Vdovy a vdovci si budú musieť počkať

Zmeny vo vdovských a vdoveckých dôchodkoch sa odkladajú. Ministerstvo ich vypustilo z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorá má platiť od budúceho roka. Návrh chce ešte hlbšie zanalyzovať. Zaradený by mal byť do tretieho sociálneho balíčka. Jednota dôchodcov si myslí, že rezort by mal svoje rozhodnutie ešte zvážiť.

24.08.2015 13:30
peniaze, dôchodok, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Ministerstvo upustilo od zámeru zrušiť diskrimináciu ľudí, ktorí ovdoveli pred rokom 2004. Vtedajšie podmienky boli totiž nastavené tak, že mnohí penziu vôbec nedostali. Podľa pôvodného návrhu novely zákona o sociálnom poistení mohli o pozostalostný dôchodok od budúceho roka požiadať opäť. Za roky, počas ktorých ho ukrátené vdovy a vdovci nedostávali, im mala pribudnúť aj valorizácia. Nakoniec rezort tento paragraf vypustil. Odôvodnil to tým, že zmenami sa treba ešte zaoberať aj z pohľadu pripravenosti Sociálnej poisťovne, ktorá má dôchodky vyplácať. „Návrh podrobíme hlbšej analýze, aby pri jeho výkone nedošlo k žiadnym komplikáciám. Predmetné opatrenie by malo byť súčasťou tretieho sociálneho balíčka,“ vysvetlil hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Sociálna poisťovňa tvrdí, že potrebuje viac času. „Každá legislatívna zmena predstavuje pre Sociálnu poisťovňu úlohu zabezpečiť mnohé zmeny v informačných systémoch, technológiách alebo aj postupoch a procesoch,“ konštatoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Na otázku, či sú dôvodom oddialenia aj chýbajúce financie, poisťovňa neodpovedala. Ministerstvo k tomu iba podotklo, že peniaze na doplácanie vdovských a vdoveckých penzií pôjdu zo štátneho rozpočtu. Jednota dôchodcov však trvá na tom, aby sa diskriminácia časti penzistov riešila v zákone, tak to bolo navrhnuté. „Považujem to za prioritu Jednoty dôchodcov a oslovujeme všetkých zainteresovaných, aby skutočne ešte prehodnotili situáciu, zvážili ju a urobili s tým niečo,“ reagoval jej predseda Ján Lipiansky.

Podľa Lipianskeho sú vdovské a vdovecké dôchodky poslednou zmenou, ktorú Jednota videla reálnu ešte do konca tohto roka. Návrh je podľa jeho informácií pripravený a prekonzultovaný. „Je teda len otázka dobrej vôle, či bude zaradený ešte v tomto kole, alebo nebude,“ dodal. Po vynechaní vdovských a vdoveckých dôchodkov zostalo v návrhu novely zákona o sociálnom poistení iba jedno ustanovenie. Je ním návrh na zvýšenie materskej dávky zo súčasných 65 percent na 70 percent z hrubej mzdy zamestnanca. Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #novela zákona #vdovecký dôchodok