Podporia budovanie špeciálnych záchranárskych tímov

Ministerstvo vnútra podporí prostredníctvom eurofondov vybudovanie špecializovaných záchranárskych tímov. Ako agentúru SITA informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva, tímy vybavené špeciálnou technikou by mali byť schopné zasiahnuť pri mimoriadnych udalostiach doma aj v zahraničí.

19.08.2015 13:56
hasiči, havária, nehoda Foto: ,
Ministerstvo podporí budovanie tímov, pripravených bojovať napríklad s rozsiahlymi požiarmi vrátane hasenia v ťažko dostupnom teréne. (Ilustračné foto)
debata

Rezort vnútra zverejnil výzvu na žiadosti o finančnú podporu na budovanie tímov ako sprostredkovateľský orgán pre operačný program Kvalita životného prostredia. Cieľom podpory je podľa ministerstva zvýšenie efektívnosti riadenia mimoriadnych udalostí vznikajúcich v dôsledku klimatických zmien. Na podporu projektov má rezort k dispozícii sumu 60 531 000 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

„Vďaka tejto výzve môžeme využiť európske zdroje na vytvorenie špecializovaných záchranných modulov schopných chrániť životy obyvateľov a dôležitú infraštruktúru počas prírodných katastrof na Slovensku a v prípade potreby aj za našimi hranicami. Vyše 60 miliónov eur z Európskej únie nasmerujeme do podpory špecializovaných záchranných tímov, ich prípravy a technického vybavenia na tie najkomplikovanejšie záchranné operácie počas katastrof,“ vysvetlil minister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa generálnej riaditeľky sekcie európskych programov MV SR Rut Erdélyiovej ministerstvo podporí budovanie tímov, ktoré budú pripravené efektívne bojovať s rozsiahlymi požiarmi vrátane leteckého hasenia v ťažko dostupnom teréne, zabezpečiť pátraciu a záchranársku činnosť vrátane pátrania po obetiach pod troskami a poskytnúť obyvateľstvu dočasný núdzový prístrešok v podobe ubytovania v počiatočných fázach mimoriadnych udalostí vyžadujúcich si evakuáciu.

„Tieto špecializované tímy záchranárov s potrebnou technikou sa budú zapájať do medzinárodných cvičení a záchranných operácií, aby boli pripravené pomáhať pri katastrofách na Slovensku aj v ostatných krajinách Európy,“ uviedla.

V súvislosti s klimatickými zmenami počet záchranárskych výjazdov podľa rezortu vnútra neustále stúpa. Prírodné katastrofy zasiahnu na Slovensku v priemere viac ako 60 000 ľudí ročne. „Proaktívnymi adaptačnými opatreniami sa snažíme znižovať negatívne sociálne, ekonomické a environmentálne dôsledky klimatickej zmeny,“ dodala Erdélyiová.

Ministerstvo očakáva, že v rámci budovania tímov budú spolupracovať zložky integrovaného záchranného systému s organizáciami, ktoré sa tiež venujú záchrane životov.

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #ministerstvo vnútra