Supertropické dni sa končia, už budú 'len' tropické

Nekonečné horúčavy sa predsa len končia. Víkend prináša búrky a postupné ochladenie, počas budúceho týždňa teploty vzduchu klesnú pod 30 stupňov Celzia.

15.08.2015 06:00
počasie, teplo Foto: ,
Posedenie v tieni stromov osvieži v horúcom počasí.
debata (15)

Potom zrejme príde opäť slnečné obdobie, ale tento rok by sa už nemali opakovať supertropické dni, pri ktorých teploty dosahujú 35 stupňov a viac.

Zlom v počasí spôsobí zvlnené frontálne rozhranie, ktoré prichádza od západu. To by malo na naše územie priniesť búrky a viac oblačnosti, čo bude mať za následok ústup vysokých teplôt. V sobotu má byť na niektorých miestach až 38 stupňov Celzia, v nedeľu o šesť stupňov menej. „Toto je obdobie, ktoré sa niekedy zvykne označovať aj ako kanikula. Ním sa zvyčajne končí stabilné počasie a začína sa trošku premenlivejšie. Je to vlastne vyvrcholenie leta,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Veľkým problémom naďalej zostáva nedostatok zrážok. Podľa klimatológa nie je jasné, či prídu zrážky, ktoré budú mať trvalejší charakter, hoci takéto počasie sa u nás v druhej polovici augusta objavovalo. S pribúdajúcim časom však šanca na zrážky bude rásť.

„Muselo by však prísť prúdenie vzduchu smerom od Atlantického ocenánu alebo by sa musela vytvoriť nejaká tlaková níž v oblasti severného Talianska. Zatiaľ je prúdenie od Atlantiku dosť nereálne, nádejou je tlaková níž. To sa na konci augusta stáva. Poznajú to ľudia, čo v minulosti cestovali na dovolenku na severný Jadran a zažili situáciu, že tam v druhej polovici augusta bolo daždivé počasie,“ pripomína Faško. Ak by sa to stalo aj teraz a tlaková níž by postupovala smerom k nám, mohla by priniesť vytúžené zrážky.

Zatiaľ sú u nás väčšie horúčavy ako vo viacerých známych prímorských letoviskách. V piatok okolo 14. hodiny bolo na Slovensku okolo 36 stupňov, v tureckej Alanyi 33 stupňov, v thajskom Phukete 30 stupňov, na Kanárskych ostrovoch 24 stupňov. Spôsobuje to ochladzujúci efekt mora, vysvetľuje Faško. My more nemáme, preto u nás teploty stúpajú takto vysoko. Opakujú sa totiž dni, keď sa nevymení horúci vzduch, ktorý sa tu vytvoril.

„A kým nebude táto vzduchová hmota odtiaľto výrazným frontom vytlačená, stále sa budú vysoké teploty udržiavať. Teraz je veľkou nádejou front, ktorý k nám postúpi na konci týždňa. Ten by mal spôsobiť odtlačenie horúceho vzduchu na juhovýchod a k nám by sa mal dostať príjemnejší vzduch,“ dodal klimatológ.

Leto sa ešte neskončilo, ale už teraz je jasné, že v histórii meteorologických meraní nebude mať obdobu v počte tropických nocí a supertropických dní. Otvorenou zostáva otázka priemernej teploty celého leta, teda mesiacov jún, júl a august. Zatiaľ je predčasné hovoriť, či padne rekord z leta 2003. V roku 2003 bola v Hurbanove priemerná mesačná teplota v júni 23 stupňov, v júli 22,3 stupňa a v auguste 23,9 stupňa. Priemerná teplota za celé leto dosiahla v Hurbanove 23,1 stupňa. V tomto roku bola priemerná teplota za jún a júl 22,3 stupňa.

Horúčavy priniesli aj svoje následky. Podľa Jozefa Minára z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby od 3. augusta majú záchranky priemerne 120 výjazdov denne ku kolapsom z tepla. A kolapsov je určite oveľa viac, pretože nie ku každému prípadu ľudia volajú sanitku.

Ako bude?

Sobota – Jasno až polooblačno, popoludní ojedinele prehánky alebo búrky. Extrémne teplo. Denná teplota 33 až 38 stupňov.
Nedeľa – Polooblačno, neskôr oblačno. Na viacerých miestach prehánky alebo búrky. Denná teplota 28 až 32 stupňov.
Pondelok – Oblačno až zamračené. Cez deň na viacerých miestach dážď, prehánky alebo búrky. Denná teplota 25 až 30 stupňov.
Utorok – Prevažne veľká oblačnosť. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Denná teplota 21 až 26 stupňov.
Streda – Ubúdanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Denná teplota 22 až 27 stupňov.
Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy #teplo #búrky