Kukan: Arabov môže zaujímať turizmus a automobilky

Slovensko v priebehu desiatich dní navštívili dvaja vplyvní predstavitelia Blízkeho východu. Saudskoarabský princ Al-Waleed Bin Talal sa stretol mimo oficiálneho programu s premiérom Robertom Ficom. Okrem neho rokoval s ministerstvom hospodárstva i so slovenskými podnikateľmi. Tento víkend zase minister vnútra Robert Kaliňák privítal premiéra a viceprezidenta Spojených arabských emirátov Mohameda Bin Rašíd Ak-Maktúma, ktorý prišiel povzbudiť svojho syna na jazdeckých pretekoch v Šamoríne.

20.08.2015 10:00
debata (52)

Podľa europoslanca a bývalého ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana takéto návštevy zvyšujú prestíž Slovenska a môžu byť predzvesťou príchodu arabských investorov. Záujem by mohli mať o automobilový priemysel či rozvoj turizmu.

Návštevy z Blízkeho východu zvyšujú podľa... Foto: SITA
ZAHRANIÈNÁ POLITIKA: Moderná diplomacia Návštevy z Blízkeho východu zvyšujú podľa Eduarda Kukana prestíž Slovenska a môžu byť predzvesťou príchodu arabských investorov.

Dve návštevy z Blízkeho východu za desať dní. Išlo len o náhodu alebo to pre Slovensko znamená niečo viac?
My Slováci sa veľmi radi sebakritizujeme, sme málo sebavedomí, ale takéto návštevy znamenajú, že Slovensko sa berie vo svete ako úspešne sa rozvíjajúci hospodársky štát. Ľudia, ktorí sa týmto otázkam venujú, si to všímajú. To, že bohatí ľudia z oblasti arabského sveta navštívili Slovensko, je výrazom toho, že Slovensko sa pre nich stáva zaujímavejším z pohľadu možných investícií.

Pokiaľ ide o využitie potenciálu pre turizmus, tak to je mizerné. Nevieme ho využívať a všetky možné pokusy, ktoré sme zatiaľ robili, nepriniesli výsledky.

Čím ich mohla naša krajina prilákať?
Aj vývoj okolo novej automobilky Jaguar prispieva k pozitívnemu imidžu krajiny a zvyšuje záujem arabských šejkov. Je to špičkový závod v celosvetovom meradle. S každým dobrým investičným počinom narastá záujem zahraničných investorov. Je to uznanie dobrých hospodárskych výsledkov štátu. Osobitne teraz príklad Slovenska upúta ešte viac, pretože vývoj v mnohých iných štátoch aj západnej Európy nie je taký pozitívny.

Môžeme teda v budúcnosti čakať arabských investorov?
Konkrétne investície sa rodia pomaly. Takíto ľudia, kým začnú investovať, si najprv urobia podrobný prieskum, ktorý sa nerodí zo dňa na deň. Zamerajú sa na slovenský trh a zistia, čo by bolo pre nich najvýhodnejšie a, samozrejme, s tým, že to bude určite výhodné aj pre nás. V každom prípade to možno hodnotiť z pozitívnej perspektívy pre Slovensko. V budúcnosti sa to určite konkrétne prejaví. Ten všeobecný vývoj si stále viac začínajú všímať v zahraničí a z toho môžu pre nás vyplynúť iba pozitívne veci.

V Českej republike podnikajú hlavne v oblasti hotelierstva a kupujú nehnuteľnosti v okolí kúpeľných miest. O podobných investíciách sa minulý rok hovorilo aj v prípade piešťanských kúpeľov, ktoré Arabi dlhé roky navštevujú. Dá sa predpokladať, že peniaze arabských šejkov potečú do rozvoja slovenského turizmu?
Je to veľmi pravdepodobné. Z pohľadu Slovenska je to naozaj dôležité, lebo sa vždy hrdíme tým, akú máme krásnu prírodu. Ale pokiaľ ide o využitie potenciálu pre turizmus, tak to je mizerné. Nevieme ho využívať a všetky možné pokusy, ktoré sme zatiaľ robili, nepriniesli výsledky. S tým, akú máme prírodu, aké máme termálne pramene, tu veľmi zaostávame. Práve z pohľadu efektivity investícií si myslím, že by sme mohli prekonať túto strnulosť a výrazne postúpiť aj v tomto smere.

Možnú spoluprácu teda vidíte v oblasti automobilového priemyslu a turizmu?
Áno.

Budú návštevy arabských šejkov v budúcnosti častejšie?
Áno. Toto sú len také prvé lastovičky. Záleží na tom, akým spôsobom budeme organizovať ich návštevy, akým spôsobom budeme ďalej posúvať rozhovor o ich budúcich investíciách. Ak zistia, že Slovensko môže byť z ich pohľadu zaujímavé, môžeme očakávať zvyšujúci sa počet týchto návštev.

Saudskoarabský princ sa s premiérom stretol mimo jeho oficiálneho programu. Je to bežné?
Je to o to lepšie. V dnešnom modernom svete sa mnohé kontakty, dohody prerokúvajú a pripravujú počas týchto neformálnych rozhovorov a návštev. Keď príde k viacerým takýmto neoficiálnym stretnutiam v takomto formáte a budú úspešné, odrazí sa to aj na oficiálnej úrovni. Nemali by sme spoluprácu s týmito krajinami analyzovať z pohľadu počtu oficiálnych návštev, ale skôr z pohľadu, aké konkrétne výsledky sa po takýchto návštevách dosiahli.

Pred rokom sa vytvorili priame lety z Bratislavy do Dubaja, ministerstvo obrany začiatkom roka tiež avizovalo spoluprácu so Spojenými arabskými emirátmi v oblasti vojenského výcviku. Znamená to začiatok spolupráce?
To už možno vnímať ako spoluprácu, ako konkrétne vyjadrenie záujmu oboch partnerov. Toto môže vytvoriť solídnu základňu pre rozširovanie vzťahov nielen s Dubajom, ale aj s ďalšími krajinami Blízkeho východu.

Čo by nám to prinieslo?
Zvýšenie prestíže, imidžu vo svete, a to by sa mohlo prejaviť aj v podobe ďalšieho záujmu o Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Saudská Arábia #turizmus #Spojené arabské emiráty