V colnom laboratóriu odhalili koňak riedený čajom aj falošné cigary

Drahý koňak riedený čajom alebo cigary, ktoré miesto poctivého šúľaného tabaku obsahovali obyčajný rezaný, teda presne taký, akým sa plnia cigarety. Aj toto sú praktiky obchodníkov, ktoré odhalilo Colné laboratórium Finančnej správy SR.

19.08.2015 15:00
colné laboratórium Foto: ,
Colné laboratórium v tomto roku prijalo už 3 437 žiadostí o preskúmanie vzoriek.
debata (6)

Od jeho samostatného fungovania na Slovensku dostalo približne 110-tisíc žiadostí o analýzu zadržaných výrobkov a skúmalo takmer 200-tisíc vzoriek. O podvodoch by už mohli napísať aj knihu.

Colné laboratórium vzniklo na území Československa 12. júla 1923 v Prahe. Naše colníctvo v tom čase patrilo medzi svetovú špičku, v súčasnosti sme podľa riaditeľa colného laboratória Ladislava Bistrického európskym priemerom. Zmysel a podstata ich práce sa za 92 rokov nezmenili.

„Ľudia boli rovnako ako dnes, prešpekulovaní aj v minulosti. Stále si hľadajú cestičky, ako prejsť colníkom „cez rozum“. My sme tu na to, aby sme tieto obchádzky zákona odhaľovali. Pretože ak vypijete pančovaný alkohol, može to mať závažné následky na zdraví. A ak natankujete zlú naftu, môže vám to zničiť auto,“ vysvetľuje dlhoročný riaditeľ colného laboratória Ladislav Bistrický.

Práve podvody s naftou sú veľmi časté. Napríklad červenú naftu, ktorú používajú poľnohospodári, a má nižšiu výšku spotrebnej dane, predávajú ako bežnú naftu.

„Colníci nedávno z pumpy v Nitrianskom kraji odobrali vzorky nafty, pretože mali podozrenie, že ide o červenú naftu. Keď sa takáto vzorka odoberie hocikde na Slovensku, putuje sem, do colného laboratória. My neskúmame, či je napríklad nafta pre motor závadná. Zameriavame sa len na to, či sú vzorky, ktoré k nám pošlú, správne zaradené z hľadiska spotrebných daní,“ vysvetľuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Prioritou finančnej správy je dohliadať na správny výber spotrebných daní. Podľa nej sa pred pár rokmi v tomto laboratóriu rozhodovalo aj o tom, či víno, ktoré označujeme ako Tokaj, spĺňa všetky stanovené štandardy na to, aby sa ako Tokaj mohlo označovať.

Bežnou praxou sú aj nekvalitné cigarety. Vyrábané sú niekde v malých výrobniach, zabalené do obalu, ktorý je na nerozoznanie od originálu. „Práve takéto cigarety sú najškodlivejšie. Tabak, ktorým ich plnia, nemá jasný pôvod, môže obsahovať rôzne plesne, a to je naozaj nebezpečné,“ hovorí Bistrický.

Práca v colnom laboratóriu prebieha za prísnych podmienok a jeho zamestnanci musia byť veľmi dôslední. „Uvedomujeme si, že ide o peniaze a od našich výsledkov je závislý ďalší osud testovanej komodity. Preto je naša činnosť veľmi pracná a kým výsledok vypustíme von, musíme si byť stopercentne istí,“ popisuje prácu colného laboratória jeho riaditeľ.

Tabak sa v porovnaní s alkoholom analyzuje podstatne dlšie. Ten sa musí na 24 hodín luhovať, pričom výsledky z testovania alkoholu sú často známe už za hodinu.

Čoskoro by colné laboratórium malo prejsť rozsiahlou inováciou, čaká sa len na pridelenie financií. Ak všetko dobre pôjde, v priebehu troch rokov by mali dostať dve mobilné laboratóriá. Cena jedného sa pohybuje od 500 do 600-tisíc eur. Jedno bude slúžiť na testovanie alkoholu, druhé na ropné produkty.

Financovanie colného laboratória však nie je ideálne. „Niektoré analýzy sú u nás zbytočne drahé. Nefunguje dobre súčinnosť medzi ďalšími takýmito pracoviskami, pretože nie sme financovaní z jedného rezortu a máme rozdielne kompetencie. Napríklad v Írsku má celá štátna správa laboratóriá v jednej budove, kde pracuje 800 zamestnancov platených z jedného zdroja. Je to efektívnejšie, lacnejšie a jednoduchšie,“ uzatvára Bistrický.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #podvody #Colné laboratórium Finančnej správy