Slovákov mal na pašovanie lákať gang

Minimálne sedem Slovákov si odpykáva v brazílskom väzení trest za pašovanie drog. Na prevoz ich mal naviesť medzinárodný drogový gang. Prípadom sa už zaoberá polícia aj ministerstvo zahraničných vecí.

17.08.2015 07:00
debata (2)

Všetci slovenskí väzni majú až nápadne podobné príbehy, odznelo v televízii Markíza, ktorá na kauzu upozornila. Ide o mladých mužov zo sociálne slabších a z rozvrátených rodín. Gang ich mal získať lákavou ponukou práce v zahraničí. Pri pašovaní pravdepodobne nejde o malé množstvá. Jeden zo zadržaných Slovákov sa mal snažiť previezť 19-tisíc tabliet extázy. Podobné prípady sa začali hromadiť od minuloročnej jesene.

„Uvedený prípad žiaľ nie je prvý. Stáva sa to aj v iných krajinách. Keď sa o podobnom prípade dozvieme, využívame všetky možnosti v rámci konzulárnej praxe. Záujem o konzulárnu pomoc však musí v prvom rade prejaviť občan, ktorý sa do takejto situácie dostane,“ reagoval Juraj Tomaga z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí.

Rezort diplomacie už spolupracuje s brazílskou stranou. Pred dvoma týždňami väznených Slovákov navštívil slovenský konzul v Brazílii spolu s honorárnym konzulom. Diplomacii sa podarilo zabezpečiť aj ich prevoz do väznice s lepšími podmienkami.

Záležitosťou sa už zaoberá aj polícia. Veľa neprezradila. „Vzhľadom na to, že je vec v štádiu preverovania, nebudeme poskytovať žiadne bližšie informácie,“ povedal hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje ľudí, aby vždy dobre zvážili, kto a za akých okolností ich do exotických krajín pozýva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #drogový gang #pašovanie drog