Odborníčka: Postoj k migrantom sa mení skúsenosťou

To, že ľudia menia svoj vzťah k utečencom a migrantom na základe osobnej skúsenosti, vedia v Medzinárodnej organizácii pre migráciu na Slovensku na základe vlastných skúseností.

23.08.2015 11:19
debata (93)

„Vidíme, že keď nejaký Slovák, ktorý sa obáva cudzincov, príde s nimi do kontaktu, uvedomí si, že ten cudzinec je dobrý alebo zlý, pekný alebo škaredý, uzavretý alebo otvorený a to, odkiaľ pochádza, je druhoradé,“ uviedla vedúca úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu na Slovensku (IOM) Zuzana Vatráľová.

To, že ľudia menia svoj vzťah k utečencom a migrantom na základe osobnej skúsenosti, vidia na základe reálnych, empirických skúseností. V IOM organizujú rôzne interaktívne vzdelávacie aktivity. Ich cieľom je školiť ľudí, ktorí s migrantmi prichádzajú do kontaktu. Do týchto aktivít zapájajú aj cudzincov.

Ľudia, ktorých školia, sú väčšinou pracovníci polície či rôznych úradov. „Pri osobnej skúsenosti vidíme, ako sa postoj ľudí mení. Keď majú ľudia, ktorí majú málo skúseností s cudzincami a sú voči nim trošku rezervovaní, šancu hovoriť s konkrétnou osobou, väčšinou majú reakciu typu: „Veď vy ste v pohode, ale tí ostatní…“.

Zároveň podľa Vatráľovej netreba zabúdať na to, že ak utečenec alebo migrant dostane na Slovensku azyl, musí svoj život začať odznova. Migranti sa ocitnú v úplne inej krajine, bez podpory rodiny a príbuzných. „Prvoradé je naučiť sa slovenčinu, pretože na Slovensku bez vedomosti slovenského jazyka je veľmi ťažké žiť. A samozrejme, čím skôr si nájsť prácu, aby rodina bola samostatná a vedela sa uživiť,“ uviedla Vatráľová.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti