Brusel kritizuje Slovensko za selektívny výber utečencov

Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland kritizoval Slovensko, že si chce selektívne vyberať utečencov. Informoval o tom Slovenský rozhlas.

21.08.2015 07:29
debata (146)

Uprednostniť kresťanských utečencov je podľa neho diskriminácia. „Odmietanie utečencov na základe ich náboženstva je očividná diskriminácia. Slovensko by malo zvrátiť svoj postoj,“ vyhlásil prostredníctvom Twitteru.

Rozhodnutie Slovenska kritizoval aj šéf zahraničného výboru nemeckého parlamentu Norbert Rottgen. Pre nemecky verejnoprávny rozhlas povedal, že postoj Slovenska prispieva k zlyhaniu Európy. Rottgen, ktorý je členom vládnej kresťansko-demokratickej strany CDU, označil rozhodnutie vlády Roberta Fica za egoistické a podľa neho torpéduje schopnosť Európskej únie konať.

Vyhlásenie ministerstva vnútra, že Slovensko prijme iba kresťanov zo Sýrie zarezonovalo aj v Bruseli. Európska komisia sa zvyčajne k vnútropolitickej situácii v členských štátoch vyjadrujú veľmi diplomaticky, čo urobila aj v tomto prípade. Medzi riadkami však naznačila, že s týmto návrhom nesúhlasí, keďže selektovanie ľudí na základe ich vierovyznania porušuje Európsku chartu základných ľudských práv.

„Nemôžem priamo komentovať vyjadrenie slovenskej vlády, ale chcem zdôrazniť, že zmluvy zakazujú akúkoľvek formu diskriminácie,“ hovorí hovorkyňa Európskej komisie Annika Breithard.

Zahraničné médiá si všimli náš postoj k migrantom

Po viac ako mesiaci zareagovalo aj zahraničie. Svetové médiá zaujal náš postoj k migrantom. Vyjadrenia hovorcu ministerstva vnútra pre Wall Street Journal o tom, že Slovensko prijme iba sýrskych kresťanov, označili za diskriminačné. Rezort vnútra takéto obvinenia odmieta. Pripomína, že stanovisko našej krajiny už v júli Európskej komisii tlmočil premiér aj minister vnútra.

Médiá ako BBC, Spiegel či Telegraph sa opierajú o vyjadrenia hovorcu ministerstva Ivana Netíka. Slovensko vykresľujú ako krajinu, ktorá odmieta moslimských utečenov. Namietajú tiež, že 200 migrantov, ktorí majú ku nám v priebehu dvoch rokov prísť, je na štát s päť a pol miliónom obyvateľov príliš málo.

Podľa nemeckého týždeníka Spiegel si Slovensko po obmedzení počtu prijatých migrantov stanovuje ďalšie podmienky. Britský Telegraph píše o slovenskom odmietaní moslimov. „Krajina bude odopierať vstup moslimom v rámci kvóty 200 migrantov na základe toho, že v krajine nie sú "žiadne mešity“, píše denník.

Hovorca vnútra Ivan Netík považuje zverejnené výroky za vytrhnuté z kontextu. Zdôraznil, že Slovensko chce pomôcť Európskej únii s migračnou vlnou v rámci svojich možností. V prerozdelení kvót však riešenie nevidí. Pomôcť chce hlavne tým, ktorí na Slovensku plánujú zostať. Preto sa Slovensko rozhodlo prijať iba kresťanov, ktorí by sa u nás mali lepšie udomácniť.

„My to nehovoríme preto, že by sme chceli niekoho diskriminovať, alebo že máme problém s iným náboženstvom, ako je kresťanstvo. Jednoducho aj podľa skúseností, ktoré máme, pre mnohých utečencov sme iba tranzitnou krajinou,“ vysvetlil hovorca.

Ministerstvo vnútra si myslí, že navrhované kvóty riešia iba dôsledok, nie príčiny migrácie. V žiadnom prípade nejde o diskrimináciu, ale o snahu o úspešnú integráciu. „Lebo ak tí ľudia prídu na Slovensko a aj tak našu krajinu opustia, potom je tá solidarita falošná a neúprimná,“ dodalo ministerstvo vnútra vo svojom stanovisku.

Okrem sýrskych kresťanov by sme do utečeneckého tábora v Gabčíkove mali dočasne prijať aj 500 migrantov z Rakúska. Ubytovaní by tu však mali byť iba niekoľko mesiacov, pokiaľ bude prebiehať azylový proces.

146 debata chyba