Ministerstvo školstva bude školám posielať príspevok na lyžiarske výcviky

Ministerstvo školstva bude v spolupráci s vládou v roku 2016 poskytovať príspevok na lyžiarske výcviky, snowboardové výcviky a tiež na školy v prírode.

28.08.2015 11:45
Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata (4)

Príspevok bude 150 eur na žiaka v jednom ročníku na druhom stupni základnej školy a rovnako 150 eur na žiaka v jednom ročníku strednej školy. Základným školám na školy v prírode tiež pošlú 100 eur na žiaka v jednom ročníku na prvom stupni. Na tlačovej besede to povedal minister školstva Juraj Draxler s tým, že ministerstvo vyčlení na príspevky celkovo 20 miliónov eur ročne.

Minister odôvodňuje príspevky na školy v prírode a lyžiarske výcviky tým, že deti zo sociálne slabších rodín si dnes nemôžu dovoliť tieto výlety. Jeden žiak má počas svojho celého štúdia nárok na najviac tri príspevky. Raz na prvom stupni základnej školy, raz na druhom stupni základnej školy a raz počas štúdia na strednej škole.

Školy teraz musia nahlásiť cez Eduzber počet žiakov, ktorých plánujú vyslať v roku 2016 na lyžiarsky výcvik alebo do školy v prírode. Počet nahlásených žiakov je obmedzený a nesmie presiahnuť na školu 1,2 násobok priemerného počtu žiakov v ročníku na príslušnom stupni školy. Ak je 1,2 násobok počtu žiakov menší ako 35, môže škola zobrať na výcvik 35 žiakov. Pravidlo zaviedlo ministerstvo preto, aby sa školy nerozhodli poslať na lyžiarsky výcvik všetky ročníky v jednu zimu. Ak však ohraničenie maximálneho počtu neumožní škole zabezpečiť príspevok na všetkých žiakov jedného ročníka, môže škola požiadať ministerstvo o zvýšenie príspevku. Peniaze budú účelovo viazané. Čo školy neminú, budú musieť vrátiť.

Príspevok je súčasťou opatrení, ktoré sú v sociálnom balíčku Smeru-SD. Ten schválil májový snem strany.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva