Zdravotníkovi s prezývkou Anjel smrti potvrdili trest 20 rokov

Krajský súd v Bratislave v stredu potvrdil dvadsaťročný trest väzenia pre zdravotníka Jaroslava Dobiáša, známeho aj ako "anjel smrti". Potvrdili tým rozsudok okresného súdu z apríla tohto roku, ktorý ho uznal vinným z vraždy pacientky z roku 2011. Išlo pritom už o tretí odsudzujúci rozsudok v tomto prípade.

19.08.2015 11:57
debata (1)

Ako v stredu Dobiáš pred súdom vyhlásil, cíti sa byť nevinný. „Bol to omyl. Viem, že som nemal podávať žiadne lieky. Je mi ľúto čo sa stalo,“ povedal. Súd mu však neveril. Podľa predsedníčky je senát toho názoru, že lieky podal Dobiáš pacientke úmyselne, pričom je pravdepodobne zástancom eutanázie.

„Obžalovaný nemal právo pacientke podávať žiadne lieky bez súhlasu lekára,“ vyhlásila. Ako príčinu smrti pacientky znalci označili práve podanie liekov. Predsedníčka senátu poukázala na to, že v prípravnom konaní sa obžalovaný k úmyselnému podaniu liekov pacientke priznal s tým, že jej chcel uľahčiť trápenie. Pred súdom následne výpoveď zmenil a hovoril, že išlo o omyl. Z tohto dôvodu podľa nej súd skonštatoval, že jeho argumenty sú nedôveryhodné. Obhajca zdravotníka sa v stredu ešte nevedel vyjadriť, či v prípade podajú mimoriadny opravný prostriedok na Najvyšší súd SR.

Okresný súd Bratislava I odsúdil 9. apríla tohto roku Jaroslava Dobiáša na trest 20 rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom ostrahy. Zároveň mu súd uložil dvojročný ochranný dohľad a rovnako dvojročný zákaz činnosti v oblasti zdravotníctva. Vinným ho uznali z obzvlášť závažného zločinu vraždy a za držanie psychotropných a omamných látok. Obžalovaný sa proti rozsudku odvolal.

Podľa obžaloby v júni 2011 v nemocnici na bratislavských Kramároch svojej pacientke, 63-ročnej Ľuboslave, ktorá bola v zlom zdravotnom stave, úmyselne podal lieky a spôsobil smrť. Jeden z liekov sa používa na celkovú anestéziu a druhý na liečbu vysokého krvného tlaku. Prípad Jaroslava Dobiáša riešil okresný súd trikrát, keďže dva jeho rozsudky krajský súd zrušil pre pochybenia. V oboch prípadoch vymerali pre zdravotníka 20 rokov za mrežami. Podľa obhajoby si zdravotník lieky pomýlil.

Vyšetrovatelia v prípade preverovali aj ďalšie prípady úmrtí pacientov v trenčianskej nemocnici, kde obžalovaný pracoval v minulosti. Podozrenia sa nepotvrdili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anjel smrti #odsúdenie