Jeden poplatok vymenili lekári za iný

Poplatok za prednostné ošetrenie, ktorý od júla zanikol, je v niektorých krajoch späť. Nazýva sa však ináč a pacientov môže vyjsť oveľa drahšie. Po novom časť lekárov berie dohodnutých pacientov v rámci konzultačných hodín. Spoplatnili si ich rôzne od štyroch do 20 eur. Do júla výšku poplatku za prednosť regulovali župy a nepresiahol desať eur. Podľa lekárov túto službu využívalo až 40 percent chorých, v niektorých špecializáciách aj 60 percent.

15.08.2015 07:00
čakáreň, pacient, ambulancia, všeobecný lekár Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (110)

Poplatok za prednosť zrušil parlament ešte v apríli, lekári ho mohli vyberať do konca júna. Po tomto termíne sa ho však odmietli vzdať a hľadali spôsob, ako ho nahradiť. Východisko našli v konzultačných hodinách. Päť samosprávnych krajov denníku Pravda potvrdilo, že v apríli a máji dostávali od lekárov cenníky s novou spoplatnenou kolónkou – konzultačné hodiny. Tri kraje Trnavský, Trenčiansky a Banskobystrický na otázky k téme nereagovali.

Žilinský kraj novinky v cenníkoch odmietol a posiela ich lekárom na prepracovanie, Prešovský, Košický, Nitriansky, Bratislavský ich vzali na vedomie. „Niektorí to robia tak, že pacientov objednajú za poplatok na konzultáciu,“ opísal najnovší postup kolegov ortopéd zo západného Slovenska, ktorý si neprial zverejniť svoje meno. Dodal, že súkromné centrá si na dohadovanie termínov a objednávanie pacientov najali samostatné firmy. Podľa neho zrušením poplatku za prednosť štát zobral občanovi službu, ktorá bola dobrá a fungovala, a preto sa nik nemôže čudovať, že sa ju doktori snažia nahradiť.

Ministerstvo zdravotníctva sa k aktivite lekárov stavia opatrne. Priznáva, že zákon neurčuje presne, čo vlastne konzultácia je. „Právne predpisy v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti „konzultačné hodiny“ neupravujú,“ reagoval hovorca rezortu Peter Bubla. Pripomenul, že aj v takomto prípade musí platiť, že lekár nemôže vyberaním peňazí podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Žilinský kraj má však na problematiku jasný pohľad. „Za tento výkon si lekári nesmú účtovať poplatok, pretože je podľa nariadenia vlády súčasťou katalógu výkonov, za ktoré si lekár nesmie účtovať poplatky,“ vysvetlila postoj jeho hovorkyňa Lenka Záteková. Cenníky preto posielajú lekárom späť na prepracovanie.

Štyri kraje však tvrdia, že téma nie je taká jednoznačná. „Konzultácie sú dosť široký pojem, takže bude zložité preveriť, čo v rámci úkonu uhrádza poisťovňa a čo nie,“ poukázala hovorkyňa prešovskej župy Veronika Fitzeková s tým, že zaevidovali v cenníkoch poplatky za konzultáciu, ktoré sa pohybujú od päť do 20 eur.

Lekár Košického samosprávneho kraja Štefan Lipčák povedal, že lekári si uvádzali aj niekoľko druhov konzultácií. Napríklad pri konzultácii kapitovaného pacienta berú päť eur, nekapitovaného 15, vyžiadaná konzultácia a nadštandard stojí 20 eur, konzultácia po pracovnom čase na pracovisku 35 eur, mimo pracoviska 55 eur.

Ľubomír Ševčík, lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja, pripomenul, že doteraz nezaznamenali žiadnu sťažnosť na to, že si lekár vypýtal peniaze za konzultačné hodiny. Ceny za ne sa v Nitrianskom kraji pohybujú od sedem do 10 eur, v Bratislavskom kraji je to od štyroch do 10 eur. Koľko lekárov si uvádza spoplatnené konzultácie, župy neevidujú.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor nechce spoplatnenie konzultácií komentovať. V stanovisku pre denník Pravda uviedol, že jednotný postup v rámci asociácie ešte nezvolili. „Do konca augusta pripravíme pre svojich členov, ako majú postupovať. Zrejme sa rozhodneme pre variant, že na základe požiadavky pacienta mu umožníme určité výkony, ktoré by nahradili zrušený poplatok a sú v súlade s platnými predpismi a nie sú hradené zdravotnou poisťovňou,“ uviedol Pásztor. Bližšie podrobnosti nekonkretizoval. V hre je podľa neho aj ambulovanie mimo zdravotného poistenia vo vyhradených hodinách. V tomto prípade by výkony platil pacient, jeho zdravotná poisťovňa by uhrádzala len lieky.

Konzultácie sú dosť široký pojem, takže bude zložité preveriť, čo v rámci úkonu uhrádza poisťovňa a čo nie.
hovorkyňa prešovskej župy Veronika Fitzeková

Polikliniky a súkromné centrá podľa informácií denníka Pravda využívajú na objednávanie pacientov firmy, ktoré nemajú v predmete podnikania poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Ich sa preto zdravotnícke zákony netýkajú. Firma uzatvorí s lekárom zmluvu na konzultácie alebo marketingové služby. Cez ňu sa pacient objedná a zaplatí jej napríklad 13 eur. Z tejto sumy si tri eurá nechá sprostredkovateľská spoločnosť a desať eur pôjde lekárovi. Zmluvy vypracovali právnici a postupovali pritom podľa Obchodného zákonníka. Niektoré samosprávne kraje priznali, že tento postup nie je v rozpore so zákonom.

Návrh na zrušenie prednostného ošetrenia predložil v parlamente poslanec Juraj Blanár (Smer). Odôvodňoval ho tým, že poplatky v praxi spôsobovali problémy a diskriminovali neplatiacich pacientov. Tomu, ktorý riadne čakal na ošetrenie, trvalo mnohokrát oveľa dlhšie, než sa dostal do ambulancie, pretože ho predbehli platiaci pacienti.

Zrušenie tohto poplatku sprevádzali búrlivé reakcie. Zákon považovali za nešťastný nielen lekári, ktorým prekážalo, že prídu o časť svojich príjmov, ale aj pacienti, ktorí nechceli čakať hodiny, kým sa dostanú do ambulancie. Už v tom čase sa poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vyjadrovali, že budú hľadať iné možnosti, ako vyšetrovať prednostne za poplatok aj naďalej. Takýto príjem tvoril aj tisícku eur mesačne a lekári z neho pokrývali napríklad aj náklady na mzdu sestričke.

Pôvodne lekári uvažovali, že od pacienta budú vyberať paušálnu platbu, za ktorú by mal vopred dohodnutý termín. Inou možnosťou bola návšteva ambulancie po ordinačných hodinách, táto možnosť však nebola reálna, pretože zdravotné poisťovne by v takom prípade neuhradili liečbu ani lieky.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zdravotníctvo #lekári #poplatky u lekárov