Pijú aj tehotné, jedna rodila s dvoma promile alkoholu

Žena s vyše dvoma promile alkoholu v krvi porodila chlapčeka. Na svete bol len chvíľu a už trpel abstinenčnými príznakmi. Tehotných alkoholičiek je na Slovensku viac. Odborníci preto varujú, že takéto matky ohrozujú život dieťaťa tesne po narodení, ale následkami bude trpieť aj neskôr. U nás je podľa nich v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie najslabšia informovanosť o škodlivých účinkoch alkoholu na ľudský plod.

24.08.2015 15:00
Nemocnica v Žiline Foto: ,
Opitá matka porodila v žilinskej nemocnici.
debata (3)

Chlapček sa narodil v žilinskej nemocnici predčasne, v 35. týždni, a v jeho organizme bol takisto alkohol. To, čo má tehotná žena v krvi, sa totiž prenáša aj do krvi jej dieťatka. Novorodenec mal abstinenčné príznaky, triasol sa, bol nepokojný a na hranici smrti. ,Alkohol pôsobí tlmivo a tam mohlo dôjsť k zlyhaniu činnosti mozgu dieťaťa a automaticky k jeho smrti, čiže to bolo akútne ohrozenie na živote," hovorí odborník z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz v Martine Ľubomír Straka.

Momentálne je v profesionálnej pestúnskej starostlivosti. „Dieťatko prvý mesiac plakávalo šesť hodín denne, má pretrvávajúci tras ručičiek, to sú vlastne príznaky abstinenčného syndrómu. Jeho náhradná rodina udáva, že teraz, druhý mesiac, už je to lepšie, a aj ako bábätko už začína trošku viac reagovať,“ hovorí lekárka Janka Nosková, ktorá prípad sleduje. Podľa Televízie Markíza, ktorá na prípad upozornila, 25-ročná žena rodila už tretí raz, ani o jedno z detí sa nestará. S alkoholom začala mať problémy ešte na strednej škole, jej rodičia boli tiež alkoholici.

„Pokiaľ dospelý človek pravidelne konzumuje alkoholické nápoje, jeho mozgový systém je do istej miery na to pripravený, adaptovaný, takže aj takáto matka dokáže zniesť koncentráciu nad 2 promile alkoholu v krvi bez toho, aby došlo k akútnemu ohrozeniu jej života. Ale pre plod je takáto koncentrácia zabíjajúca,“ varuje Straka.

Odborník z Ústavu súdneho lekárstva a... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Odborník z ústavu súdneho lekárstva Odborník z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz v Martine Ľubomír Straka, ktorý sa zaoberá účinkami alkoholu, apeluje na všetky ženy, aby nepožívali alkohol ani iné toxické látky. V tehotenstve môžu svojmu bábätku veľmi poškodiť.

Či bude mať prípad pre nezodpovednú rodičku aj trestnoprávne následky, ešte nie je známe. Pokiaľ niekto podá trestné oznámenie pre pokus ublíženia na zdraví, bude sa polícia prípadom zaoberať. Takéto podanie zvažuje chlapčekova ošetrujúca lekárka.

Prípad zo Žiliny je podľa súdneho lekára Straku raritný, myslí si, že každý aspoň priemerne vzdelaný človek si je vedomý, že alkohol pôsobí škodlivo na organizmus dieťaťa. „Som prekvapený, že táto matka si to neuvedomila,“ dodal odborník s apelom na ženy, aby nepožívali alkohol ani iné toxické látky, lebo môžu významne poškodiť svoje nenarodené dieťa.

Pokiaľ matka pije počas tehotenstva, dochádza k poškodeniu nervového systému bábätka. Príznaky tesne po narodení nemusia byť konečné, mnohé sa prejavia neskôr. „Množstvo porúch, hlavne psychických a intelektových, sa vyvinie až v období dospievania,“ hovorí odborník. Na dieťati je možné pozorovať telesné zmeny, ktoré boli spôsobené alkoholom a ktoré sú typické pre fetálny alkoholový syndróm, ako je napríklad malá hlava, kratší nos, tenká horná pera. „Okrem toho sú to poruchy bedrových kĺbov, poruchy srdca, obličiek, pohlavných orgánov, rôzne rastové defekty,“ dopĺňa Straka.

Informovanosť o škodlivosti alkoholu je u nás nízka a skôr prevažujú názory o tom, aký je alkohol príjemný, nad negatívnymi dôsledkami, pripomína Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave. Ak niekto pravidelne pije alkohol, je len kúsok od závislosti. „Stačí pravidelne konzumovať alkohol a potom to vedie k tomu, že sa žena nedokáže zastaviť ani v tehotenstve,“ hovorí Okruhlica.

Riešime následky, ale nie celospoločenskú prevenciu, varuje odborník. „Tá správna informácia nie je to, že gravidné ženy nemajú piť, pretože to je samozrejmé. Ale ženy, ktoré sú v produktívnom veku a chcú otehotnieť, plánujú dieťa, by nemali vôbec piť alkohol. Takto sa to odporúča z hľadiska Svetovej zdravotníckej organizácie,“ dodal Okruhlica.

Pravda oslovila niektoré centrá pre liečbu drogových závislostí, či sa už stretli s prípadom, keď liečili tehotnú budúcu matku. V Žiline jednu takú pacientku prepustili z ústavnej liečby, ktorá trvala 70 dní, len nedávno. Žena, ktorá pila alkohol a fajčila, aj napriek svojmu už piatemu tehotenstvu k liečbe pristúpila až pod tlakom sociálnych pracovníčok.

Aj tehotná žena je schopná podstúpiť protialkoholickú liečbu, pri ktorej sa prihliada na plod, ktorý sa vyvíja v tele matky. V zásade je však podobná ako pri ostatných ľuďoch závislých od alkoholu. Náročná je najmä zo psychickej stránky. Tehotné ženy, závislé od alkoholu či iných opiátov, liečili aj v Centre pre liečbu drogových závislostí v Banskej Bystrici. Niektoré liečbu podstúpili pod tlakom sociálnych kurátorov, iné prišli dobrovoľne, práve pre tehotenstvo.

Primár a psychiater z Centra pre liečbu drogových závislostí v Banskej Bystrici Martin Somora zdôraznil, že absolvovaním ústavnej liečby v centre sa liečba nekončí. ,Ústavná liečba je akoby len prvý krok alebo len taký štart do zmeny. To doliečovanie v ambulancii, návštevy klubov abstinujúcich a podobne sú tým najdôležitejším," uviedol Somora.

Koľko detí sa ročne narodí matkám, ktoré pijú počas tehotenstva a ktorých deti následkom toho trpia vývojovými chybami, nie je známe. „V rokoch 2013 a 2014 nebolo do Národného registra vrodených chýb hlásené žiadne dieťa narodené s diagnózou Q 86.0 – Alkoholový syndróm plodu (dysmorfický),“ uviedol Peter Bubla, hovorca ministerstva zdravotníctva. Odborníci sa zhodli, že určiť túto diagnózu je veľmi ťažké a háklivé, a na to, aby sa dala jednoznačne potvrdiť, musia mať zdravotníci údaje od matky, že počas tehotenstva požívala alkohol, ale mnohé z nich to popierajú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #alkoholička #abstinenčné príznaky #tehotenstov