Draxler: Treba zmeniť zákon, aby bolo možné titul odobrať

Je možné kúpiť na našej vysokej škole titul profesor či docent za osemtisíc eur? S podozreniami z korupcie pri habilitačných konaniach na Slovensku prišli poľské médiá. Podľa nich takmer 200 poľských vedcov malo u nás získať tituly docent a profesor pochybným spôsobom.

19.08.2015 12:00
debata (6)

K prípadu sa pre denník Pravda vyjadril minister školstva Juraj Draxler. Ako dodal, tvrdenia poľskej tlače súvisia aj s politikou a vzťahmi medzi vedcami. Na druhej strane však priznal, že pri udeľovaní titulov môže dôjsť k nedodržaniu pravidiel. Ministerstvo však podľa neho v takýchto prípadoch koná.

Minister školstva Juraj Draxler. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Juraj Draxler, minister školstva Minister školstva Juraj Draxler.

Podozrenia z pochybného získavania a kupovania titulov sa podľa poľských médií spájajú s Katolíckou univerzitou v Ružomberku. Bude na nej vykonaná kontrola?
V prípade Katolíckej univerzity sú tu určité podozrenia z minulosti. V tejto chvíli čakám predovšetkým na výsledky auditu, ktorý si objednala biskupská konferencia. Aj podľa jeho výsledkov a ďalších rokovaní s vedením univerzity sa rozhodnem, či treba, aby si nejaké dodatočné vyšetrovanie urobilo aj ministerstvo.

Zároveň však musím povedať, že ministerstvo koná, v minulom roku sme Katolíckej univerzite odobrali právo v študijnom programe manažment a zároveň bolo odňaté právo na docentúry a profesúry v študijnom odbore sociálna práca. Bol by som však trochu opatrný ohľadom toho, čo všetko sa tvrdí v poľskej tlači a súvisí s ich vnútornou politikou a vzťahmi v akademickej obci.

Ste náchylný informáciám o kupovaní titulov veriť?
Zrejme dochádza k rôznym prípadom vydávania diplomov a udeľovania titulov, kde sa nedodržia pravidlá. Ministerstvo však v spolupráci s Akreditačnou komisiou koná a prísne zasiahne v prípadoch pracovísk, kde zistí pochybenia. Druhá vec je možnosť odobratia už priznaných titulov, prikláňam sa k tomu, že na budúci rok treba zmeniť zákon tak, aby bola možnosť titul odobrať.

Ako je to so zmenami zmlúv o uznávaní titulov medzi Slovenskom a Poľskom? Poľské ministerstvo školstva uviedlo, že v rámci novej dohody by mali byť uznané všetky tituly, čiže aj docent a profesor?
Medzištátne dohody pripravujeme pre potreby ďalšieho vzdelávania, zjednodušene, aby magister či doktorand mohol bez problémov pokračovať v druhom štáte. Takže zmluva, podobne ako v prípade zmlúv s inými štátmi, nebude pokrývať docentúry či profesúry.

Z akých dôvodov ministerstvo k zmenám zmlúv o uznávaní titulov pristupuje? Boli dôvodom práve podozrenia z kupovania titulov?
Nie, ide o úpravu pre aktuálne potreby študentov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Katolícka univerzita v Ružomberku #kupovanie titulov