Podvodníci lákajú na zníženie účtov za elektrinu

Znižuje účty za elektrinu až o 75 percent, je účinný na všetky spotrebiče a najmä je bezpečný. Šetrič energie za "výhodnú" cenu 31 eur ulahodí predsa každej rodine. Stačí si ho len kúpiť. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) však upozorňuje, že ide o ďalší podvod, ktorým sa firmy sídliace v zahraničí snažia z ľudí vymámiť peniaze. Ak by sa však produkt neosvedčil, spotrebiteľ sa nemá ako domôcť odškodnenia. Odborníci i zástupcovia spotrebiteľov radia podobné ponuky ignorovať.

24.08.2015 16:00
elektrikár Foto:
Podľa elektrikárov ponúkaný šetrič energiu nešetrí, ale spotrebováva.
debata (26)

„Slovenská obchodná inšpekcia eviduje viaceré upozornenia od spotrebiteľov týkajúce sa produktov zameraných na úsporu elektrickej energie. Uvedené výrobky sú propagované prostredníctvom internetových stránok registrovaných v takzvaných tretích krajinách,“ uviedla Danuša Krkošová, hovorkyňa SOI. Dodala, že ide napríklad o internetové stránky registrované v Paname.

Jednu zo stránok, ktoré ponúkajú výhodný šetrič energie „len“ za 31 eur, navštívil aj denník Pravda. Predávajúci na nej uvádza, že ide o výrobok založený na inovatívnej, revolučnej, energiu šetriacej technológii a bol navrhnutý tak, aby znižoval až o 75 percent náklady na elektrinu. Šetrič vraj začne fungovať v sekunde, keď sa zapojí do zásuvky vo zvolenom priestore. To znamená, že ak chce človek ušetriť na spotrebičoch v kuchyni, zapojí šetrič len do jednej z kuchynských zásuviek.

Krkošová upozorňuje, že podobný produkt odporúčajú inšpektori zo Španielska stiahnuť z európskeho trhu. Dôvodom je, že môže spôsobiť elektrický šok.

Ponuku na takýto šetrič dostal do svojej e-mailovej schránky aj elektrikár Rastislav Trenčanský. „Ide o nefunkčnú vec, pretože ten stroj sa musí nejakým spôsobom nabíjať a zo vzduchu sa nenabije. To znamená, že elektrinu spotrebuje. V princípe platí, že keď niečo pichnem do zásuvky, elektrinu neušetrím,“ vysvetlil. Ide teda o jednoduchý elektrický obvod, ktorý namiesto šetrenia elektrinu míňa. Podľa Trenčanského majú dnes všetky spotrebiče zabudované od výrobcu zdroje, ktoré znižujú ich spotrebu, a vďaka nim minú len toľko elektriny, koľko skutočne potrebujú.

Stránka, ktorú si pozrela Pravda, je na prvý pohľad dôveryhodná, no po podrobnejšom preskúmaní návštevník zistí, že okrem superlatív ospevujúcich prezentovaný produkt sa z nej nič viac nedozvie. Výrobok si spotrebiteľ môže objednať po vyplnení kontaktného formulára. Dokonca, ak to stíha ešte v deň návštevy stránky, dostáva takmer 50-percentnú zľavu a dopravu zadarmo. „Na webových stránkach nie je uvedený žiadny kontakt na predávajúceho, navyše nie je možné ho identifikovať ani prostredníctvom obchodného mena a sídla,“ upozorňuje Krkošová. Tvrdí, že stránka neobsahuje ani informácie o odstúpení od zmluvy či postup pri uplatnení reklamácie. V prípade, že spotrebiteľ na pochybnú ponuku naletí, hrozí, že si voči predajcovi neuplatní odškodnenie ani reklamáciu. Krkošová pripomína, že SOI je orgánom, ktorý vykonáva kontrolu a poskytuje služby len na slovenskom trhu. „Prakticky to znamená, že vo vzťahu k subjektom so sídlom mimo územia Slovenska nie je inšpekcia na základe zákonom stanovených kompetencií oprávnená vo veci konať,“ doplnila hovorkyňa.

Na predajcov, ktorých sídlo sa inšpekcii podarilo identifikovať, už upozornili obchodné inšpekcie v danom štáte so žiadosťou, aby pomohli obmedziť ich vyčíňanie na Slovensku. Či tak urobia, slovenskí inšpektori ovplyvniť nedokážu. Na problémy so šetričmi upozorňujú aj ostatné štáty, v Českej republike riešili podvodníkov s rovnakými výrobkami už v roku 2013. Miroslav Tulák, výkonný riaditeľ Združenia slovenských spotrebiteľov, tvrdí, že o tomto probléme vie, no zatiaľ ho poškodení spotrebitelia nekontaktovali. „Deklarované úspory energií sú nereálne a už vôbec nie za také minimálne investície. Uvážlivému spotrebiteľovi musí byť jasné, že ide o zavádzajúcu ponuku, a teda podvod,“ mieni Tulák. Spotrebiteľom odporúča, aby podobné pochybné ponuky jednoducho ignorovali.

Pochybných ponúk je však na Slovensku veľa. Na jednu upozorňujú aj obyvatelia bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, ktorým zas podomový predajca osobne ponúkal prístroj na zníženie spotreby vody. „Do bytu mi zazvonil mladý muž, ktorý ma chcel presvedčiť o výhodách tohto prístroja. Ukázal mi, ako funguje a vraj mi ušetrí vodu,“ uviedla Bratislavčanka Martina, ktorá denník Pravda na predajcu upozornila. „Zázračný“ šetrič bol takmer rovnaký ako filtračná vložka so sieťkou, ktorá sa na vodovodnú batériu montuje, aby zachytávala nečistoty nachádzajúce sa vo vode.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #šetrenie #podvodníci