Pravé leto sa na Slovensko ešte vráti

Po ochladení a dlho očakávaných dažďoch sa na Slovensko opäť vráti letné počasie. Síce ešte kde-tu zaprší, v závere augusta by však už teplota mohla vystúpiť k 30 stupňom Celzia. Supertropické dni s teplotami vyššími ako 35 stupňov pravdepodobne už nebudú.

22.08.2015 06:00
počasie, teplo Foto: ,
Ilustračné foto
debata (6)

Podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v niektorých lokalitách spadlo tento týždeň na zem takmer dvakrát viac vody, ako je ich zrážkový normál pre tento mesiac. „V oblasti severného Záhoria, napríklad na Myjave, napršalo za dva dni až 100 milimetrov zrážok.“ Rovnaký úhrn zrážok zaznamenali meteorológovia v oblasti Podunajskej nížiny, ktorá bola dlhotrvajúcim suchom doslova vyprahnutá.

Dážď stačil rozmočiť povrchové vrstvy pôdy a vlaha, ktorú priniesli ďalšie zrážky, mohla presakovať hlbšie. „Aj keď bol dážď miestami veľmi výdatný, v oblasti Podunajskej nížiny to problémy nespôsobilo. Aspoň o tom neviem,“ dodáva klimatológ. Podľa neho vznikla aj akási rezerva na ďalšie obdobie.

Pred týždňom prišlo v porovnaní s predchádzajúcimi extrémnymi teplotami k výraznému ochladeniu. Teplota vzduchu klesla o niekoľko stupňov. Podľa Faška ľudia vytiahli aj vetrovky. „Ak to porovnáme s dlhodobými normálmi teploty vzduchu na tieto dni, tak toto počasie je presne také, aké by v tomto období malo byť.“

Postupne sa však bude otepľovať a príjemné teploty by mali vyvrcholiť na prelome augusta a septembra. Práve vtedy si môžu ľudia urobiť predĺžený víkend. Na utorok 1. septembra totiž pripadá štátny sviatok. V druhej polovici budúceho týždňa a na začiatku toho nasledujúceho by sa na Slovensko malo podľa Faška vrátiť pravé letné počasie. Zrážok bude málo, bude skôr jasno a veľa slnečného svitu. V najteplejších oblastiach Slovenska sa ešte bude dať vonku kúpať.

Faško upozorňuje, že s príchodom jesene sa predovšetkým v kotlinách na severe Slovenska už môžu vyskytovať ranné prízemné mrazy. V piatok ich zaznamenali v Poprade. „Rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou môžu byť dosť veľké. Cez deň môže teplota aj v Poprade bez problémov presiahnuť 20 stupňov Celzia, zatiaľ čo ráno sa môže vo dvoch metroch pohybovať pár stupňov nad nulou,“ dodáva klimatológ.

Ako bude?

  • Sobota – Prevažne polooblačno, popoludní zväčšená oblačnosť a miestami prehánky.
  • Nedeľa – Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Denná teplota 20 až 25, na severe miestami okolo 18 stupňov.
  • Pondelok – Prevažne polooblačno. Ojedinele prehánky alebo búrky. Denná teplota 23 až 29 stupňov.
  • Utorok – Prevažne oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Denná teplota 21 až 26, na juhovýchode okolo 28 stupňov.
  • Streda – Spočiatku oblačno a prehánky a búrky, neskôr polooblačno a zrážky už len ojedinele. Denná teplota 20 až 26 stupňov.

    (Zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #klimatológ