Psychológ Skokan: Pre niekoho bude výcvik dobrodružstvo

Extrémizmus je hodnotová záležitosť a psychotestami sa dá dobre odhaliť, mieni psychológ František Skokan. Podľa neho budú mať o dobrovoľný vojenský výcvik záujem najmä ľudia, ktorí túžia po dobrodružstve.

27.08.2015 09:09
debata (12)

Aké typy ľudí by mohol dobrovoľný vojenský výcvik osloviť?
Budú ho určite vyhľadávať najmä mladší ľudia, ktorí potrebujú zo seba vybúriť adrenalín. Aj v čase socializmu boli ľudia, ktorí sa tešili, že idú na vojenskú prípravu. Je to pre nich dobrodružstvo. V spoločnosti bolo už aj v minulosti dané, že „vojna z teba spraví chlapa“.

Medzi uchádzačmi by sa mohli objaviť aj ľudia so sklonom k extrémizmu. Na internete sa svojím záujmom o účasť na výcviku netaja.
Môže sa tam zatúlať aj niekto z extrémistov. Na to sú tam pri pohovoroch inštruktori, ktorí by mali takéto sklony odhaliť. Na to, aby to dokázali stopnúť, musia byť pripravení po psychologickej stránke.

Dokážu extrémistov odhaliť psychotestami?
Dokážu, lebo extrémne veci vždy výrazne vyčnievajú. Extrém sa preto dá týmito cestami pomerne ľahko odhaliť.

Ako sa prejavuje?
Vyššou mierou túžby po dobrodružstve, ale na druhej strane nižšou mierou emocionálneho prežívania. Tie znaky sú vždy s niečím spojené, je ich niekoľko, a preto sa dajú jednoduchšie potvrdiť. Aj v prípade týchto uchádzačov to bude určite z viacerých strán sledované.

Z čoho takéto psychotesty pozostávajú?
Testy sú dotazníkové, ich súčasťou je rozhovor, a môže sa riešiť aj konkrétna situácia. Aká presne, to sa na verejnosť nepúšťa, aby to nemohli niektorí zneužiť.

Sú stopercentné alebo sa dajú oklamať?
Všetko sa dá oklamať. Preto sa budú asi používať testy, ktoré nie sú známe a nepoužívajú sa bežne.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #psychológ #výcvik #vojenská príprava