KDH vidí v termíne volieb obavy, Smer bujnú fantáziu

Nečakaná debata na záver príliš horúceho leta? Týka sa termínu konania parlamentných volieb. Kresťanskí demokrati si myslia, že by sa mali uskutočniť až po skončení jarných prázdnin 5. marca 2016. Predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý deň volieb vyhlási, však odkazuje, že termíny prázdnin nebude brať do úvahy.

27.08.2015 13:00
volebná urna Foto: ,
Naposledy boli parlamentné voľby 10.marca 2012.
debata (58)

Debatuje sa o dvoch možných sobotňajších termínoch volieb, a to 27. februára alebo 5. marca. Jarné prázdniny majú v dňoch 22. až 26. februára Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj a od 29. februára do 4. marca budú oddychovať školáci v Trenčianskom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji.

Podľa podpredsedu KDH Pavla Zajaca Smer chce voľby 27. februára, keď sa končia prázdniny na západnom Slovensku. „Ako keby sa Smer na čele s Robertom Ficom báli západoslovenského voliča a chcú využiť to, že Bratislavčania, Trnavčania a Nitrania budú lyžovať s deťmi a neprídu voliť,“ tvrdí Zajac. Podľa neho hlavne v Bratislavskom kraji sú voliči viac pravicovo orientovaní a prázdniny s deťmi na horách môžu byť pre nich prekážkou zúčastniť sa parlamentných volieb. Faktom pritom je, že voliči si môžu vybaviť voličské preukazy a voliť kdekoľvek na Slovensku. Podľa Zajaca je však aj to komplikácia. Trvá na tom, že 5. marec je najlepší termín a na argument, že vtedy sa zase končia prázdniny na strednom Slovensku, odpovedal, že „Stredoslováci nezvyknú cestovať a dovolenkujú doma“.

Podpredseda Smeru Marek Maďarič sa čuduje konštrukciám, ktoré rozvíjajú kresťanskí demokrati. Podľa Maďariča sa šéf parlamentu bude rozhodovať na základe zákona a stanoviska právnikov. „Taká súvislosť, akú nastolil poslanec Zajac, mi nenapadla a ani nikomu v Smere. Myslím si, že v KDH majú bujnú fantáziu a mali by sa radšej venovať reálnej politike ako takýmto smiešnym hypotézam,“ poznamenal Maďarič s tým, že na západnom Slovensku predsa žijú tiež voliči ľavice, nielen pravice.

Predseda parlamentu Pellegrini (Smer) musí podľa zákona termín volieb vyhlásiť najneskôr do 16. novembra tohto roka. Posledné parlamentné voľby sa uskutočnili 10. marca 2012. Vtedy aj uplynie súčasným poslancom štvorročné volebné obdobie. Voľby sa teda nemôžu konať po tomto dátume. Podľa riaditeľa parlamentného odboru komunikácie Martina Dorčáka predseda Národnej rady SR Pellegrini „úvahy o termínoch prázdnin v jednotlivých krajoch určite nebude brať do úvahy pri svojom rozhodovaní. Zachová sa v zmysle Ústavy SR“.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #termín volieb #voľby 2016