Na liekoch ušetrí až 1,8 milióna ľudí

Vyberanie liekov na recept už nemusí byť pre niekoho finančným stresom ako dnes. Až 1,8 milióna ľudí bude mať od októbra nárok na úľavu a časť peňazí za lieky môže získať späť. Medzi nimi sú dôchodcovia, invalidi, ťažko zdravotne postihnutí a deti. Štát uvoľňuje podmienky, podľa ktorých zdravotné poisťovne každý štvrťrok vracajú poistencom doplatky, ak v lekárni zaplatia viac, ako je tzv. ochranný limit. Musia si však vybrať lacné lieky, nie drahšie originály. V súčasnosti táto výhoda platí iba pre 68-tisíc poistencov.

27.08.2015 12:00
lieky, lekáreň, Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Tri zdravotné poisťovne vyjdú tieto zmeny za rok asi na desať miliónov eur. Peniaze budú musieť nájsť vo vlastných rozpočtoch. Poisťovne tvrdia, že s takýmito výdavkami pôvodne nepočítali. Nové pravidlá obsahuje novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Platiť by mala od októbra tohto roka, prvé doplatky budú poisťovne vracať v prvom štvrťroku 2016. Opatrenie je súčasťou druhého sociálneho balíka a včera ho odobrila vláda.

Úľava na doplatkoch sa bude od októbra týkať všetkých penzistov nad 62 rokov. Ak za štvrťrok nechajú v lekárni viac ako 25 eur, rozdiel medzi tým, čo zaplatili, a 25 eurami im vráti zdravotná poisťovňa. Rovnaké podmienky budú mať aj invalidi a zdravotne postihnutí. Pri deťoch do šesť rokov bude ochranná hranica osem eur za štvrťrok, ak je dieťa aj ťažko zdravotne postihnuté, poisťovňa mu zaplatí všetky doplatky. Vyberať si však musia lacné generiká. Cieľom zmeny je podľa ministerstva zdravotníctva chrániť sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľov. „Účelom navrhovanej úpravy je rozšírenie okruhu poistencov, na ktorých sa vzťahuje limit spoluúčasti. Ide o opatrenie, ktoré sa môže dotknúť až 1,8 milióna poistencov,“ povedal hovorca rezortu Peter Bubla.

Ochranný limit na lieky platí od roku 2011. V súčasnosti sa týka len 68-tisíc ľudí, ide o dôchodcov, invalidov a zdravotne postihnutých. Tí majú na úľavu nárok iba vtedy, ak ich príjem nepresahuje 50 percent priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Tento rok je to 412 eur. Zdravotné poisťovne dôchodcom vracajú peniaze, ak za štvrťrok minú na lieky viac ako 45 eur, pri ostatných je hranica stanovená na 30 eur. Po novom sa pre nich mení ochranný limit a padá podmienka výšky príjmu.

Zmeny v ochrannom limite na lieky

  • opatrenie sa týka všetkých penzistov nad 62 rokov a detí do 6 rokov, celkovo môže ísť až o 1,8 milióna poistencov, ktorí dostanú späť doplatky za lieky,
  • doplatky zdravotné poisťovne vracajú späť len v takom prípade, ak pacienti využívajú lacnejšie generiká,
  • u starobných dôchodcov a tých, ktorí poberajú výsluhový dôchodok, sa doterajší štvrťročný limit mení zo súčasných 45 eur na 25 eur,
  • u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ŤZP sa limit mení zo súčasných 30 eur na 25 eur,
  • u detí do 6 rokov bude štvrťročný ochranný limit vo výške 8 eur, ročne ide o sumu 32 eur,
  • ak je dieťa držiteľom preukazu ŤZP (prípadne aj so sprievodcom), bude ochranný limit nulový, ZP mu uhradí všetky lieky,
  • ľudia nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne, tie im automaticky vrátia peniaze do 90 dní od skončenia kvartálu,
  • nové podmienky by mali platiť od 1. 10. 2015, prvé preplatky budú vyplatené v prvom štvrťroku 2016.

Zdravotné poisťovne vlani ako kompenzáciu vyplatili 1,8 milióna eur, po zmenách v zákone ich výdavky stúpnu takmer na desať miliónov eur. Vykryť by ich mali vo vlastnej réžii. Najväčšia zdravotná poisťovňa Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdí, že s týmito dodatočnými nákladmi vo svojom obchodno-finančnom pláne nepočítala. „VšZP bude rešpektovať zmenu legislatívy a vyčlení na tento účel dostatočné finančné prostriedky,“ reagovala Eva Ravingerová z mediálneho odboru VšZP. Z akej kapitoly peniaze presunie, už Ravingerová neuviedla. Všeobecná vyrátala, že pod skupiny chránené maximálnou výškou doplatku bude patriť približne 1,2 milióna jej poistencov.

„Nová zmena limitov na doplatky za lieky bude mať na poisťovňu odhadovaný ročný dopad minimálne pol milióna eur, ktoré nebude možné použiť na úhradu poskytnutej zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov,“ avizuje hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová s tým, že novela zákona zaťažuje ich hospodárenie. Pripomenula, že ak nedostanú kompenzáciu od štátu, budú platiť menej ambulanciám a nemocniciam. Vlani poisťovňa vrátila na doplatkoch vyše 75-tisíc eur asi 3190 penzistom, po novom sa bude týkať asi 26-tisíc ľudí, z toho asi 15 500 detí. Zdravotná poisťovňa Dôvera nechcela bližšie špecifikovať, koľkých poistencov sa doplatky budú týkať, ani koľko ju to bude stáť.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lieky, lekáreň, Ilustračné foto.

Doplatky budú zdravotné poisťovne vracať iba vtedy, ak si poistenec vyberie lacnejšie generiká, originálne lieky spätne nezaplatia. Mnohí pacienti si podľa Jozefa Borovku z pacientskej organizácie Zväz diabetikov Slovenska žiadajú cenovo výhodnejšie lieky, nie každému však vyhovujú. „Generiká by mali zodpovedať originálom, nie som vždy presvedčený, že je to tak. Ja osobne si beriem vždy originálny liek a radšej si doplatím, ale je mnoho ľudí, ktorí si hlavne kvôli peniazom vyberajú lacnejší,“ konštatoval Borovka. Podotkol, že vo väčšine prípadov sa pacienti spoliehajú na odporúčanie lekára.

Tieto slová potvrdila aj lekárnička Vladimíra Gromová. Podľa nej asi 80 percent pacientov chce liek, ktorý má na recepte v zátvorke. I keď existuje jeho lacnejšia náhrada. „Sú jednoducho ľudia, ktorí chcú svoj liek bez ohľadu na to, koľko sa dopláca,“ hovorí Gromová. S pacientmi má rôzne skúsenosti. Sú takí, ktorí pýtajú len originály, a lekár im ich predpíše. Iní zase skúšajú rôzne generiká a potom si z nich vyberú ten, ktorý im najlepšie vyhovuje.

Príklady

  • ak ťažko zdravotne postihnutá osoba nad 62 rokov zaplatí štvrťročne za lieky 52 eur, pri ochrannom limite 25 eur jej zdravotná poisťovňa vráti 27 eur,
  • ak starobný dôchodca nad 62 rokov zaplatí štvrťročne za lieky 40 eur, pri ochrannom limite 25 eur mu zdravotná poisťovňa vráti 15 eur,
  • ak penzista alebo ŤZP osoba nad 62 rokov zaplatí štvrťročne za lieky 20 eur, nemá nárok na vrátenie doplatkov, pretože neprekročila limit 25 eur,
  • ak rodič zaplatí desať eur za lieky za dieťa do šesť rokov, poisťovňa mu pri štvrťročnom ochrannom limite vo výške 8 eur vráti dve eurá,
  • ak rodič za dieťa do šesť rokov, ktoré je aj držiteľom preukazu ŤZP, zaplatí štvrťročne za lieky 30 eur, zdravotná poisťovňa mu celý doplatok vráti.

Poistencom vznikne nárok na vrátenie doplatkov za posledné tri mesiace tohto roka. Prvé peniaze za doplatky budú vyplácané od januára až do marca 2016.

Spôsob výplaty sa nemení. Pacienti v lekárni najskôr musia zaplatiť celý doplatok za lieky, peniaze im poisťovne vyplatia až po skončení štvrťroka. Poistenci nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne. Kto má nárok na úľavu, si samy nájdu vo vlastných systémoch. Netreba im ani odovzdávať doklady z registračných pokladníc z lekární. Peniaze pošlú poštovou poukážkou alebo priamo na bankový účet poistenca, ak ho má nahlásený v informačnom systéme.

Zmeny ochranných limitov predložili do parlamentu poslanci Smeru Richard Raši, Jozef Valocký a Vladimír Baláž. Návrh ich novely prešiel druhého čítania. Raši predpokladá, že novela sa v parlamente už ďalej meniť nebude. Ak ju poslanci odsúhlasia a podpíše ju prezident, platiť by mala od 1. októbra 2015.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #lekárne #zdravotná poisťovňa #doplatky za lieky #úľavy