Esemesky od poisťovne Dôvera: Pomoc či obťažovanie?

V snahe ušetriť sa zdravotná poisťovňa Dôvera rozhodla posielať pacientom esemesky o najlacnejších liekoch.

17.08.2015 06:00
poisťovňa Dôvera Foto: ,
Zdravotná poisťovňa Dôvera posiela pacientom esemesky o najlacnejších liekoch.
debata (29)

Lekárov a lekárnikov prepojila on line a takto získala prehľad o tom, aký liek doktor predpísal a čo vydal pacientovi lekárnik. Správy dostávajú jej poistenci okamžite, kým ešte nevyjdú z ambulancie či lekárne. Na prvý pohľad dobrý nápad začal niektorých ľudí obťažovať a priniesol neriešiteľné problémy.

„Mohli ste ušetriť 70 centov, keby ste si vybrali lacnejší liek XY.“ Podobné správy odoslané poisťovňou Dôvera sa objavujú jej poistencom, či už po zaplatení lieku v lekárni, alebo v čase, keď im ho predpíše lekár.

Lekárnici takéto informovanie považujú za zavádzajúce. Veľakrát totiž liek s nižším doplatkom nie je na trhu, a im sa to potom ťažko vysvetľuje. Pacienti im nechcú veriť a argumentujú textovkou. „Niektorým sa to vysvetliť dá, ale mnohým nie, a tak nás podozrievajú, že špekulujeme a nechceme im dať lacnejší liek,“ povedala lekárnička z Trebišova Mária Bullová. Podľa nej je to pravdepodobne technická záležitosť, počítač posiela esemesky automaticky, ale údaje doň dával IT technik.

„Je to čistá katastrofa,“ hodnotí systém lekárnička Vladimíra Gromová zo Stupavy. „Osobne sa mi stalo, že poistenka Dôvery si vybrala liek a hneď nato jej došla správa. Na to pacientka reagovala, že mohla ušetriť 71 centov, keby sme jej dali lacnejší. Lenže lacnejšia alternatíva k tomuto lieku nebola,“ uviedla Gromová s tým, že okamžite o tomto informovala Dôveru, nech takéto zavádzajúce informácie poistencom nedáva.

„Najhoršie na tom je to, že to robia aj pri kožných liekoch, a nerozlišujú, či ide o krém, alebo roztok. Kožný lekár predsa vie presne, prečo predpísal krém a nie roztok. Je to veľmi nešťastná forma a mali by prehodnotiť zasielanie esemesiek,“ dodala Gromová. Napokon pacient si podľa nej môže pozrieť účet poistenca a môže podať námietky, pokiaľ by sa mu niečo nezdalo pri výdaji lieku v lekárni. „Veľa pacientov sa nám na to sťažuje, pretože majú pocit, že ich poisťovňa špehuje,“ uzavrela.

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ pripomenul, že formulácia správ nie je najšťastnejšia. „Mnohí pacienti vyjadrujú v lekárňach zmätenosť a nepochopenie ich zmyslu a cieľa. Preto sme zdravotnej poisťovni navrhli úpravu ich znenia tak, aby pacienta vo veci výberu lacnejšej alternatívy odkázala na konzultáciu s farmaceutom,“ povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Či texty správ zmení podľa návrhov farmaceutov, to zdravotná poisťovňa Dôvera nepotvrdila. Projekt považuje za prospešný. „Keďže naši poistenci majú vysoké výdavky na lieky, chceme im poradiť lacnejšiu verziu liekov s rovnakým účinkom,“ vysvetlil jej PR manažér Matej Štepianský. V prípade, že sa vyskytne sporný prípad, poisťovňa podľa neho uvíta, ak sa lekárnici obrátia priamo na poisťovňu.

Kamil Chamilla z pacientskej organizácie Kardioklub SK vidí v textovkách pozitívum, nie však kvôli úspore. „Aspoň viem, že lekár moje meno nezneužíva a predpisuje mi len tie lieky, ktoré mám mať,“ podotkol Chamilla.

Praktický lekár pre dospelých Peter Makara má skúsenosti v ambulancii s tým, že pacientom textovky od poisťovne prekážajú. „Ešte ani poriadne nestlačím enter na počítači a pacientovi už pípa esemeska, sú z toho nervózni,“ dodal Makara. Tiež sa podľa neho často stáva, že správy dostávajú iní ľudia. „Babka v poisťovni uvedie vnukovo číslo a esemesky dostáva on. Alebo, keď si občas pomýlim meno, čo síce hneď opravím, ale esemesku pacient určite dostane. Neviem, či si potom nemyslí, že vypisujem lieky na jeho meno,“ upozornil lekár.

Zdravotná poisťovňa Dôvera posiela textové správy v rámci projektu Bezpečné lieky, ktorý spustila vlani v lete. Táto služba podľa poisťovne zobrazuje poistencom aj lekárom základne údaje o vzájomnom pôsobení viacerých liekov, ich vedľajších účinkoch, ako aj odporúčaniach, ako postupovať pri liečbe.

Dodatky k zmluve, ktoré obsahujú informovanie cez SMS, podpísali s poisťovňou lekári aj lekárnici. Platia na neurčito. Ak by teda chceli z projektu vystúpiť, musia poisťovni vypovedať celú zmluvu.

V septembri minulého roka Dôvera projekt rozšírila o možnosť, aby lekárne a lekári namiesto nej vyberali dlhy na poistnom. „Aj toto poskytovatelia, hoci to vnímali ako novú úlohu nad rámec štandardných povinností, tolerovali. K aprílu však zdravotná poisťovňa jednostranným rozhodnutím prestala uhrádzať verejným lekárňam lieky za dlžníkov poisťovne a tento krok nebol v úvode projektu Bezpečné lieky nijakým spôsobom prezentovaný,“ avizoval šéf lekárnikov Sukeľ.

Cez službu Bezpečné lieky lekári aj lekárnici vymáhajú dlhy od neplatičov zdravotného poistenia. Ak je pacient vedený v zozname dlžníkov a neuhradí dlh napríklad v lekárni, musí za lieky zaplatiť plnú cenu. Toto sa netýka pacientov, ktorých stav je akútny a ich zdravotný stav sa náhle zhoršil.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #lekári #pacienti #Poisťovňa Dôvera