Čentéš zastavil stíhanie exšéfa vojenských tajných

Výsmech pre nevinných ľudí, ktorých protizákonne odpočúvali vojenskí agenti a ktorých súkromie sa navyše dostalo na internet. Dozorujúci prokurátor Jozef Čentéš má na časť kauzy odpočúvanie iný názor ako polícia. Po dvojročnom naťahovaní času zastavil trestné stíhanie Pavla Brychtu, ktorý v tom čase vojenské spravodajstvo viedol. Obvinený bol zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečinu poškodzovania cudzích práv.

20.08.2015 12:00
ministerstvo obrany, mo sr, Foto:
Vojenské spravodajstvo zastrešuje rezort obrany.
debata (44)

Spolu s Brychtom polícia obvinila aj ďalších štyroch vojenských spravodajcov. Nateraz nie je jasné, či bude zastavené aj ich trestné stíhanie.

Kauza s odpočúvaním sa prevalila v novembri 2011 za bývalej vlády Ivety Radičovej. Zistilo sa, že agenti protizákonne odpočúvali civilistov vrátane novinárov Pravdy. Celkovo poškodených malo byť asi dvadsať ľudí vrátane známeho podnikateľa. Z kresla ministra obrany musel odísť Ľubomír Galko z SaS a tiež riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavel Brychta. Vojenská tajná služba mala monitorovať aj premiérku Ivetu Radičovú v akcii s názvom Dáma. Poslanec SaS Pavol Hladký však v decembri 2011 po poslaneckom prieskume povedal, že podľa riaditeľa VOS sa takýto spis v sídle tajnej služby nenachádza.

Dôvody odpočúvania mali byť vykonštruované

Prokuratúra ešte na začiatku vyšetrovania podľa zistení Pravdy narazila na niekoľkonásobné porušovanie zákona. Žiadosti o odpočúvanie mali vychádzať zo zavádzajúcich a účelovo vykonštruovaných dôvodov. Ďalšie žiadosti boli kopírované, v niektorých mali byť uvedené nepravdivé údaje o odpočúvaných osobách.

Bral tieto pochybenia do úvahy aj Čentéš? V stanovisku, ktoré pre Pravdu sprostredkovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry, včera uviedol, že po preskúmaní spisového materiálu dospel k záveru, že dôkazy vykonané v prípravnom konaní sčasti (čiže pre časť skutkov kladených Brychtovi za vinu – pozn. red.) odôvodňujú zastavenie trestného stíhania voči obvinenému P. B. „Po nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zastavení trestného stíhania mienim konať voči všetkým piatim obvineným o ostávajúcich skutkoch, ktoré sú naďalej predmetom trestného stíhania,“ povedal Čentéš.

Znamená to, že dozorujúci prokurátor očistil Brychtu iba sčasti. Z akých skutkov je ešte obvinený, to sa Pravda už nedozvedela.

V odôvodnení rozhodnutia o zastavení trestného stíhania, ktoré má Pravda k dispozícii, podľa Čentéša nedošlo k naplneniu zákonných znakov zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečinu poškodzovania cudzích práv. Ako ďalej uvádza prokurátor, konanie vtedajšieho šéfa VOS nenapĺňa ani znaky disciplinárneho previnenia podľa zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov ozbrojených síl.

Čentéš prehodil zodpovednosť na sudcov

To, že Brychta bol súčasťou kauzy, svedčí aj fakt, že ako riaditeľ VOS predkladal sudcom manipulované žiadosti o udelenie súhlasu s odpočúvaním. Čentéš v tom porušenie zákona nevidí a zodpovednosť prehodil na sudcov. Tvrdí, že z konania obvineného nezistil úmysel predkladať sudcovi Krajského súdu v Trenčíne nepravdivé, predstierané a zavádzajúce informácie. Rozhodnutie o tom, či dôvody na odpočúvanie sú dostatočné a zodpovedajú zákonným podmienkam, bolo podľa dozorujúceho prokuratúra na posúdení trenčianskych sudcov.

Jozef Čentéš Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jozef Čentéš Jozef Čentéš

Zo štyroch sudcov Krajského súdu v Trenčíne, ktorí odpočúvanie odobrili, však nakoniec vypovedal iba jeden. Ostatných predsedníčka súdu odmietla zbaviť mlčanlivosti.

Ministerstvo obrany na rozhodnutie dozorujúceho prokurátora reagovalo tak, že mu neprináleží komentovať postupy orgánov činných v trestnom konaní. „Považujeme však za potrebné upozorniť, že dozorujúcim prokurátorom v kauze odpočúvanie je nominant predchádzajúcej vlády na funkciu generálneho prokurátora. Čiže tej vlády, ktorej súčasťou bola aj strana SaS a pán Galko, za ktorého sa odpočúvanie realizovalo. Zastavenie trestného stíhania nás preto neprekvapilo,“ poznamenal v stanovisku komunikačný odbor rezortu obrany.

Obete odpočúvania môžu podať sťažnosť

Teraz je na Generálnej prokuratúre, ako škandál ukončí. Poškodení odpočúvaním môžu totiž proti uzneseniu o zastavení trestného stíhania Pavla B. podať sťažnosť. „O sťažnosti proti rozhodnutiu prokurátora Generálnej prokuratúry je oprávnený rozhodnúť podľa zákona len nadriadený prokurátor, ktorým je v tomto prípade generálny prokurátor,“ vysvetlila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Aký vývoj by mohol teda v prípade nastať? Ak sa sťažnosti nevyhovie, Čentéšovo rozhodnutie bude právoplatné. V prípade, že by generálny prokurátor sťažnosti vyhovel, rozhodnutie dozorujúceho prokurátora sa zruší. Generálny prokurátor zároveň vyjadrí právny názor, ako má ďalej Jozef Čentéš postupovať.

Vyšetrovanie kauzy odpočúvania sa vlieklo viac ako tri a pol roka. Vyšetrovateľ ju ukončil koncom apríla tohto roku. Niekoľkokrát sa predlžoval konečný termín jej uzatvorenia. Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky viackrát analyzoval, prečo to tak je. Napríklad vlani v auguste hovoril, že dĺžka konania nie je adekvátna a primeraná závažnosti skutku. Postupne boli stanovené pre dozorujúceho prokurátora štyri termíny ukončenia prípadu, ani jeden však Čentéš nedodržal. Šufliarsky mu napríklad v jednej z analýz vyčítal „nedostatočné vykonanie opatrení reagujúcich na čiastočné prieťahy pri vyšetrovaní“.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka.

Škandál začala najskôr objasňovať Generálna prokuratúra. Vyšetrovacej skupine pôvodne šéfoval námestník generálneho prokuratúra Dobroslav Trnka. Ten vo februári 2012 povedal: „Už dnes môžem povedať po tom, čo sme si prečítali niekoľko desiatok tisíc strán materiálov, že účel zákona určite nesleduje takýto spôsob realizovania odpočúvaní alebo akéhokoľvek sledovania osôb, alebo odhaľovanie trestnej činnosti.“ Po Trnkovi dostal prípad do rúk prokurátor Jaroslav Kozolka. V máji 2013 mu zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý spis odobral a prípad prevzal Jozef Čentéš.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Čentéš #odpočúvanie novinárov #kauza odpočúvania #Vojenské obranné spravodajstvo #Pavol Brychta