Invázia v roku 1968 bola tragédiou občanov Československa

Účastníci pietnej spomienky na obete okupácie si v Bratislave pripomenuli výročie začatia vojenskej invázie do Československa v roku 1968. Podobné zhromaždenia boli zvolané do niekoľkých miest po celej krajine.

21.08.2015 13:20
debata (511)
Vojaci čestnej stráže počas pietnej spomienky... Foto: Ján Slovák
pietna spomienka, pamätná tabuľa. 1968 Vojaci čestnej stráže počas pietnej spomienky na obete okupácie Československa 21. augusta 1968.

Ministerstvo zahraničia označilo udalosti spojené s okupáciou Československa za tragédiu pre jeho občanov.

„Okupácia Československa v roku 1968 bola hanebným porušením medzinárodného práva, bola tragédiou, ktorá priniesla obete a utrpenie, poníženie našej krajiny a jej občanov,“ uviedol v tlačovom vyhlásení Kiska. Dodal, že vpád vojsk do Československa nechal spoznať a pochopiť tragické dôsledky toho, keď veľká krajina považuje menšia krajine za sféru svojho vplyvu.

Premiér Robert Fico pri Dubčekovom hrobe vyhlásil, že keby nebolo augusta 1968, Slovensko by na tom možno bolo lepšie ako Rakúsko. "Keby po roku 1968 pokračovalo to, o čom Alexander Dubček sníval, tak by sa asi neurobili také chyby so strategickými majetkami, aké sa stali po roku 1989.

„Totalita sa nedá reformovať, totalitu treba odmietnuť. Práve občianska statočnosť tých, ktorí vzdorovali, si vyžaduje našu úctu,“ povedal podpredseda parlamentu a šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ na zhromaždení, ktoré sa v centre slovenského metropoly konalo pri pamätnej doske venovanej obetiam okupácie Československa armádami Varšavskej zmluvy pod vedením vojsk vtedajšieho Sovietskeho zväzu.

Šéf Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák potom vyzval Slovákov, aby na tienisté stránky histórie nezabudli. „Pamätajme na tých, ktorí zaplatili za slobodu životom. Nezabúdajme na tých, ktorí nás v auguste 1968 o slobodu pripravili,“ uviedol Krajňák.

Ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že vojenská invázia do Československa z roku 1968 a následná okupácia štátu predstavujú „temnú kapitolu v histórii tradične dobrých Slovensko-ruských vzťahov.“ Úrad opäť kritizoval ruskú štátnu televíziu za májový dokument, ktorý obhajoval agresiu vojsk Varšavskej zmluvy proti Československu s využitím dobových tézou sovietskej propagandy.

„Trváme na rešpektovaní historickej pravdy o udalostiach z roku 1968, ktoré znamenali pre Československo a jeho občanov veľkú a dlhotrvajúci tragédiu,“ uviedlo ministerstvo.

V Prahe bol pietny akt pri budove Českého rozhlasu

Pamiatku obetí okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy si pripomenuli pietnym aktom pri budove Českého rozhlasu v Prahe politici aj pamätníci vtedajších dramatických udalostí, vrátane českého premiéra Bohuslava Sobotku a predsedu Senátu Milana Štěcha.

Informoval o tom Český rozhlas, ktorý uviedol, že vojaci čestnej stráže Armády Českej republiky položili k pamätnej doske pri vchode do budovy rozhlasu na Vinohradskej ulici vence od najvyšších štátnych predstaviteľov, vrátane prezidenta Miloša Zemana.

Milan Štěch a Bohuslav Sobotka potom prehovorili k prítomným a na udalosti z 21. augusta 1968 zaspomínali aj pamätníci a bývalí pracovníci rozhlasu, ktorí vtedy vysielali.

Vojská piatich krajín Varšavskej zmluvy obsadili v roku 1968 Českoslo­vensko, ktoré potom sovietska armáda okupovala 23 rokov. Podľa najnovších zistení historikov, na ktoré sa odvoláva Český rozhlas, mala táto okupácia najmenej 402 obetí.

511 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #Varšavská zmluva #invázia