Pre extrémne teplo skolabovalo 110 ľudí

Pre extrémne teplo v sobotu skolabovalo 110 ľudí. Ako informoval operátor Záchrannej zdravotnej služby Radovan Hríbik, medzi nimi bolo 45 mužov a 65 žien.

15.08.2015 18:47
debata

V Prešovskom kraji zasahovali záchranári najviac, 19-krát. V Bratislavskom kraji 18-krát a v Banskobystrickom 17-krát. Z Trnavského kraja hlásia 13 kolapsov, z Nitrianskeho 12. Pre kolapsy išli záchranári do terénu 11-krát v Trenčianskom aj Žilinskom kraji. Najmenej, deväťkrát, zasahovali v Košickom.

V sobotu na celom území Slovenska zostáva v platnosti tretí, najvyšší stupeň výstrahy pred extrémnymi horúčavami, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Teploty v sobotu dosahujú 36 až 38 stupňov Celzia, na severe 32 až 36 stupňov. V nedeľu by však vlna horúčav mala skončiť. Teploty by mohli na niektorých miestach klesnúť až o desať stupňov, informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke. Najvyšší stupeň výstrahy na nedeľu platí hlavne pre okresy na juhu a východe Slovenska.

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Vyhýbať sa treba alkoholu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #teplo