Vláda v stredu rozhodne o dobrovoľnej vojenskej príprave

Vláda v stredu rozhodne o tom, či na Slovensku budú môcť od budúceho roka záujemcovia absolvovať dobrovoľnú vojenskú prípravu. Návrh zákona predkladá ministerstvo obrany, ktoré sa touto cestou snaží vyriešiť výrazný úbytok vojakov v zálohách. Záujemcovia, ktorí budú spĺňať podmienky, absolvujú 12-týždňový výcvik.

25.08.2015 12:23
Slovenskí vojaci Foto:
Minister obrany Martin Glváč verí, že mladí ľudia prejavia záujem o výcvik, ktorý tu po skončení povinnej základnej vojenskej služby chýbal.
debata (6)

Bezplatne budú mať zabezpečené ubytovanie a stravovanie, požičajú im potrebný výstroj a výzbroj. Zároveň podľa návrhu zákona dostanú za dobrovoľný výcvik príspevok 375 eur. Keďže ide o príspevok a nie príjem, po dohode s ministerstvom financií nebude táto čiastka zdaňovaná. Budú im tiež preplácané cestovné náklady na prípravu a z prípravy, ako aj ďalšie benefity v oblasti sociálneho a zdravotného poistenia.

O dobrovoľnú vojenskú službu môžu požiadať bezúhonní, spoľahliví občania, voči ktorým nebude vedené trestné stíhanie. Musia mať najmenej stredné odborné vzdelanie, ovládať štátny jazyk a byť zdravotne a psychicky spôsobilí. Absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy by mali mať po jej skončení základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu. Povýšení budú do vojenskej hodnosti vojak 2. stupňa a následne zaradení do záloh ozbrojených síl, uvádza sa v dôvodovej správe k zákonu.

Minister obrany Martin Glváč verí, že mladí ľudia prejavia záujem o takýto výcvik, ktorý po skončení povinnej základnej vojenskej služby chýbal. Výcvik bude môcť postupne absolvovať viac ako 150 občanov ročne, vysvetlil zámer rezortu minister.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Milan Maxima by peniaze nemali byť hlavným motivačným faktorom pre prípadných záujemcov o tento výcvik. „Kandidáti na absolvovanie dobrovoľnej vojenskej prípravy by okrem získania finančného a materiálneho zabezpečenia mali preukázať najmä vysokú úroveň vlastenectva a pocitu spoluzodpovednosti za bezpečnosť vlastnej krajiny,“ zdôraznil.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #ministerstvo obrany #výcvik #základná vojenská služba #vojenská príprava #zálohy