnosti manželky Svetlany. Išlo o výnimočnú udalosť. Manželka sa po boku Fica v súvislosti s výkonom jeho politickej funkcie objavuje zväčša len počas hlasovania vo voľbách. „Spoločne s manželkou sme presvedčení, že Igor Matovič spáchal trestný čin krivého obvinenia,“ vyhlásil Fico a doplnil, že podajú trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru „Nie je možné len tak niekoho opľuť bez dôkazov, bez všetkého, a očakávať, že ten, kto je opľutý, si bude utierať svoje sliny sám.

Všetky obvinenia, ktoré vzniesol Matovič, sú krivé, vymyslené, nezakladajú sa na žiadnej pravde,“ zdôraznil premiér. Očakáva, že všetky skutočnosti sa riadne preveria a vynesie sa nielen právna, ale aj politická zodpovednosť. Fico by od Matoviča očakával, že ak nebude schopný preukázať ani len jedno promile svojich tvrdení, aby zvážil svoje pôsobenie v politike. Po Ficovom vyhlásení Matovič už opatrnejšie hovoril, že zverejňoval iba anonymné oznámenie. „Nikdy som netvrdil, že takto to bolo,“ poznamenal.

Nie je to prvýkrát, čo Matovič prišiel s bombastickými informáciami. Na začiatku funkčného obdobia bývalej vlády hovoril, že sa ho pokúsili podplatiť sumou 20 miliónov eur, aby spolu s ďalšími tromi poslancami Obyčajných ľudí povalil Radičovej kabinet. Neskôr to vysvetlil tým, že jeho známy si urobil žart.

Politológ Michal Horský zhodnotil, že predseda Obyčajných ľudí Matovič už dlhšiu dobu naháňa neplatičov daní, napríklad predsedu Siete Procházku, a zrazu je šokovaný. „Polícia fakticky legitímne skúma oznámenie o možnom neplatení dane firmou Matovičovcov, čo je jej svätá povinnosť, a agent provokatér a odhaľovač daňových priestupkov politických elít je mierne povedané zrazu šokovaný,“ povedal politológ. Podľa neho šokovaná musí byť aj verejnosť, akým spôsobom sa predseda Obyčajných ľudí bráni a ako hádže blato na ďalších politikov, v tomto prípade na šéfa Smeru bez dôkazu. „Takéto kotrmelce na ponovembrovej politickej scéne zatiaľ ešte občan nezažil. Je na ňom, aby si o nich utvoril vlastnú mienku,“ dodal Horský.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #daňové úniky #Igor Matovič #NAKA #schránková firma