Berg stavia pre utečencov kontajnery

Na parkovisku bývalého hraničného priechodu Berg neďaleko Bratislavy je rušno. Rakúski robotníci tu od pondelka pripravujú kontajnerové domy pre utečencov. Niekoľko ich je už postavených tesne vedľa seba v dlhom rade. Ďalšie žeriav skladá z kamióna. Kým chlapi upínajú poslednú časť konštrukcií, prichádza ďalší kamión, plný provizórnych príbytkov naukladaných na seba. Vodiči ho po krátkom dohovore s pracovníkmi odplachtujú, aby ho mohli vyložiť.

25.08.2015 15:27 , aktualizované: 19:30
utecenec, tabor, rakusko, hranica, kontajner Foto: ,
V tábore krátkodobo umiestnenia utečencov najmä zo Sýrie.
debata (242)

Práce postupujú rýchlo, všetko zvládajú traja robotníci. Do reči im veľmi nie je. Na otázku, pre koho kontajnery pripravujú, odpovedajú stroho: „O ničom nevieme, my sme tu iba na to, aby sme pracovali,“ poznamená jeden z nich.

Dvere na jednom z postavených plechových domov sú otvorené. Interiér ešte nie je ani zďaleka hotový. Po celej miestnosti sú rozložené rebríky, vŕtačky a iné náradie, no už na prvý pohľad prekvapí tým, že je pomerne veľká a útulná.

Starosta rakúskej obce Berg Georg Hartl pre denník Pravda potvrdil, že kontajnerové domčeky na parkovisku pred bývalým colným úradom budú tvoriť tábor pre šesťdesiatku utečencov. „Pôvodne sme plánovali ubytovať migrantov priamo v budove bývalého colného úradu. Časom sme zistili, že by si to vyžadovalo príliš veľké investície, preto sme sa rozhodli pre kontajnery,“ uviedol Hartl.

V kontajnerovom tábore umiestnia dočasne 40 až... Foto: Robert Hüttner, Pravda
utecenec, tabor, rakusko, hranica, kontajner V kontajnerovom tábore umiestnia dočasne 40 až 60 imigrantov.

Ako dodal, migranti môžu prísť, až keď budú príbytky hotové, čo by malo byť o jeden až dva týždne. Koľko ich budú musieť postaviť, ešte nie je známe. „Do jedného umiestnia dvoch ľudí a bude tu aj niekoľko dvojitých kontajnerov pre rodiny. Plus dva až tri so sanitárnymi zariadeniami,“ spresnil starosta.

Pomoc utečencom organizuje časť Dolné Rakúsko v spolupráci so súkromnou organizáciou. V Bergu s vybudovaním utečeneckého tábora súhlasila obecná rada. O jeho zriadení už starosta informoval obyvateľov, podrobnosti o projekte zverejnili aj regionálne noviny. Ako zdôraznil Hartl, ľudia chcú pomáhať a podobná pomoc sa organizuje po celom Rakúsku.

Kontajnerový tábor by mal byť existovať asi tri... Foto: Robert Hüttner, Pravda
utecenec, tabor, rakusko, hranica, kontajner Kontajnerový tábor by mal byť existovať asi tri roky.

V Bergu uprednostnia najmä ľudí utekajúcich z vojnových oblastí, kde je situácia najnebezpečnejšia. Najmenej tretinu z nich by mali tvoriť rodiny, zvyšok jednotlivci. Pri začleňovaní do bežného každodenného života im bude pomáhať pracovná skupina. Budú ju tvoriť aj dobrovoľníci z dediny, koordinovaná bude vedením obce. O obyvateľov utečeneckého tábora bude postarané 24 hodín denne. Keďže parkovisko pred bývalým colným úradom, kde budú bývať, susedí s diaľnicou, tábor by mal byť oplotený.

Kontajnerové sídlisko, ktoré by malo v Bergu stáť tri roky, je pre utečencov iba prechodným riešením. Aká však bude realita, je podľa Hartla teraz ťažko odhadovať. „Vychádzam z toho, že keď sa vojnové spory skončia, vrátia sa niektorí z nich späť domov. Podľa toho, ako som sa rozprával s migrantmi, nikto z nich nechcel opustiť domov,“ dodal.

V kontajneroch by mali nájsť útočisko utečenci... Foto: Robert Hüttner, Pravda
tábor, utečenci, rakúsko V kontajneroch by mali nájsť útočisko utečenci zo Sýrie.

Slovenské ministerstvo vnútra má o výstavbe kontajnerového tábora pri našich hraniciach zatiaľ iba sprostredkované informácie. Pokiaľ by sa migranti z Rakúska dostali k nám, platí Dublinský dohovor a Slovensko ich vráti späť.

„V prípade, že ide o rozhodnutie suverénneho štátu alebo jeho organizácií zriadiť dočasný tábor na svojom území, Slovenská republika do týchto záležitostí nemôže ani nechce zasahovať. V tejto súvislosti však prijmeme adekvátne bezpečnostné opatrenia tak, ako to už robíme v prípade súčasnej migračnej vlny,“ konštatovala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva.

© Autorské práva vyhradené

242 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #utečenecký tábor #Berg