Potravinová správa začala konať pre reklamu na alkohol

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) na základe informácií z médií začala konať v súvislosti s reklamnou kampaňou na alkohol.

17.08.2015 15:58
Reklama, Familia, Bilboard, Foto: ,
Bilbordy s reklamou na alkohol.
debata (5)

Ako informoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala, ŠVPS SR požiadala 6. augusta listom príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) v Starej Ľubovni o vykonanie úradnej kontroly podľa zákona o reklame.

„Na základe vykonanej kontroly, ktorá prebehla aj za prítomnosti pracovníka GAS Família 13. 8. 2015, boli všetky zistenia odstúpené na ŠVPS SR a RVPS Bratislava na ďalšie konanie, nakoľko šíriteľ reklamy má sídlo v územnej pôsobnosti RVPS Bratislava. Tá začala v predmetnej veci konať u šíriteľa reklamy podľa zákona o reklame,“ povedal Hajnala s tým, že šíriteľovi reklamy hrozí pokuta.

Postup štátnych úradov sa však nepáči poslancovi NR SR Pavlovi Abrhanovi (KDH), ktorý na reklamu upozornil. „Nielen billboard je nehorázny, ale aj postup štátnej správy, ktorá dopisuje sama sebe a dohaduje sa, komu to patrí miesto toho, aby zakázala takúto kampaň,“ povedal Abrhan. Abrhan upozornil, že kampaň sa začala začiatkom augusta a je pravdepodobné, že bude trvať len mesiac. „Ak štátna správa bude nečinná, kampaň prebehne a potom vyrúbenie pokuty bude nedostatočné. Štátny orgán by mal zasiahnuť a prerušiť kampaň, ktorá porušuje zákon,“ zdôraznil.

Predseda poslaneckého klubu KDH Abrhan už minulý týždeň kritizoval najnovšiu reklamu na alkohol, ktorá je zameraná na mládež. Podľa neho je táto kampaň nehorázna a Štátna veterinárna a potravinová správa ju mala zakázať. „Keď nekonajú kompetentní, vyzývam ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, aby konal on," povedal Abrhan s tým, že takéto billboardy sú umiestnené aj pri školách. Zároveň oznámil, že KDH predloží novelu zákona, ktorá zakáže umiestňovanie reklamy na alkohol v okolí škôl a zdravotníckych zariadení.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #reklama #Štátna veterinárna a potravinová správa